Βρήκαν λύση για τα "κόκκινα" στεγαστικά - Μετατρέπουν σε ενοικιαστές χιλιάδες ιδιοκτήτες

Με έναν ανορθόδοξο τρόπο, επιχειρεί η κυβέρνηση να δείξει κοινωνικό πρόσωπο, απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων με κόκκινα δάνεια. Μιλώντας στα ΝΕΑ ο υπουργός Οικονομικών έκανε  λόγο για " δίχτυ προστασίας" που όμως, μετατρέπει  τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ενοικιαστές των ίδιων τους των σπιτιών. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Χαρδούβελης : «Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μη τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα». Ποιο είναι όμως το περίφημο δίχτυ προστασίας στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση;


Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που εξετάζει η κυβέρνηση, τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους θα πληρώνουν στις τράπεζες ενοίκιο αντί δόσης. Προηγουμένως οι τράπεζες θα έχουν αποκτήσει, την κυριότητα των ακινήτων, καθώς από την 31η Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

Παράλληλα εξετάζεται η επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

«Το κράτος πρέπει να δώσει κάτι για να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να "χρυσώσει το χάπι" μπροστά στο τσουνάμι πλειστηριασμών και κατασχέσεων που έρχεται από το 2015 που σταματά το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Πηγή: Αυγή
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28/07/2014 - 12:10