Με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του ΜέΡΑ25 #DiEM25

Με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του κόμματος ΜέΡΑ25 όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις με τις οποίες κατέρχεται στις εκλογές. Αν και ο στόχος είναι οι ευρωεκλογές του 2019, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε έτοιμος και για εθνικές εκλογές.

Ο κ, Βαρουφάκης τόνισε στην ομιλία του, ότι «δεν είμαστε πλέον μόνοι, αυτό είναι το μήνυμα, εμείς δεν "μένουμε Ευρώπη", είμαστε Ευρώπη. Είμαστε απαραίτητη εξέλιξη, είμαστε φάρος ελπίδας, όπως είπε ο Τσόμσκι" υπογράμμισε ο συνιδρυτής του DiEM25 .

"Το Φλεβάρη του 2016 στο Βερολίνο, ξεκινήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε την Ελληνική 'Ανοιξη παντού" είπε ο κ,Βαρουφάκης και σημείωσε πως η ΜέΡΑ25 όπως και το DiEM25, έχει μπροστά του να παλέψει με δυο «τέρατα»: το κατεστημένο της Ευρώπης και τους ξενοφοβικούς εθνικισμούς που γεννιούνται από την τοξική λιτότητα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε, πως το νέο αυτό πανευρωπαϊκό κόμμα, είναι εντός και εναντίον "είμαστε μέσα στην Ευρώπη, αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης" τόνισε.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «τρίβουμε τα μάτια μας όταν η επίσημη Αριστερά αναλαμβάνει να είναι εφαρμοστής της λιτότητας» και πρόσθεσε ότι "είναι αβάσταχτο να ακούμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει πως τη λιτότητα θα τη διώξουμε μέσα από τη λιτότητα".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στη Βουλή, είπε ότι «όσο εκείνοι (οι εκλεγμένοι πολιτικοί) μετατρέπουν το Κοινοβούλιο σε φαρσοκωμωδία, εμείς θα μετατρέπουμε τα θέατρα σε Κοινοβούλιο".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στους Βίζερ-Στουρνάρα και σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, αναφορικά με το «κόστος Βαρουφάκη» την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας: «δεν κόστισα απολύτως τίποτα».

«Η τρόικα ήθελε να μου χρεώσει το μνημονιακό δάνειο το οποίο αρνήθηκα να πάρω. Πραγματικός στόχος δεν ήμουν εγώ, αλλά ήθελαν να λοιδορήσουν τον λαό που τόλμησε να αρνηθεί (με το δημοψήφισμα) αλλά και όσα στελέχη διαφοροποιήθηκαν από αυτή την πολιτική" τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης, συγκαταλέγονται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας αλλά και η δημιουργία ενός σώματος αντίστοιχου του FBI, το οποίο θα ελέγχει το πολιτικό και το μεγάλο επιχειρηματικό έγκλημα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέπτυξε επίσης τις επτά τομές του προγράμματός του για το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις - και επανέλαβε πως ενόσω οι δανειστές δεν συμφωνούν, η κυβέρνηση θα πρέπει ακολουθεί την πολιτική Ντε Γκολ - την πολιτική της άδειας καρέκλας .

Μήνυμα πως τα πράγματα στην Ευρώπη μπορούν να αλλάξουν, έστειλε από την Αριζόνα ο Νόαμ Τσόμσκι. Ο αμερικανός καθηγητής γλωσσολογίας και φιλοσοφίας, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα για το αύριο την ίδρυση του DiEM25 και της ΜέΡΑΣ25. Ο κ.Τσόμσκι αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα και καταλόγισε ευθύνες στις πολιτικοοικονομικές ελίτ, για τη μεγάλη ζημία που υπέστη.


ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54