Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ Φωτογραφία EPA/LUCAS DOLEGA

Μισέλ Ροκάρ προς Βρετανία: Φύγετε από την Ε.Ε. πριν καταστρέψετε τα πάντα

Ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο 83χρονος πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Ροκάρ, κατηγόρησε τη Μεγάλη Βρετανία ότι εντάχθηκε στην Ε.Ε. μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα εμπορικά της συμφέροντα και την κάλεσε να φύγει πριν προκαλέσει και άλλες ζημιές.
 
Τα σχόλια του κ. Ροκάρ έγιναν ενώ η Μ. Βρετανία ηγείται όσων αντιτάσσονται στο στόχο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποψηφιότητα που έχει την υποστήριξη αριθμού χωρών - μελών της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Γερμανίας.

«Ανάμεσα σε σας και σε μας, τους ηπειρωτικούς Ευρωπαίους, υπάρχει μια διαφωνία που γίνεται απειλητική», γράφει ο κ. Ροκάρ σε σχόλιό του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Le Monde. "Η Ευρώπη πεθαίνει απ' αυτήν», τονίζει.

Ο σοσιαλιστής κ. Ροκάρ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της στενότερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από την ίδρυση του συνασπισμού τη δεκαετία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πέρασε 15 χρόνια ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι την αποχώρησή του, το 1997, από τη γαλλική πολιτική.

Η Μεγάλη Βρετανία - η οποία εντάχθηκε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1973 αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ είχε αντισταθεί σε προηγούμενες απόπειρες να ενταχθεί στο συνασπισμό - κατηγορείται από καιρό από ορισμένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. ότι προσπαθεί να επιβραδύνει την ευρωπαϊκή πολιτική ένωση.

Ο κ. Ροκάρ κατηγόρησε επίσης τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι «προσποιείται» πως θέλει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και ότι προκαλεί αναταραχή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των βρετανικών τραπεζών.

«Φύγετε λοιπόν, πριν καταστρέψετε τα πάντα», γράφει ο κ. Ροκάρ. «Κάποτε το να είσαι Βρετανός ήταν συνώνυμο με την κομψότητα. Ας ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη. Ανακτήστε την κομψότητά σας και θα ανακτήσετε και την εκτίμησή μας».

Πηγή: naftemporiki

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54