Φωτογραφία ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε η πολιτική των συμμαχιών

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης για την πολιτική συμμαχιών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα επιθετική η ομιλία του κ. Τσίπρας στους διαφωνούντες του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής έθεσε την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον δύο διλημμάτων και το κόμμα ενώπιον των ευθυνών του, ζητώντας να αποφασίσουν, αν θα περιμένουν την κυβέρνηση «να σαπίσει» ή θα επιδιώξουν την πρόκληση εκλογών αποτρέποντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λίγη ώρα αργότερα, έληξαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης που ήταν στη γραμμή της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα.

Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας έκανε Άνοιγμα στο ΚΚΕ, τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Οικολόγους αλλά και σε όλες τις δυνάμεις «που απεγκλωβίζονται από το μνημόνιο και στρέφονται προς την αριστερά, τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου».

Απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.
Το Σάββατο η Αριστερή Πλατφόρμα εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη συνεργασία κεντροαριστερών δυνάμεων και κατέθεσε δύο τροπολογίες, μία για την κοινή δράση και τη συνεργασία της Αριστεράς και μία για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα αποκλείει κάθε συνεργασία με δυνάμεις που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η τροπολογία αφήνει σαφώς να εννοηθεί η ανησυχία της για τις κατευθύνσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση και οι διαφοροποιήσεις στελεχών

Δεκάδες ήταν οι ομιλητές που εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την πολιτική συμμαχιών, αν δηλαδή θα επιδιώξει συνεργασία με βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητους με στόχο να αποτραπεί η εκλογή Προέδρου και να προκληθούν εκλογές, ή θα αποφευχθούν συμμαχίες με πρόσωπα που έχουν στηρίξει τα μνημόνια με στόχο να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πιο αποφασιστικά στο κοινωνικό πεδίο για μια άλλου τύπου συμμαχία, με κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής στην ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με κεντροαριστερές δυνάμεις αλλά αντίθετα πρέπει να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση υπήρξε κριτική για αδράνεια που παρατηρήθηκε στη λειτουργία των κομματικών οργάνων κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και αιχμές για προσωπικές στρατηγικές και προτάσεις για πλήρη κομματική ανασυγκρότηση.

Έσο έτοιμοι
 
Κλείνοντας τις εργασίες της ΚΕ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι υπόθεση εβδομάδων και ημερών, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθούν εξελίξεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πρόσθεσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο σπίτι της Αριστεράς και να αντιστοιχηθούμε με τους εκατοντάδες χιλιάδες που ταλαντεύονται και τους ψηφοφόρους μας, ότι μπορούμε να δώσουμε προοπτική στον τόπο.

Κατά συνέπεια βρισκόμαστε ενώπιον δύο στρατηγικών επιλογών, είπε ο κ. Τσίπρας. Η μία είναι να αφήσουμε την κυβέρνηση να βράσει στο ζουμί της μέχρι να πέσει σαν ώριμο φρούτο, κάτι όμως που μπορεί να μας πάει μέχρι το 2016 με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο και να δώσουμε τη μάχη σε άλλες συνθήκες. Η άλλη επιλογή είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να προκαλέσουμε συνθήκες κλιμάκωσης των αγώνων και να προκαλέσουμε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, εντός του 2014, επιλογή την οποία υποστήριξε ο ίδιος.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε με οξύτητα σε υπαινιγμούς και ψιθύρους ότι ο ίδιος αποσκοπεί στην ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας τις συλλογικές αποφάσεις, αλλά και την πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν αναδειχθεί στην κυβέρνηση θα προκαλέσει συγκρούσεις και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθώ να λένε ότι το σχέδιο είναι να πάμε σε νέες Βάρκιζες».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά πρωτίστως πολιτικό και πρόσθεσε ότι η αποτροπή εκλογής Προέδρου είναι σημαντική απόφαση που δεν μπορεί να γίνει σε κεντρικό και θεσμικό επίπεδο κορυφής, αλλά στη βάση πρωτοβουλιών, πολιτικών και κινηματικών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστικής για τα υποβρύχια

Όπως είπε στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μέσα και έξω από τη βουλή και στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συλλογή υπογραφών για το θέμα των υποβρυχίων είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε βουλευτές άλλων κομμάτων για συνεργασία σε διάφορα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η αριθμητική έχει τη σημασία της, παραπέμποντας προφανώς στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σχέδιο απόφασης

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης «τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να ανατραπούν με πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο που θα αποτρέπουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις» αναφορά που παραπέμπει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι «η προοδευτική αλλαγή στη χώρα δεν θα προέλθει από ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού σκηνικού, αλλά κυρίως στη βάση με τη συγκρότηση και ενεργοποίηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης, που σε μεγάλο βαθμό απηχεί το πνεύμα της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας καταγράφει όλα αυτά τα προβλήματα που έθεσαν οι ομιλητές και υπογραμμίζει τη βούληση του κόμματος για την αντιμετώπισή τους. Μάλιστα, στο σχέδιο απόφασης έχει ενσωματωθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει, λόγω των ειδικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, η ΠΓ και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, έτσι ώστε το κόμμα να μπορεί να αντιμετωπίσει συλλογικά και θεσμικά οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να ολοκληρώσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ παράλληλα οι περιφερειακές οργανώσεις πρέπει να προωθήσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συνολική εργασία (αποτίμηση αποτελέσματος, προτάσεις για την πολιτική δράση και την ανασυγκρότηση του κόμματος) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος ακόμη και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.

Πηγές: ΑΜΠΕ,naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54