Παγκόσμια Ημέρα αγάπης και ευαισθητοποίησης για όλα τα ζώα η 4η Οκτωβρίου

Ημέρα αγάπης και ευαισθητοποίησης για όλα τα ζώα η 4η Οκτωβρίου

Πλήθος εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα με στόχο την προστασία των ζώων και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας προς την κατεύθυνση της καλύτερης προστασίας τους.




 
Εκδήλωση για την ημέρα των ζώων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με το Ζωοφιλικό Σωματείο και το Σύλλογο Κτηνιάτρων της πόλης διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στις 20:00μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Λεωφ. Μεσογείων 415-417).
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν το έργο και οι δράσεις του Δήμου για τα ζώα.



Τραγουδούν για τα αδέσποτα
Νότες και φωνές γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών του Ηρακλείου θα πλημμυρίσουν απόψε το Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις για το χατίρι των τετράποδων καλύτερων φίλων του ανθρώπου.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η Φιλοζωική Ομάδα Σείριος, υπό την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου, διοργανώνει στις 9 το βράδυ, μεγάλη συναυλία για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων της πόλης.
Στη συναυλία συμμετέχουν οι Alan Dalon, Ross Daly, Σωτήρης Αλεξάκης, Κέλλυ Θωμά, Γιώργος Μανωλάκης, Γιάννης Παξιμαδάκης, Γιώργης Σταυρακάκης (Νιδιώτης) και Μαρία Φασουλάκη. Η είσοδος θα είναι 5 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για σκοπούς φροντίδας και μέριμνας (σίτιση, περίθαλψη, στείρωση κ.α.).

(video)
ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ


Σειρά πενήντα δύο οικολογικών ντοκιμαντέρ, σε δύο κύκλους, παραγωγής 1994-1995, που παρουσιάζει ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος για τα ζώα και τη σχέση τους με τον άνθρωπο. Θέμα του πρώτου επεισοδίου, η εκμετάλλευση που υφίστανται τα ζώα από το σύγχρονο άνθρωπο.

Ο παρουσιαστής Χρόνης Μίσσιος, προλογίζοντας τη σειρά κάνει αναφορά στο θέμα της και αναφέρεται στα δικαιώματα των ζώων και τη συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου απέναντί τους. Προβάλλονται πλάνα ζώων κατά τη διάρκεια εκπαίδευσής τους, από αγώνες επίδειξης σκύλων, από δημοπρασία αλόγων, καθώς και από ορνιθοτροφεία, ενώ ακούγεται παράλληλα ο αφηγητής να διαβάζει αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων σχετικά με την εκμετάλλευση που υφίστανται τα ζώα από τον άνθρωπο. Ο Αριστομένης Προβελέγγιος με τη σειρά του καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με τα λάθη που κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος απέναντι στη φύση και ιδιαίτερα στα ζώα και επισημαίνει τι πρέπει να γίνει.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κωστής Ζώης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr




--H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2. – Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. – 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. – Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3. – Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. – Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4. – Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. – Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5. – Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. – Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6. – Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. – Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7. – Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8. – Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. – Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9. – Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10. – Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. – Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11. – Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12. – Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος. – Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13. – Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. – Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14. – Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. – Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.





--Για χρέος αλλά και καθήκον του ανθρώπινου είδους «να υπερασπιστεί όλα τα πλάσματα με τα οποία συμβιώνει στον πλανήτη» έκανε λόγο η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
«Η 4η Οκτωβρίου είναι μια μέρα ενσυναίσθησης και ευθύνης. Κάθε άλλη μορφή ύπαρξης έχει δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην ευζωία» δηλώνει η κ. Τελιγιορίδου και συμπλήρωσε πως «ζώα συντροφιάς, ζώα παραγωγικά, ζώα άγρια δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή βαρβαρότητα. Χωρίς την ύπαρξη των ζώων ο πλανήτης μας θα ήταν μοναχικός για τον άνθρωπο». Η κ. Τελιγιορίδου αναφέρει επίσης πως «οφείλουμε να αποδεικνύουμε κάθε μέρα την αγάπη και το σεβασμό μας σε όλα τα πλάσματα της Γης» καθώς «είναι αγάπη και σεβασμός στον ίδιο μας τον πλανήτη, στην ίδια μας τη ζωή».



