Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον. Φωτογραφία αρχείου

Ε.Ε.: Παράνομες οι εκλογές στη Συρία

Παράνομες χαρακτήρισε η Ε.Ε. τις προεδρικές εκλογές στη ΣΥΡΙΑ, ζητώντας ωστόσο από τις συριακές αρχές αρχίσουν «πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις» προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο εμφύλιο που συγκλονίζει τη χώρα.
Όπως επισήμανε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, η Ε.Ε. θεωρεί ότι οι εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει με ευρεία πλειοψηφία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι παράνομες και υπονομεύουν τις πολιτικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση σε αυτήν την τρομερή σύγκρουση.

«Καλούμε τις αρχές να ξαναρχίσουν πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την πραγματική έκφραση της βούλησης του συριακού λαού», πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. είχε στηρίξει τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι για την διεξαγωγή στις αρχές του έτους στην Γενεύη των πρώτων άμεσων συνομιλιών μεταξύ των συριακών αρχών και της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, το οποίο και ώθησε τον Μπραχίμι να εγκαταλείψει την θέση του στα μέσα του Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε., «οι (συριακές) αρχές απέρριψαν το Ανακοινωθέν της Γενεύης ως βάση για μια πολιτική μετάβαση και συνέχισαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 150.000 ανθρώπων, τον εκτοπισμό 6,5 εκατομμυρίων, την ώρα που 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες» έχουν εγκαταλείψει την Συρία.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκτιμούν πως η Δύση πρέπει να καταφέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς είναι προς το συμφέρον της, δεδομένου των αρνητικών συνεπειών που μπορούν να προκύψουν από τη συνέχιση της σύγκρουσης.

Αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, σημειώνει πως εκτός από το ανθρωπιστικό ζήτημα με τους πρόσφυγες, το πρόβλημα των Ευρωπαίων που έχουν φύγει για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην Συρία, το οποίο φάνηκε και από την σύλληψη του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, θα έπρεπε να προβληματίσει την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04/06/2014 - 21:42