Φωτογραφία REUTERS

Το 50% των Ισπανών δεν θεωρούν σημαντικές τις ευρωεκλογές

Το 50% των Ισπανών εκτιμά ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δεν είναι σημαντικές», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η οποία καταδεικνύει ότι υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις άγνοια για τους ευρωπαϊκού θεσμούς και μια απογοήτευση μπροστά στην κρίση, αν και η χώρα τάσσεται γενικά υπέρ της Ευρώπης.
 
«Η στάση των Ισπανών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από αδιαφορία και άγνοια», υπογραμμίζει το ισπανικό ιδιωτικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Elcano στο τριετές του βαρόμετρο.

Σχεδόν επτά Ισπανοί στους 10 (69%) «δε γνωρίζουν ποιος είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και το «72% παραδέχεται ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις» σύμφωνα με αυτήν την έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 1ης και 11ης Απριλίου σε ένα δείγμα 1.200 ερωτηθέντων.

Σχεδόν οι μισοί, το 44%, εκτιμούν ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «λίγο ή καθόλου σημαντικές».

«Πρόκειται κυρίως για αδιαφορία παρά για εχθρότητα» εξήγησε η ερευνήτρια του ινστιτούτου Elcano Κάρμεν Γκονθάλεθ. «Εκδηλώνεται εχθρότητα σε ένα συγκεκριμένο θέμα: τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι οι δημοσιονομικές περικοπές που έχουν εφαρμοστεί στην Ισπανία αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Όμως αυτό δεν αφορά παρά την οικονομική πολιτική», καθώς οι πολίτες δεν μοιάζουν να έχουν «καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την ΕΕ και μόνο μια μειονότητα (28%) του πληθυσμού πιστεύει ότι πρέπει η χώρα να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε η ίδια.

Οι έξι Ισπανοί στους 10 (61%) εκτιμούν επίσης πως το ότι η χώρα τους αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ «έχει λειτουργήσει ευεργετικά για την Ισπανία», όταν όμως τους ρωτάνε ειδικά για την τρέχουσα χρονική περίοδο, η οποία σηματοδοτείται από την οικονομική κρίση, το ποσοστό των προσώπων που εκτιμά ότι η χώρα τους «έχει επωφεληθεί» μειώνεται στο 49%.

«Η Ισπανία παραμένει μια φιλοευρωπαϊκή χώρα, που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της συμμετοχής της στην ΕΕ, στο ευρώ, στη Συνθήκη του Σένγκεν κ.ά.» υπογράμμισε η Γκονθάλεθ. «Όμως η σαφής διαφοροποίηση που επιδεικνύει απέναντι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί: στις αρχές της δεκαετίας, η Ισπανία εμφανιζόταν ως η χώρα η πλέον φιλοευρωπαϊκή της Ευρώπης, με καθαρή διαφορά. Η Ισπανία είναι πλέον στο μισό».
 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως προβλέπουν μια πτώση μεγαλύτερη ή μικρότερη των ποσοστών του Λαϊκού Κόμματος, που κυβέρνα την χώρα από τα τέλη του 2011, και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, και μια πρόοδο, ακόμα ισχνή, των μικρών κομμάτων – κυρίως της Αριστεράς.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την 18η Μαΐου από την εφημερίδα της κεντροαριστεράς El País προέβλεψε «τη μεγαλύτερη αποχή» στην χώρα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1978.

Πηγή: ΑΜΠΕ