Πλήρης κατάρρευση της πρωτοβάθμιας υγείας

του Θωμά Σίδερη 
Ένα… ΠΕΔΥ από τερατογένεση

Έρημα και παγωμένα ιατρεία, κλειστές πόρτες, άδειοι προθάλαμοι, ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν όχι μόνο περίθαλψη αλλά και μια στοιχειώδη απάντηση για όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους, τη δουλειά τους, που βρέθηκαν χωρίς να το θέλουν στο περιθώριο και που τώρα νιώθουν πιο ανήμποροι και πιο απομονωμένοι από ποτέ. 

Ταφόπλακα για το οργανωμένο σχέδιο αποσάθρωσης της πρωτοβάθμιας υγείας ήταν ο περίφημος νόμος Γεωργιάδη, ενός γελωτοποιού υπουργού που οραματίστηκε ένα… ΠΕΔΥ βγαλμένο μέσα από τερατογένεση.

Ο Νόμος 4238/2014 λειτούργησε ως οδοστρωτήρας. Με το προσωπείο μιας ψευδεπίγραφης μεταρρύθμισης, σάρωσε τα πάντα. Απέλυσε 3000 γιατρούς και έκλεισε δεκάδες δημόσιες δομές αφήνοντας έρμαιο το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η πρόσβαση των ασθενών μειώθηκε σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις.

Όπως σημειώνεται και από τον σύλλογο επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής, “η απασχόληση 8000 γιατρών στις δομές του πρώην ΙΚΑ προ μνημονίου, μετά από τις απολύσεις και τις συνταξιοδοτήσεις μειώθηκε κατά τα 2/3″. Σήμερα, υπηρετούν στο ΠΕΔΥ 2500 γιατροί, οι 1.00 εκ των οποίων με δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα, δεκάδες κτιριακές δομές έχουν κλείσει και τα λίγα κρατικά εργαστήρια που απέμειναν, έχουν υποβαθμιστεί ακι υπολειτουργούν χωρίς αντιδραστήρια και χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.

Σημειώνεται πως υπάρχουν ολόκληροι νομοί που έχουν μόνο δύο γιατρούς από τους είκοσι και τριάντα που υπηρετούσαν προ του νόμου 4238, ενώ απέτυχε και η προκήρυξη 900 θέσεων επικουρικών γιατρών από το ΠΕΔΥ, αφού μόνο 160 γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε πανελλήνια κλίμακα.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54