Στο Υπ. Πολιτισμού σήμερα οι καλλιτέχνες ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων τους

Κινητοποίηση καλλιτεχνών σήμερα Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 11:00 στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που απαξιώνει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών εξισώνοντάς τα με απολυτήριο Λυκείου.

«Την ώρα που μαθαίνουμε πως μέσω του νόμου Κεραμέως ήδη δύο ιδιωτικά κολέγια σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια διαμορφώνουν πρόγραμμα σπουδών υποκριτικής για να δίνουν στους αποφοίτους τους τίτλους Bachelor, υψηλότερους δλδ από τα απολυτήρια Λυκείου που δίνουν οι σχολές του Υπουργείου Πολιτισμού, την ώρα που ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν κάνει δεκτούς τους αποφοίτους έως το 2003 καλλιτέχνες, την ώρα που εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση της προσφυγής μέρους των θεατρολόγων εναντίον της ΚΥΑ που ισοτιμούσε τα διπλώματά μας, κανείς δεν μπορεί να μας πείσει πως όλο αυτό δεν είναι μια μεθοδευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας και μια συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των καλλιτεχνών» αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

«Η στάση του Υπουργού, της Κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων είναι σταθερά απαξιωτική απέναντι στο αίτημά μας για Δημόσια Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), «πίσω από όλα αυτά υπάρχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περαιτέρω υποβάθμιση των Σπουδών μας. Διεκδικούμε:

Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.
Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».