Φοιτητικοί Σύλλογοι: Παραπληροφορεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αντιπαράθεση φοιτητών με τις πρυτανικές αρχές στο ΑΠΘ. Με ανακοίνωσή τουw φοιτητικού σύλλογοι, παρουσιάζουν τις απόψεις τους για το θέμα αυτό:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Σ.Ο.Φ.Ε.Θ. ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΙΣ 19/3/2015

"Την Πέμπτη 19/03/2015 έπειτα από τις αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στους Συλλόγους Χημείας, Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Βιολογίας, Πληροφορικής και Σ.Ο.Φ.Ε.Θ., οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με άλλους αγωνιζόμενους φοιτητές πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κτήριο της Πρυτανείας με σκοπό την κατάθεση των αποφάσεών τους στη Σύγκλητο.

Οι αποφάσεις αυτές δήλωναν με ξεκάθαρο τρόπο την εναντίωση των φοιτητών στο νόμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου και ειδικότερα στις διαγραφές, το όριο σπουδών του ν+2,  τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τη διάσπαση πτυχίων, την υποχρηματοδότηση, το καθεστώς των εργολαβιών και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολό της.

Η αυταρχική Πρυτανεία του Μήτκα, ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές του τελευταίου διαστήματος, απέκλεισε τους φοιτητές από τα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου (Σύγκλητο), στερώντας το κεκτημένο δικαίωμα να έχουν οι φοιτητές τον κυρίαρχο λόγο επάνω σε όσα τους αφορούν.

Σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, καλούμενοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με λουκέτα και εργαζόμενους του πανεπιστημίου στον τομέα της φύλαξης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με εντολή της Πρυτανείας στην πόρτα της Συγκλήτου, ώστε να παρεμποδίσουν τους φοιτητές να εισέλθουν.

Η συγκεκριμένη κίνηση δεν προκύπτει εν κενώ, αλλά βρίσκει την αφετηρία της στο διορισμό των συγκεκριμένων Πρυτανειών από τα Συμβούλια Ιδρύματος και την κυβέρνηση Σαμαρά.

Οι πιο αυταρχικές Πρυτανείες των τελευταίων χρόνων έδωσαν με το "καλημέρα σας" τα διαπιστευτήριά τους σε σχέση με την περιστολή των δικαιωμάτων των φοιτητών, την καταστολή του φοιτητικού κινήματος και τη στοχοποίηση των πρακτικών του, με άμεσο σκοπό τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής που αντιστέκεται, έτσι ώστε να προλειάνει το έδαφος για την όσο πιο "αναίμακτη" εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Στην προσπάθειά της αυτή η Πρυτανεία του Μήτκα χρησιμοποιεί με κανιβαλιστικούς όρους τους εργαζομένους που δουλεύουν υπό καθεστώς εργολαβίας, τοποθετώντας τους σε ρόλο μπράβου και στρέφοντάς τους απέναντί στους φοιτητές.

Στην πραγματικότητα το κλίμα διχασμού που προωθεί η Πρυτανεία, προσπαθεί να αμαυρώσει τους κοινούς αγώνες φοιτητών κι εργαζομένων που δόθηκαν ένα προηγούμενο διάστημα ενάντια στις απολύσεις των εργολαβικών και διοικητικών υπαλλήλων και να ξεπλύνει τις δικές της ευθύνες για μαζικές απολύσεις και παγίωση του καθεστώτος των εργολαβιών και της εκμετάλλευσης.

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, η Σύγκλητος του ΑΠΘ ευθαρσώς διαδίδει ότι βρίσκεται σε ομηρία από τους φοιτητές και κάνει λόγο για απόπειρες των φοιτητών να βάλουν φωτιά στην αίθουσα. Οι δηλώσεις αυτές είναι προκλητικά ψευδείς καθώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ παράλληλα έχει ανακοινωθεί από τους Φοιτητικούς Συλλόγους πως ο καθένας είναι ελεύθερος να αποχωρήσει αν θέλει και χωρίς κανένα εμπόδιο.

Τελικά, με όρους παραπληροφόρησης και θυματοποίησής του το μειοψηφικό σώμα της Συγκλήτου προσπαθεί να καλύψει το κλίμα τρομοκρατίας που το ίδιο δημιουργεί υποκρινόμενο ότι τελεί υπό ομηρία, ενώ το ίδιο αποκλείει συστηματικά την κοινωνική πλειοψηφία του πανεπιστημίου από τα διοικητικά όργανα, υποβαθμίζοντας το ρόλο των Φοιτητικών Συλλόγων.

Σε αυτή την κίνηση της Πρυτανείας απαντάμε επιθετικά και δε πάμε βήμα πίσω από την προάσπιση των συλλογικών μας συμφερόντων και την απαίτηση να ξηλωθούν τώρα οι πιο αυταρχικές Πρυτανείες παίρνοντας μαζί τους το νόμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, τους Οργανισμούς και το σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Χημείας στη βάση υλοποίησης της απόφασης της Γενικής του Συνέλευσης προχωρά άμεσα σε κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης, έχοντας στο πλευρό του  και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους που κινούνται σε αντίστοιχη κατεύθυνση, δίνοντας το στίγμα πως κάθε φορά που ο Μήτκας θα κλείνει τις πόρτες της Συγκλήτου θα βρίσκει τις πόρτες της Πρυτανείας κλειστές! Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν και να συσπειρωθούν γύρω από τις Συλλογικές τους διαδικασίες προκειμένου να ληφθούν αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις.

Για εμάς απαιτείται η πυροδότηση ενός φοιτητικού κινήματος το οποίο μέσα από το τρίπτυχο ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ θα δείξει ότι οι πρακτικές του Μήτκα και του κάθε Μήτκα ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ".
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54