Καταγγελία ότι καφετέρια δεν αφήνει ηλικιωμένοι πελάτες να κάθονται

Μία αδιανόητη καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσω των social media για τον αποκλεισμό που επιβάλλει σε ηλικιωμένα άτομα καφετέρια στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει σε ανάρτησή του στα social media ο Κωστής Πιερίδης, όταν ο ίδιος σε καφετέρια αντιλήφθηκε μία συνομιλία σε έντονο ύφος μεταξύ ενός ηλικιωμένου και της σερβιτόρας, ζήτησε να μάθει τι συνέβη, εισέπραξε την αδιανόητη απάντηση ότι η πολιτική του μαγαζιού απαγορεύει σε ηλικιωμένους να κάθονται!

Αναλυτικά η καταγγελία
Πέμπτη 10/11 ώρα 11:00 κάθομαι για καφέ στην πλατεία νέας Σμύρνης. Κάθομαι σε μαγαζί που δεν έχω ξανακάτσει.
Συνειδητοποιώ ότι υπάρχει ένας ηλικιωμένος που μιλάει έντονα στη σερβιτόρα και κάτι λέει “θα φωνάξω την αστυνομία, αυτό που μου λες είναι παράνομο”. Ο διπλανός του εξίσου ηλικιωμένος προσπαθεί να τον ηρεμήσει -ουσιαστικά τον πείθει να φύγουν κ να πάνε αλλού. Αυτό κάνουν, φεύγουν, χωρίς να έχουν καν παραγγείλει.

Ρωτάω τη σερβιτόρα τι συνέβη και στερεοτυπικά αν πρόκειται για συχνό φαινόμενο (μου φάνηκε ως κάτι που είχε ξανασυμβεί, είχε μια οικειότητα ο έντονος διάλογος τους). Παίρνω την εξής απάντηση: “ξέρετε είναι πολιτική του μαγαζιού να απαγορεύει σε ηλικιωμένους να κάθονται”.

Πως λέει ο λαός μας “έμεινα με ανοικτό το στόμα”. Προφανώς και είμαι σε σοκ. Σκέφτομαι αν πρέπει να πληρώσω. Αν πρέπει να πάω μέσα να ζητήσω τον υπεύθυνο. Αν πρέπει να κάνω αυτό που κάνω τώρα -post στα SM. Πάντως απο την ώρα που συνέβη δεν έχω σταματήσει να το σκέφτομαι. Καφετέρια που διώχνει ηλικιωμένους πελάτες για τη μόστρα της. Μεταμοντέρνα ευγονική, γιατί προφανώς το μαγαζί “είναι για τη νεολαία” και κάνει ηλικιακό face control, βάζοντας τους εργαζόμενους να πουν σε κόσμο “ξέρετε δεν μπορείτε να κατσετε εδώ. Είναι πολιτική του μαγαζιού”.

Τι ακριβώς μας έχει συμβεί; Δικαίωμα του ιδιοκτήτη; Φαντάζομαι πως ναι. Και υποχρέωση της γειτονιάς μας αυτός ο άνθρωπος αν και όταν γεράσει να δει εμπράκτως τη σημαίνει συμπερίληψη των μεγάλων στην κοινωνικότητα. Μια ανθρώπινη ανάγκη απέναντι στη ματαιότητα. Εκεί που νόμιζα ότι είχα να κάνω με το κλασικό “γέρος-στριντζης” εν τέλει έγινα αυτόπτης μάρτυρας μιας λογικής νόμων της Νυρεμβέργης, για έναν καφέ.

Φυσικά δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ ούτε ευρώ στο συγκεκριμένο μαγαζί. Φυσικά θα το συζητήσω με όλους τους φίλους της γειτονιάς και τις συλλογικότητές της. Αν στο εν λόγω μαγαζί δεν πατήσει ψυχή για ένα μήνα μετά θα συνεχίσει να διαλέγει ποιος θα κάτσει και ποιος όχι;

Πήρα ένα πολύ χρήσιμο μάθημα του τι σημαίνει “μάχη με τον φασισμό κάθε μέρα”. Στα πιο απλά, στα πιο ασήμαντα.

 

Ο κ. Πιερίδης επανήλθε δε, προτείνοντας στο κατάστημα να προσφέρει δωρεάν καφέ σε ηλικιωμένους επί ένα μήνα, ως ένδειξη καλής θέλησης.

Η απάντηση του καταστήματος

Η διεύθυνση του εν λόγω καταστήματος επέλεξε εν συνεχεία να απαντήσει μέσα από τον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρίχνοντας την ευθύνη για ο,τι έγινε στον "υπεύθυνο" της πρωινής βάρδιας.

Όπως αναφέρουν, η τακτική που ακολούθησε δεν συνάδει με την "ηθική" του καταστήματος, καθώς και της περιοχής, ενώ η πρόσληψή του, έγινε πριν λίγο καιρό. Αναφέρεται δε, πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος απομακρύνθηκε από το κατάστημα. Σε απάντηση πως χρήστη του facebook, αναφέρεται δε πως ο ηλικιωμένος που έπεσε θύμα ηλικιακού ρατσισμού είναι ευπρόσδεκτος στην καφετέρια. "Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να έρχεται οπότε θέλει στο μαγαζί μου, είναι όλα κερασμένα", αναγράφεται σχετικά.

Νέα Σμύρνη: Ηλικιακός ρατσισμός σε καφετέρια - Έδιωξαν ηλικιωμένο, οργή στα social media
 
Νέα Σμύρνη: Ηλικιακός ρατσισμός σε καφετέρια - Έδιωξαν ηλικιωμένο, οργή στα social media
 

Παρόλα αυτά, άλλοι χρήστες ανέφεραν σε σχόλιά τους πως ο συγκεκριμένος υπεύθυνος που φέρεται να είναι ο "εγκέφαλος" του περιστατικού εργαζόταν στο καφέ εδώ και καιρό, ενώ καταγγέλλεται ακόμη πως αυτή η πρακτική δεν είναι νέα, και ακολουθείται και από άλλα μαγαζιά της περιοχής.

Νέα Σμύρνη: Ηλικιακός ρατσισμός σε καφετέρια - Έδιωξαν ηλικιωμένο, οργή στα social media
 

Θα έπρεπε επίσης να θεωρείται δεδομένο πως "πολιτική μαγαζιού" είναι για παράδειγμα η επιλογή να μη σερβίρει φραπέ. Οτιδήποτε άλλο είναι διακριτική συμπεριφορά και έμπρακτος ρατσισμός. Επίσης, ανήθικο ειναι να ρίχνονται οι ευθύνες σε εργαζόμενους, για την πολιτική των ιδιοκτητών, ιδίως όταν αυτή ακολουθείται κατ' επανάληψη. Από εκεί και πέρα, είναι στη κρίση του κάθε πελάτη το πού θα επιλέξει να αφήσει τα χρήματά του και ποια καταστήματα θα αποφασίσει εντέλει, να απαξιώσει.

 Πηγή: rosa.gr, NEWS247

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11/11/2022 - 17:11