Ολοκληρώθηκε το φιάσκο με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Τους τίτλους τέλους στα σχέδια των προηγούμενων αρμόδιων υπουργών (Μιχ. Χρυσοχοΐδη,  Τ. Θεοδωρικάκου και Ν. Κεραμέως) για παρουσία αστυνομικών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Νότης Μηταράκης επιβεβαίωσε έτσι κάτι που είχε ήδη γίνει σαφές ότι απέτυχε εδώ και πολλούς μήνες, μετά τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις.

Ο Ν. Μηταράκης ανακοίνωσε την πλήρη ενσωμάτωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στην Ελληνική Αστυνομία, που σημαίνει κατάργηση του ειδικού Σώματος το οποίο δημιουργήθηκε με την πρόσληψη 1.060 ειδικών φρουρών, κατά την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια ομολογία αποτυχίας αλλά και αναγνώρισης πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Δεν ήταν άλλωστε μόνο οι φοιτητές, αλλά και μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας που είχε διαφωνήσει με την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο υπουργός είχε δηλώσει για τη φύλαξη στα Πανεπιστήμια ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είχε πει. Τελικά, όπως προκύπτει απ' τις μετέπειτα δηλώσεις του σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο, έκανε πλήρη υποχώρηση.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηρίσει «αποτυχημένο θεσμό» την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, στις αρχές του έτους.

Το θέμα της ΟΠΠΙ απασχόλησε πέρυσι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που την νομιμοποίησε.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μένει το κόστος των 30 εκατ. ευρώ για το φιάσκο

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

«Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι "στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία". Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα "βγαίνει η Δημοκρατία" από τα πανεπιστήμια», σχολιάζει και καταλήγει:

 «Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι».

Η απάντηση του υπουργείου

«Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται» προσθέτει η ανακοίνωση.

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12/07/2023 - 17:33