Για την Ελληνική Αστυνομία η τρανς ταυτότητα είναι «ψυχική ασθένεια»

Επιτρέπεται το 2022 ένας κρατικός φορέας να θεωρεί τους τρανς ανθρώπους ψυχικά ασθενείς;

Πάρτε για παράδειγμα την Ελληνική Αστυνομία, η οποία εξακολουθεί να αποκλείει τα τρανς άτομα απο τις αστυνομικές σχολές λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα ένα πόρισμα, στο οποίο οι αναφέρει πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν αιτιολόγησε επαρκώς τη θέση της που θέλει τα τρανς να μην μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα του αστυνομικού.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, στην τελευταία προκήρυξη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την εισαγωγή στις Σχολές Αστυνομικών και Αστυφυλάκων, εξακολουθεί να αναφέρεται ως απαιτούμενο προσόν εισαγωγής, οι υποψήφιοι/ες να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστωμένη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Δ. 11/2014). Όμως, το εν λόγω ΠΔ και παρά τις *επιστημονικές ιατρικές εξελίξεις δεν έχει τροποποιηθεί ως προς τη διάταξή του που ορίζει ότι, η διεμφυλικότητα, αναφερόμενη ως «διαταραχή ταυτότητας φύλου», εντάσσεται στις ψυχικές παθήσεις.

Για την ανεξάρτητη αρχή, ο αποκλεισμός των τρανς ατόμων μόνο λόγω της διεμφυλικότητάς τους αποτελεί «άμεση διάκριση εις βάρος των ατόμων αυτών και παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου κατά την πρόσβαση στην απασχόληση και την εργασία».

Θέμα στη Βουλή

Για τον απαράδεκτο αυτόν αποκλεισμό μίλησε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι η ΕΛ.ΑΣ απέκλεισε τα διεμφυλικά άτομα και διατήρησε τον χαρακτηρισμό περί «ψυχικής πάθησης» και στην τελευταία προκήρυξή της στις 11 Φεβρουαρίου 2022 για την εισαγωγή σπουδαστών στις σχολές της μέσω του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Βάσει αυτών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και πρώην Συνήγορος του Πολίτη την περίοδο 2003-2010 κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, να ξεκαθαρίσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να συμμορφωθεί με το πνεύμα του πορίσματος. «Θα ήθελα μια απάντηση. Δεσμεύεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην επόμενη προκήρυξη της ΕΛ.ΑΣ. για την εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές Αστυνομίας, η οποία πιθανότατα θα είναι και η τελευταία της παρούσας κυβέρνησης, να καταργήσει τον αναχρονιστικό και αντιεπιστημονικό χαρακτηρισμό της διαταραχής φύλου ως ψυχιατρικής πάθησης;» ρώτησε ο κ. Καμίνης.

Σ.Υ.Δ: «Δεν μπορεί και δεν επιτρέπετε ένας κρατικός φορέας, να θεωρεί τους τρανς ανθρώπους “ψυχικά ασθενείς”».

Το πόρισμα από τον Συνήγορο του Πολίτη σχολίασε και η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη, η οποία μίλησε για έναν «θεσμικά εκφρασμένο ρατσιστικό αποκλεισμό, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει ούτε με τις διεθνείς, ούτε με τις ευρωπαϊκές, αλλά ούτε και με τις εθνικές εξελίξεις», ενώ τόνισε πως «ο αποκλεισμός των τρανς ανθρώπων από τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ., βασίζεται στο ότι η χώρα μας εν έτει 2022 – και πάμε για το 2023 – δεν έχει συμμορφωθεί με την Απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που από το 2018 έχει ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών κάθε έννοια που σχετίζεται με την ταυτότητα φύλου και δεν έχει ενσωματώσει τον ICD-11, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, καθώς επίσης και δεν έχει αλλαχτεί το Προεδρικό Διάταγμα [ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ Α’-17)], στο οποίο υπάρχει η αναφορά περί «διαταραχής ταυτότητας φύλου», ως κριτήριο αποκλεισμού των τρανς ανθρώπων από τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπετε ένας κρατικός φορέας, να θεωρεί τους τρανς ανθρώπους “ψυχικά ασθενείς”, ούτε μπορεί και να τους αποκλείει από την οποιαδήποτε εργασία ή την επαγγελματική κατάρτιση».


*Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες, διεθνούς αποδοχής και εφαρμογής
επιστημονικές θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Αμερικανικής
Ψυχιατρικής Εταιρείας και αντίθετα από τα οριζόμενα στο ΠΔ αρ. 11/2014, η
διεμφυλικότητα δεν αποτελεί διαταραχή ψυχιατρικής φύσεως.

Πηγή: avmag.gr