Η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με ανακοίνωσή της η εργατική συνομοσπονδία αναφέρεται στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 2014 ως Διεθνές Έτος των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών (SIDS), αφού αυτά είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.
Αυτή η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις και στα νησιά μας, κατ΄επέκταση στον τουρισμό, που αποτελεί την κύρια πηγή οικονομικών εσόδων των κατοίκων σε αυτά.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να υπάρξει αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να διασωθούν και οι βασικοί τομείς των ελληνικών νησιών που είναι η γεωργία και ο τουρισμός.

Οι κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου αναμένεται να συμπεριλάβουν μειωμένη διαθεσιμότητα νερού, μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας, μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας, υψηλότερη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών και αύξηση της συχνότητας και της έντασης των κυμάτων καύσωνα.

Τα νησιά μας μεταβάλλονται καθημερινά από φυσικούς άλλα κυρίως από ανθρωπογενείς παράγοντες. Οι υποδομές των νησιών όπως αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται συνήθως κοντά στην ακτή και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε πλημμύρες.

Ο τομέας της γεωργίας είναι σε πολλά νησιά ζωτικής σημασίας και μια σημαντική πηγή ξένων εσόδων από την εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων. Μακροπρόθεσμα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερα νησιά που θα έχουν μειωμένη φυτική παραγωγή και υψηλότερο κόστος άρδευσης.

Επιβάλλεται να μπει φρένο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που βάζουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον όπως το προωθούμενο σχέδιο νόμου-έκτρωμα για τον αιγιαλό.
Η Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να εντείνουμε τον αγώνα μας και για την αλλαγή της περιβαλλοντικής πολιτικής".Ακολούθως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αναφέρει ότι: "Με το σύνθημα «Ύψωσε τη φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας», ο ΟΗΕ σηματοδοτεί τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας την  ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού μας πλούτου. Το μήνυμα απηχεί την ανησυχία για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στην πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αφορούν κατ’ ουσίαν στην αντικατάσταση του  κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου, που χαρακτηρίζεται από την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και την ανεξέλεγκτη παραγωγή αποβλήτων με μία «κυκλική» οικονομία παραγωγής και κατανάλωσης.

Για τη χώρα μας, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τα τελευταία χρόνια,  η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει επιτακτική ανάγκη και όχι περιττή πολυτέλεια, αφού αποδεδειγμένα η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος, που πληρώνουν συνήθως οι πλέον αδύναμοι. Οι παράκτιες περιοχές της χώρας, που είναι περισσότερο ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να θωρακισθούν. Ειδικότερα, να νησιά μας πρέπει, εκτός των άλλων, να αποκτήσουν τις βασικές υποδομές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας των ακτών από διάβρωση κλπ. Επιλογές, όπως το πρόσφατο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, που προβάλλονται ως δήθεν αναγκαίες, λόγω της κρίσης, απορρίπτονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στην ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού και των παραλιών με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι οι αιγιαλοί, οι παραλίες, τα παράκτια οικοσυστήματα, τα δάση δεν είναι "προϊόν προς πώληση». Η ευθύνη για την προστασία του φυσικού μας χώρου αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές".
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04/06/2014 - 19:53