Χιπ χοπ από τις γειτονιές του Μπρόνξ, στα ραδιοκύματα της Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΑ.

Οι Rebel Diaz στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΑ (Ηχητικό)

Αντίσταση, χιπ-χοπ, κινήματα, αυτοοργάνωση, ελευθερία λόγου και έκφρασης. Οι Rebel Diaz μίλησαν για όλα αυτά αλλά και για τη σημαντική δουλειά που κάνει η δική τους αλλά και άλλες κολεκτίβες στη Νέα Υόρκη, στην Ειρήνη Γιανναρά και τον Νίκο Τσιμπίδα στο ertopen.com. «Από την αντίσταση πρέπει να περάσουμε στην πρόταση», είπε ο Rosdstarz μιλώντας για τα κινήματα και την αντίσταση που οργανώνεται σε επίπεδο γειτονιάς στο Bronx. Οι Rebel Diaz στάθηκαν στο νόημα της η χιπ-χοπ κουλτούρας χαρακτηρίζοντας την μια κουλτούρα αντίστασης, «είναι η φωνή των φτωχών, των καταπιεσμένων, όσων δεν έχουν δουλειά, σπίτι να μείνουν». Τόνισαν επίσης τον σημαντικό διαχωρισμό μεταξύ της χιπ-χοπ κουλτούρας και της βιομηχανίας της Ραπ. «Δεν έχει σημασία ποια λέξη θα χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε το μουσικό είδος όσο το ότι το ένα αφορά την κουλτούρα και το άλλο το κατασκεύασμα της μουσικής βιομηχανίας», υπογράμμισε ο G1.

Οι Rebel Diaz αναφέρθηκαν στην ανυπαρξία δημόσιου χώρου στην Νέα Υόρκη μιας και όπως είπαν η αστυνομία έχει ουσιαστικά καταλάβει με την παρουσία της κάθε ελεύθερο χώρο.

Οι ίδιοι σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα χώρος ελεύθερης και δημιουργικής έκφρασης κατέλαβαν πριν 6 χρόνια ένα εγκατειλημένο εργοστάσιο ζαχαρωτών το οποίο επισκεύασαν και μετέτρεψαν σε ένα πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο αυτομόρφωσης. Πριν ένα χρόνο η αστυνομία με εντολή του ιδιοκτήτη εκκένωσαν με τη βία το κτήριο και άφησαν τη γειτονιά χωρίς ένας σημαντικό πνεύμονα ελευθερίας.

«Όπως συμβαίνει και αλλού, διώχνονται οι φτωχοί και εισβάλλουν τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία».

Όπως όμως επεσήμαναν και οι ίδιοι, σημασία «δεν έχουν τα ντουβάρια αλλά οι άνθρωποι».

Με αυτό το σκεπτικό κατάφεραν να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εισβολή της αστυνομίας, μικρότερους πυρήνες σε όλο το νότιο Μπρονξ πολλαπλασιάζοντας και τις δραστηριότητες και την αλληλεγγύη.

Για την εμπειρία της συμμετοχής σε ένα τέτοιο εγχείρημα μίλησε ο Lush, ένα από τα νεώτερα μέλη του συγκροτήματος. Ο Lush περιέγραψε τη σημασία της ύπαρξης του ελεύθερου πολιτιστικού κέντρου στο Μπρονξ και πόσο τον βοήθησε προσωπικά. Το χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία ζωής που το πρόσφερε τη δυνατότητα να μάθει και να κάνει πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει με άλλο τρόπο.

Οι Rebel Diaz μίλησαν επίσης και για την ραγδαία αύξηση των φυλακίσεων στην Αμερική.

«Μέσα σε 40 χρόνια από 400.000, οι φυλακίσεις μαύρων και λατίνων, έφτασαν τα 3.000.000, χωρίς να υπολογιστούν όσοι βρίσκονται σε κατ'οίκον περιορισμό ή σε κέντρα κράτησης» και συμπλήρωσε «Πιο πολλοί μαύροι είναι σήμερα στις φυλακές από την εποχή της δουλείας».

Τέλος, αναφερόμενοι στην εξάπλωση των κινημάτων «από τα κάτω», στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και στην αύξηση της καταστολής και της καταπίεσης ο Roadstarz δήλωσε, «Ζούμε ιστορικές στιγμές καταπίεσης και χρειάζονται ιστορικές στιγμές αντίστασης» και αφιέρωσε στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ που ακόμη αντιστέκονται ένα freestyle που εκτέλεσε μαζί με τον G1 και τον Lush κλείνοντας έτσι την συνέντευξη και την επίσκεψη τους στην Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΑ.Οι Rebel Diaz μετά την εμφάνισή τους στο club ΑΝ στις 28 Μαϊου, θα βρίσκονται σήμερα Σάββατο 31 Μαϊου στην πλατεία Αγ. Δημητρίου στην Πετρούπολη σε συναυλία ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, ενώ θα εμφανιστούν στις 3 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου στην πλατεία Εξαρχείων και την Παρασκευή 6 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις στη Γεωπονική Σχολή.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31/05/2014 - 18:02