Μάνα, άλλαξε κανάλι, ο «Έλληνας» χάλασε

Ένα άρθρο του Niko Ago: "Οι Έλληνες της Διασποράς «χόρταιναν» πατρίδα μέσω του καναλιού αυτού. Και δεν είναι λαϊκισμός να λέμε ότι τους τιμώρησε η ΝΔ, για κάτι που μόνο εκείνη ξέρει". Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:


"Γράψανε πολλοί, και θα γράψουν ακόμα περισσότεροι, εντός και εκτός Ελλάδας, για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Για μια απόφαση που, όπως μου λένε φίλοι από την εποχή που βιώναμε τη «δικτατορία του προλεταριάτου», ούτε ο Enver Hoxha, o πιο πιστός μαθητής του Στάλιν, δεν θα την έπαιρνε με αυτή την ευκολία. Ως εκ τούτου, θα αναφερθώ σε κάτι λιγότερο «εμπορικό» και σχεδόν προσωπικό.

Από ελληνικά, η μάνα μου ξέρει μερικές μόνο λέξεις. Ο λίγος καιρός που πέρασε στην Αθήνα -και στην ηλικία που ήταν, λίγο μετά τα εβδομήντα- δεν βοήθησε να μάθει παραπάνω, παρά την πολύ μεγάλη επιθυμία που είχε.

Αλλά γυρίζοντας στο χωριό, αφού «είχε δει τον κόσμο με τα μάτια της», έγινε το κέντρο του ενδιαφέροντος. Βάρδιες «κτυπούσαν» στο σπίτι μας οι άλλες γριές, εκείνες που «δεν είχαν δει τον κόσμο με τα μάτια τους», για να μάθουν πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα. Βλέπεις, σχεδόν όλες είχαν τουλάχιστον από έναν γιο μετανάστη. Αίφνης, η μάνα έγινε το… ταχυδρομείο του χωριού. «Κρεμιόντουσαν» από τα χείλι της. Ε, βέβαια. Αφού, η γυναίκα, «είχε δει τον κόσμο με τα μάτια της».

Αλλά εκείνη που έκανε τη μάνα, να δένεται απόλυτα με την Ελλάδα, πέραν των παιδιών και της «μετανάστευσής» της, ήταν η τηλεόραση. Από την ώρα που ο μικρός αδελφός εγκατέστησε στο σπίτι ένα δορυφορικό «πιάτο», η μάνα είναι σα να ζει στην Ελλάδα. Το 201, κανάλι που πιάνει την ERT WORLD, έχει γίνει η καθημερινή συντροφιά της και παρακολουθεί τα πάντα.

Με πέντε παιδιά στην Ελλάδα, καρφωμένα τα μάτια στην οθόνη, με την κρυφή ελπίδα πως έστω και τυχαία, έστω και κατά λάθος, μια μέρα «θα δείξει έναν από εσάς». Αν και δεν ταξίδεψε πουθενά αλλού, κι ας λένε οι φίλες ότι «έχει δει τον κόσμο με τα μάτια της», εκτός Αθήνας, μέσω της ERT world έχει «επισκεφτεί» κάθε γωνιά της χώρας.

Αν και, όπως έγραψα, δεν ξέρει παρά ελάχιστα ελληνικά, η μόνιμη συντροφιά της ήταν το ελληνικό κανάλι. Από σήμερα, θα της έχουν κοπεί τα γόνατα. Πάλι θα πάρει τηλέφωνο τον τεχνικό, πάλι θα τα ρίξει στον «καταραμένο αέρα που χαλάει τον Έλληνα». Όπου «Έλληνας», η ΕΡΤ world.

Οι Έλληνες της Διασποράς «χορταίνουν» πατρίδα μέσω του καναλιού αυτού. Και δεν είναι λαϊκισμός να λέμε ότι τους τιμώρησε η ΝΔ, για κάτι που μόνο εκείνη ξέρει. Αλλά μαζί με αυτούς, αν και αυτό, φυσικό είναι, να μην τους απασχολεί στο ελάχιστο, τιμώρησε και πολλούς άλλους που, αν και δεν είναι Έλληνες, μέσω ΕΡΤworld, έγιναν.

Μάνα, άλλαξε κανάλι, ο «Έλληνας» χάλασε!"

protagon.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16/06/2014 - 16:06