Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»: Το χειρουργείο «160» θα γίνει σε 4 χρόνια

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ορκίστηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» τρεις νέοι αναισθησιολόγοι, όσοι δηλαδή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το νοσοκομείο εντός του 2023. Οι προσλήψεις έγιναν μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των γιατρών για τις σοβαρές ελλείψεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα, που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν πίσω τα χειρουργεία.

«Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», σημειώνει στην «Κ» η Αγγελική Κρικρή, επιμελήτρια Α΄, παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με την ίδια, κενά υπάρχουν σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, καθώς και σε προσωπικό άλλων κλάδων, όπως νοσηλευτές και τεχνολόγοι. Για την κάλυψή τους γίνονται κινήσεις «μπαλώματα», αντί για παρεμβάσεις ουσιαστικής επίλυσης του ζητήματος. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «γιατρός της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, με πολύ υψηλή εξειδίκευση στο αντικείμενό του, είναι με απόσπαση σε παιδιατρικό τμήμα και εξετάζει παιδιά με γρίπη».

Από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου λειτουργούν για τις προγραμματισμένες επεμβάσεις οι δύο, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό για να ανοίξουν περισσότερες. Πριν από την πανδημία, οι δύο χειρουργικές κλινικές –τώρα έχουν συγχωνευθεί σε μία– χειρουργούσαν περίπου 25-30 τακτικά περιστατικά τον μήνα. Τώρα χειρουργούν 15 παιδιά τον μήνα. «Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αυτή τη στιγμή περιμένουν 160 παιδιά να χειρουργηθούν από εμένα. Κάνω ένα χειρουργείο την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα τον μήνα και περίπου 40 τον χρόνο. Το παιδί που είναι στην 160ή θέση θα χειρουργηθεί σε τέσσερα χρόνια», επισημαίνει η κ. Κρικρή.

Η ίδια τονίζει: «Χρειαζόμαστε γιατρούς σε όλα τα τμήματα και κυρίως σε κάποια που κινδυνεύουν να κλείσουν. Ενα από αυτά είναι το τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου, το οποίο διενεργεί μοναδικές εξετάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων και κάνει τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας δοτών – ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Δεν έχουμε ακτινολόγους.

Ενας υπέρηχος κοιλίας με πιθανή σκωληκοειδίτιδα έχει τρεις ώρες αναμονή. Στην εφημερία είναι μόνο ένας ακτινολόγος ειδικευμένος. Αξονική τομογραφία γίνεται άμεσα μόνο όταν είναι κάτι πολύ πολύ επείγον, όπως μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Σε άλλα περιστατικά σού λένε ανέβασε το παιδί στην κλινική και θα το δούμε μετά. Το μετά μπορεί να είναι σε πέντε ώρες», σημειώνει η κ. Κρικρή, που επισημαίνει και τα προβλήματα σε επίπεδο εξοπλισμού. «Στο παθολογοανατομικό, για να βγάλει ταχεία βιοψία, πρέπει το μηχάνημα να έχει ανάψει τρεις ώρες πριν. Και δεν μπορούν να γίνουν πάνω από δύο βιοψίες την ημέρα, γιατί μετά ανάβουν κόκκινα λαμπάκια», επισημαίνει.

Η κ. Κρικρή τονίζει: «Είναι ένα “ξήλωμα του πουλόβερ” εάν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίζουμε έτσι την κατάσταση στο νοσοκομείο, η οποία γίνεται εδώ και χρόνια σιγά σιγά. Για να συνηθίζουμε… Για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είναι φυσιολογικό. Δεν είναι. Από τα μνημόνια και μετά, μας πήρε η μπάλα. Ομως πρέπει να δούμε πώς θα αναστηλώσουμε το σύστημα. Οχι με “μπαλώματα”. Να πάρουμε μια ανάσα βαθιά και να πούμε ότι πάμε να το φτιάξουμε».

Σήμερα στον προαύλιο χώρο του «Αγία Σοφία», γιατροί και λοιποί υγειονομικοί του νοσοκομείου καθώς και του «Αγλαΐα Κυριακού», με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Επιπλέον, οι γιατροί αντιδρούν και στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας για μετατροπή των Παιδοογκολογικών Τμημάτων του «Αγία Σοφία» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση. «Μπορούμε να απλώσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα αλλού. Οχι στα παιδιά με καρκίνο», σχολιάζει η κ. Κρικρή.

Πηγή: kathimerini.gr