Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής κατατείνουν σε μια άνετη νίκη του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο. Φωτογραφία REUTERS

Ερντογάν: Στις 10 Αυγούστου οι πολίτες καλούνται να διαλέξουν τη νέα Τουρκία

«Οι πολίτες καλούνται στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου να επιλέξουν ανάμεσα στην παλιά Τουρκία και τη νέα Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση στα Άδανα .
Στην παλιά Τουρκία υπήρχαν ατασθαλίες, δολιοφθορές και απαγορεύσεις είπε ο Ερντογάν. «Υπήρχε κηδεμονία, υπήρχαν σπείρες και μαφία κι επικρατούσε χάος. Επικρατούσαν κρίσεις. Με μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία 12 χρόνια, καταφέραμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Στη νέα Τουρκία υπάρχει πλέον ευημερία και αδελφοσύνη».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, που έχει κοινό υποψήφιο τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε: «Όσοι νοσταλγούν την παλιά Τουρκία έχουν συνασπιστεί εναντίον μας. Σε αυτόν τον συνασπισμό συμμετέχει και η Πενσιλβάνια».

Ο Ερντογάν προφανώς αναφερόμενος στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο διανοητή Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ, και τους οπαδούς του στην Τουρκία.

Όσον αφορά στους στόχους της προεδρίας του εφόσον εκλεγεί αυτοί σε γενικές γραμμές όπως τους παρουσίασε είναι οι εξής:
  • Να ψηφιστεί νέο Σύνταγμα, «που θα κατοχυρώνει το συναίσθημα ασφάλειας του Έθνους και θα ενσωματώνει κάθε είδους εθνική και θρησκευτική διαφορετικότητα».
  • Τη συνέχιση της διαδικασία διευθέτησης του Κουρδικού.
  • Την προώθηση ενός κράτος δικαίου που δεν θα επιτρέπει δημιουργία «παράλληλων δομών» που θα εκμεταλλεύονται την θρησκεία .
  • Μια δικαστική εξουσία που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών.
  • Το τέλος της περιόδου των "κηδεμονιών" (των στρατιωτικών πραξικοπημάτων).
  • Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε., με την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
  • Την άνοδο της Τουρκίας ώστε να φθάσει τις δέκα πρώτες πιο οικονομικά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου μέχρι το 2023, όταν θα έχουν συμπληρωθεί εκατό έτη από ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας (1923-2023).
Σήμερα η Τουρκία είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και συμμετέχει στην Ομάδα των 20 (G20). Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής κατατείνουν σε μια άνετη νίκη του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54