Να αγαπήσουμε τους τετράποδους φίλους μας, μας καλεί ο δήμος Αθηναίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και μας συστήνει 26 υποψήφιους νέους φίλους στην ηλεκτρονική διεύθυνση «Κάνε click στη στοργή» http://www.cityofathens.gr/stray_animals
Ο δήμος επισημαίνει ότι η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι γρήγορη και απλή. Αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερομένου που γίνεται επί τόπου στην Υπηρεσία Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων.
Όλα τα σκυλάκια που αναζητούν μια φιλόξενη στέγη και διατίθενται για υιοθεσία εντάσσονται στο πρόγραμμα στείρωσης και κτηνιατρικής φροντίδας του δήμου. Είναι εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, στειρωμένα και διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα.
Το μόνο που απομένει είναι να βρουν αγάπη, φροντίδα και μία ζεστή αγκαλιά. Για τον σκοπό αυτό, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει εκδήλωση στο Πάρκο Ριζάρη (Σταθμός Μετρό «Ευαγγελισμός»), από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, για μια βόλτα στο πάρκο με σκύλο… ή χωρίς!
Η εκδήλωση «Κυριακή στο Πάρκο με σκύλο» που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων είναι αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας, αδέσποτους και δεσποζόμενους.
Το 2017, το Τμήμα Αστικής Πανίδας του δήμου περισυνέλεξε 540 αδέσποτους σκύλους. Οι 394 σκύλοι επανατοποθετήθηκαν στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους, ενώ 142 βρήκαν μέσω του προγράμματος υιοθεσίας, ανάδοχη οικογένεια. Επίσης, περισυλλέχθηκαν 210 αδέσποτες γάτες. Οι 198 επανατοποθετήθηκαν στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αστικής Πανίδας (Αιόλου 47, 1ος όροφος) τηλέφωνα επικοινωνίας 2103239201-202 και fax 2103310397, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, 09.00 έως 14.00.



Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Σεβασμός και αγάπη στα ζώα
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι η αφορμή αφύπνισης του σεβασμού και της αγάπης στα ζώα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Η φροντίδα, η προσοχή και η ευζωία των ζώων -επισημαίνει- οφείλουν να είναι βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας και των κατά τόπους αυτοδιοικητικών αρχών και φορέων.
Οι Έλληνες κτηνίατροι είναι εκείνοι οι επιστήμονες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων, την αξία της συμβολής τους στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με συνέπεια την αύξηση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας μέσω του ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης, τη σημασία της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, πρεσβεύοντας το δόγμα «Υγιή Ζώα – Υγιείς Άνθρωποι» εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με καμπάνιες (τηλεοπτικά βίντεο, μπροσούρες, εκδηλώσεις κ.λπ.) που απευθύνονται στους πολίτες, αλλά και με πρωτοβουλίες επιστημονικού χαρακτήρα (ημερίδες, συνέδρια) για τα μέλη του, ενώ το Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων στέκεται αρωγός κάθε πρωτοβουλίας που αποβλέπει στην προστασία των ζώων, καταλήγει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικου Συλλόγου.


Δ. Παπαδημούλης: Να τα σεβόμαστε και να συμβιώνουμε μαζί τους
Οφείλουμε να σεβόμαστε τη ζωή των ζώων και να συμβιώνουμε μαζί τους, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Δ. Παπαδημούλης γράφει τα εξής: «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, οφείλουμε να μην ξεχνάμε τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978). Να σεβόμαστε τη ζωή και την ελευθερία τους, να συμβιώνουμε μαζί τους. Ειδικά για τα κατοικίδια, να τα προσέχουμε και να τα φροντίζουμε, όπως κάνουν εκείνα με εμάς».





ΠΗΓΕΣ: Αρχείο ΕΡΤ, Σαν Σήμερα, ΕΡΤ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54