Φωτιά στο Ρέθυμνο: «Μας κάψατε ελεεινοί – Κανένα σχέδιο, καμία προστασία»

Η φωτιά στο Ρέθυμνο κατέκαψε σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και τις αρχές μέχρι και 40.000 στρέμματα, αφήνοντας πίσω της κυριολεκτικά καμμένη γη, με τις αποκαρδιωτικές εικόνες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η οινοποιός Ηλιάνα Μαλίχιν με ανάρτησή της προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο διαχείρισης της μεγάλης φωτιάς, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική και τη νομαρχία, ζητώντας απαντήσεις.

Ειδικότερα, με την ανάρτησή της με τίτλο «Μας κάψατε ελεεινοί», η κα Μαλίχιν, που διατηρεί οινοποιείο στην περιοχή Μέλαμπες, καταγγέλλει πως ξέσπασαν δυο εστίες οι οποίες ήταν πλήρως ελεγχόμενες στις 11 το πρωί και έφτασαν να κάψουν 3 χωριά, ενώ άνθρωποι κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως υπογραμμίζει σχολιάζοντας τα όσα έγιναν κατά την διάρκεια κατάσβεσης:

-Η μόνη σας οδηγία ήταν η εκκένωση, χωρίς προορισμό φυσικά, στο άγνωστο…πάνω στις φωτιές

-Οι κρουνοί της πυροσβεστικής δεν έκαναν στις βάνες πλήρωσης

Αναλυτικά η ανάρτηση:
ΜΑΣ ΚΑΨΑΤΕ ΕΛΕΕΙΝΟΙ!!!
Δυο εστίες που ήταν πλήρως ελεγχόμενες από τις 11 το πρωί έφτασαν να κάψουν 3 χωρια.
Χθες φοβήθηκα ότι θα χάσουμε τη ζωή μας προσπαθώντας να σώσουμε ότι. Η μόνη σας οδηγία ήταν η εκκένωση, χωρίς προορισμό φυσικά, στο άγνωστο…πάνω στις φωτιές. Οι μάνες έχαναν τα παιδιά. Τραγικά συμβάντα που αν δεν ζήσεις δεν μπορείς να τα πιστέψεις.
Κανένα σχεδιο, καμία προστασία, στο έλεος του θεού και της τύχης μας. Οι εθελοντές έτρεχαν και βουτούσαν στις φλόγες, οι πυροσβέστες δεν είχαν λάβει κάποια εντολη, είπαν.
Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας που ειστε;;; Ούτε οι κρουνοί σας δεν έκαναν στις βανες πλήρωσης, που υποτίθεται είχατε ελέγξει εν όψη αντιπυρικής περιόδου.
Νομαρχία Ρεθύμνου ;;;
Κάψατε για πολλοστή φορά τις Μέλαμπες. Το βίος των ανθρώπων. Ποιος θα τους τα δωσει πίσω;;; Πόσα «Μάτι» θελετε για να υπάρχει πρόληψη πια;;

 

 Πηγή: www.rosa.gr