Ισπανία: Το πόρισμα για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία του 2013

Το υπουργείο Δημοσίων Έργων της Ισπανίας έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τη σιδηροδρομική τραγωδία με τους 79 νεκρούς που σημειώθηκε το 2013 στη χώρα. Η έκθεση αναφέρει ότι η υπερβολική ταχύτητα και οι κακοί χειρισμοί του οδηγού προκάλεσαν τον εκτροχιασμό.
Το δυστύχημα χαρακτηρίσθηκε ως η χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία εδώ και δεκαετίες στην Ισπανία και σύμφωνα με την έκθεση προκλήθηκε από την υπερβολική ταχύτητα και την αποτυχία του μηχανοδηγού να ενεργοποιήσει εγκαίρως τα φρένα.
 
Το τρένο είχε εκτροχιασθεί και είχε προσκρούσει σε έναν τοίχο στα περίχωρα της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη βόρεια Ισπανία την 24η Ιουλίου 2013, την ώρα που προσέγγιζε μια στροφή και έχοντας αναπτύξει τη διπλάσια και πλέον ταχύτητα από το όριο που επιτρεπόταν στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου.

Η έκθεση του υπουργείου, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στον ιστότοπό του και θα ληφθεί υπόψη από το περιφερειακό δικαστήριο της Γαλικίας που ηγείται της έρευνας.

Ο μηχανοδηγός του τρένου, Φρανθίσκο Γκαρθόν, αντιμετωπίζει 79 κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ενώ 11 πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας Adif αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση, για ενδεχόμενη αποτυχία να εγγυηθούν επαρκώς την ασφάλεια των επιβατών.

«Το δυστύχημα προκάλεσε η υπερβολική ταχύτητα του τρένου (. . .) και το ότι ο οδηγός δε σεβάστηκε τον κανονισμό» ανέφερε τη τελική έκθεση της ανακριτικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που εντάσσεται στο υπουργείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04/06/2014 - 23:15