Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την ακύρωση δρομολογίου European Express

Στο νέο περιστατικό (και αυτή τη χρονιά υπήρξαν αρκετά) που συνέβη στο πλοίο της γραμμής, αναφέρεται το εργατικό κέντρο Σάμου. Θυμίζουμε ότι το ertopen έχει ήδη καταγράψει όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις και ενδεικτικά θυμίζουμε τρεις από αυτές ,ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του εργατικού κέντρου:
Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς και τα τελευταία γεγονότα με το μοναδικό πλοίο European Express που έρχεται από Πειραιά στα νησιά μας, αποδεικνύουν ότι όλοι οι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών είναι καταδίκη για νησιώτες και ναυτεργάτες και προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

 

Το Σάββατο 17/5 παραμονή εκλογών, το πλοίο έπαθε βλάβη ενώ μετέφερε εκατοντάδες επιβάτες, με αποτέλεσμα να κάνουν 24 και πλέον ώρες για να φτάσουν στη Σάμο. Τη Δευτέρα η εταιρεία αποφάσισε για άλλη μια φορά και με στόχο το συμφέρον της, να μην εκτελέσει το δρομολόγιο από Πειραιά. Χθες κινδύνεψε επιβάτης και δεν είχαν οξυγόνο και πρώτες βοήθειες να προσφέρουν.

 

Το πλοίο είναι υπέργηρο (39 ετών), υπό κυπριακή σημαία και με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον ρωσικό νηογνώμονα. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο με πλήρη στήριξη από τους νόμους κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινείται με γνώμονα να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

Δεν έχει ούτε τα βασικά για τις πρώτες βοήθειες στους επιβάτες αν συμβεί κάτι. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει και γιατρός τη στιγμή που ταξιδεύουν τόσοι επιβάτες για 16 ώρες και βλέπουμε.

 

Αυτοί οι νόμοι που στηρίζουν τους «μεγαλοκαρχαρίες» της θάλασσας, είναι υπεύθυνοι για τη ταλαιπωρία των νησιωτών. Αυτοί οι νόμοι ευθύνονται που δεν έχουμε καθημερινή επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα και με τα νησιά μεταξύ τους, χωρίς καμιά ασφάλεια στις συγκοινωνίες και πανάκριβα εισιτήρια. Αφήνουν τους ναυτεργάτες έρμαια στις ορέξεις των εφοπλιστών, απλήρωτους για μήνες, τους καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαλύουν τις συντάξεις τους, τους καταστείλουν όταν διεκδικούν μέσα από κινητοποιήσεις και απεργίες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών και των νόμων που την υλοποιούν.

 

Καταγγέλλουμε κυβέρνηση και όσα κόμματα και εκλεγμένους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στηρίζουν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού με κροκοδείλια δάκρυα ή με προτάσεις ανεδαφικές και ενάντια στα συμφέροντά νησιωτών και ναυτεργατών, καταδικάζοντας τα νησιά μας σε απομόνωση.

 

Καλούμε την εργατική τάξη των νησιών μας, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν την πολιτική της Ε.Ε, της κυβέρνησης, των κομμάτων που μας καταδικάζουν με αυτές τις πολιτικές.

 

Καλούμε σε συνέχιση του αγώνα με οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων και ανυπακοή, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου. Να οικοδομήσουμε την κοινωνική συμμαχία και να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας να πάρει πραγματικά μέτρα υπέρ των νησιωτών και των ναυτεργατών.

 

Απαιτούμε άμεσα:

    Να μπει άμεσα πλοίο με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, σύγχρονο και ασφαλές. Κανένα ανεκτέλεστο δρομολόγιο.

    Να λειτουργήσει καθημερινά η σύνδεση στο νομό μας με το Παναγία Θεοτόκος.

    Την κατάργηση του νόμου 4254/2014 που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις των ναυτεργατών, που δίνει το δικαίωμα στον πλοιοκτήτη να καθορίζει τις διακοπές και τη δρομολόγηση των πλοίων όποτε θέλει ο ίδιος, όπως έκανε π.χ τώρα η ΝΕΛ.

    Να καταργηθεί ο κανονισμός 3577/92, ο νόμος Παπουτσή 2932/2001, καθώς και όλοι οι μετέπειτα νόμοι που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ

 

Απαιτούμε και Διεκδικούμε:

    Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι.

    Σύνδεση των νησιών μας με την Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.

    Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Να υπάρχει γιατρός και εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες.

    Μείωση 50% των εισιτηρίων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι)

    Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με δημιουργία και εκσυγχρονισμό των αναγκαίων υποδομών των λιμενικών εγκαταστάσεων.

    Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας, από δημόσιο φορέα, με την συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα. Όχι άλλα ΣΑΜΙΝΑ.

    Να εξοφληθούν οι απλήρωτοι ναυτεργάτες. Εξασφάλιση στους ναυτεργάτες πλήρους και σταθερής δουλειάς με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο.

    Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών (αεροπορικών και ακτοπλοϊκών), που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21/05/2014 - 23:01