Ιταλία: Περισσότεροι από 1.700 μετανάστες διασώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες

Η ειδική αποστολή έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας έσωσε πάνω από 1.700 μετανάστες στα νερά της Μεσογείου τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ επίσης βρέθηκε ένας νεκρός μετανάστης σε μια μισοβυθισμένη σχεδία, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό πολεμικό ναυτικό την Τρίτη.
Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν συμβάλει να φθάσει σε αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ των πλήθος των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, συχνά πάνω σε υπερφορτωμένες βάρκες ή αυτοσχέδια πλοιάρια.

Η ιταλική επιχείρηση διάσωσης «Mare Nostru»' έσωσε πάνω από 1.500 πρόσωπα στα Στενά της Σικελίας μέσα σε ένα 48ωρο, από το Σάββατο ως τη Δευτέρα, και άλλους 200 που επέβαιναν σε τρεις σχεδίες το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Η αποστολή εντόπισε επίσης ένα πτώμα σε μια ναυαγισμένη σχεδία και κατάφερε να σώσει άλλα 12 πρόσωπα περίπου 40 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης, ανακοίνωσε το ναυτικό.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περίπου 500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στα νερά της Μεσογείου, από τους 700 που έχασαν τη ζωή τους συνολικά πέρυσι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία περίπου 66.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα.
Πρόκειται για ιστορικό υψηλό καθώς ο αριθμός ξεπερνά τους περίπου 62.000 που έφτασαν στην Ιταλία το 2011, τη χρονιά των εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54