Φωτογραφία αρχείου

ΣτΕ: Συζητήθηκε η αίτηση κατά της αθωωτικής απόφασης για τις μετοχές «φούσκες»

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία είχαν αθωωθεί 42 πρόσωπα που φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση με τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας του 1999. «Αποκρουστική» είχε χαρακτηρίσει την αθωωτική απόφαση τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας
Οι συνήγοροι των 36 αθωωθέντων, τόνισαν ότι η δήλωση του κ. Παπούλια δεν ήταν απλά ένα ολίσθημα κατά την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «αλλά τέτοια παρέμβαση πολιτικού παράγοντα δημιουργεί ζήτημα παράβασης των αρχών της δίκαιης δίκης και παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και της αμεροληψίας του δικαστηρίου», ενώ επέκριναν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκήθηκε η αναίρεση.

Παράλληλα, οι δικηγόροι χαρακτήρισαν «άρτια» την εφετειακή αθωωτική απόφαση η οποία είναι πλήρως αιτιολογημένη με υποδειγματικό τρόπο, ενώ υποστήριξαν ότι είναι εσφαλμένη η αναίρεση, καθώς «προσπαθεί να υποκαταστήσει την απόφαση του Εφετείου, δεχόμενη τα αντίθετα από όσα δέχθηκε το δικαστήριο κατά την ανέλεγκτη κρίση του».

Σε περίπτωση που το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κ. Βουρλιώτη, τότε η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από μηδενική βάση, με τους 36 εμπλεκόμενους (οι υπόλοιποι έχουν αποβιώσει) να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε για την έκδοση της απόφασης.

Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20/01/2015 - 21:48