Διεθνής Αμνηστία: Μέλος του προσωπικού μας προσήχθη αυθαίρετα από την ΕΛ.ΑΣ όταν εξέφρασε ανησυχία για επιχείρηση «εξακρίβωσης»

H Διεθνής Αμνηστία «ανησυχεί σοβαρά για την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας μέλους του προσωπικού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για έλεγχο ταυτότητας το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2022, μετά από ερωτήσεις που έθεσε σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εξακρίβωσης στο κέντρο της Αθήνας». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας, λίγο μετά την αποχώρησή του από την εργασία του είδε μια ομάδα 13 ατόμων να περικυκλώνεται από αστυνομικούς της μονάδας μοτοσικλετιστών ΔΕΛΤΑ και ένα αστυνομικό φορτηγάκι σε κοντινή απόσταση. Αρκετοί από αυτούς φέρεται να σταματήθηκαν από την αστυνομία ενώ πήγαιναν να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία που σχετίζεται με τον θάνατο του Κώστα Φραγκούλη, ενός 16χρονου Ρομά αγοριού που πέθανε οχτώ ημέρες αφότου πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία:

Το μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας ρώτησε την αστυνομία αν είχε ενημερώσει την ομάδα για τους λόγους βάσει των οποίων θα οδηγούνταν στο αστυνομικό τμήμα. Ανέφερε ότι η αστυνομία δεν απάντησε για να εξηγήσει στην ομάδα τους λόγους πίσω από μια τέτοια μεταφορά. Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την απόφαση της αστυνομίας να μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα για έλεγχο ταυτότητας άλλη μια παρευρισκόμενη λίγο αφότου τους ζήτησε να της δείξουν τα σήματά τους.

Λίγο αργότερα, η αστυνομία είπε στο μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας ότι θα οδηγηθεί και αυτή στο αστυνομικό τμήμα για έλεγχο ταυτότητας. Παρά τις διαμαρτυρίες της ότι δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την προσαγωγή της στο αστυνομικό τμήμα, καθώς δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα, και ότι είχε προσκομίσει το δελτίο της ταυτότητάς της, η αστυνομία της είπε ότι ήταν ύποπτη για αδίκημα, ότι επρόκειτο για εντολή ανώτερου αστυνομικού και ότι θα συλλαμβανόταν επίσημα για ανυπακοή σε αστυνομική εντολή, αν δεν επιβιβαζόταν στο αστυνομικό βαν.

Στη συνέχεια, το μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας οδηγήθηκε μαζί με τα άλλα 14 άτομα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου κρατήθηκαν για δύο ώρες. Στη συνέχεια αφέθηκαν όλα τα άτομα ελεύθερα χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η άσκηση της αστυνομικής εξουσίας για εξακρίβωση, καθώς και για σύλληψη και κράτηση, θα πρέπει γενικά να γίνεται με σκοπό την πρόληψη και τον εντοπισμό εγκλημάτων, βάσει εύλογης υποψίας ότι ένα άτομο είναι πιθανό να εμπλέκεται σε ποινικό αδίκημα ή ότι μεταφέρει αντικείμενο που σχετίζεται με ένα τέτοιο ποινικό αδίκημα. Η υποψία θα πρέπει να βασίζεται στη συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου προσώπου, προϋπόθεση που εξακολουθεί να ισχύει και στο πλαίσιο συγκεντρώσεων. Η σύλληψη ατόμων λόγω της ειρηνικής συμμετοχής τους σε συγκέντρωση αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της ειρηνικής συνάθροισης, ιδίως εάν δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της συγκέντρωσης.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο ρόλος των υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετέχουν στην παρακολούθηση ή στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις συγκεντρώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός όσον αφορά την πλήρη απόλαυση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης. Οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι παρατηρητές πρέπει να μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς ή παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά την παρακολούθηση των ενεργειών των αξιωματούχων επιβολής του νόμου.[2]

Αυτό το πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο ειρηνικές/-οί διαδηλώτριες/-ωτές, υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρευρισκόμενες/-οι στερήθηκαν αυθαίρετα την ελευθερία τους έρχεται να προστεθεί σε πολυάριθμες αναφορές των τελευταίων ετών για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Ελλάδα, εκφοβισμό των διαδηλωτριών/-ών και άλλες μορφές παρέμβασης στο δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών και άλλων ατόμων.[3] Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και την απαγόρευση της αυθαίρετης κράτησης.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας μέλους του προσωπικού της που οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για έλεγχο ταυτότητας απλώς και μόνο αφού έθεσε ερωτήματα σχετικά με μια αστυνομική επιχείρηση. Η οργάνωση ανησυχεί επίσης για την ευρύτερη επίδραση που θα έχει αυτό στις/στους υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε όσα άτομα επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την πρακτική της μεταφοράς μεγάλου αριθμού ατόμων σε αστυνομικά τμήματα για έλεγχο ταυτότητας πριν και μετά από διαδηλώσεις, χωρίς συγκεκριμένες, εύλογες υποψίες ότι έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι κατοχυρώνεται πλήρως το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης.