Εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Κομισιόν – Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ένωσης

Η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο που μαίνεται για 11η συνεχόμενη ημέρα και έχει κατακάψει 808.000 στρέμματα, σύμφωνα Copernicus , είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την μαύρη πρωτιά επεσήμανε η Κομισιόν, η οποία εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η πυρκαγιά στον Έβρο «είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.»

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να μας πείσει για το αντίθετο, κάνοντας λόγο «προπαγάνδα των αριθμών», αμφισβητώντας τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και εκείνα του copernicus την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την έκταση των περιοχών που κάηκαν από τις μεγάλες φωτιές που πλήττουν την χώρα, η ζοφερή πραγματικότητα για το μέγεθος της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα στον Έβρο επιβεβαιώνεται και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

«Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα», αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της και παραθέτει τη συνδρομή της στην επιχείρηση κατάσβεσης:

«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη.

Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη αποστολή στην οποία συμμετείχαν 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών.»

Ο Janez Lenarčič, αρμόδιος Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, σημείωσε πως:

«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς δίνει μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη επιχείρηση αεροπυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για ταχεία και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με τον ελληνικό λαό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Διαβάστε σχετικά: Politico για Έβρο: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη πυροδοτεί κυνήγι αποδιοπομπαίων τράγωνhttps://www.documentonews.gr/article/politico-gia-evro-h-megalyteri-pyrkagia-stin-eyropi-pyrodotei-kynigi-apodiopompaion-tragon/