Τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων

«Η αυξημένη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχει μετατρέψει τον αερολιμένα σε μια εργασιακή αρένα που οι εργαζόμενοι παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «από τις καταγγελίες των εργαζομένων που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας αλλά και από αυτά που έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι από τις περιοδείες της ένωσης, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί υπάρχουν άδειες θέσεις εργασίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ένωση: «Ο κλιματισμός του αεροδρομίου υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί για αρκετές ώρες της ημέρας, με αποτέλεσμα ειδικά τις θερμές ημέρες το καλοκαιριού να δημιουργείται μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στους ενιαίους χώρους του αερολιμένα και μάλιστα σε συνθήκες έντονου συνωστισμού έως και χιλιάδων ανθρώπων. Μάλιστα, είδαμε μέχρι και ατομικά ανεμιστηράκια μπροστά στους κισέδες των εταιρειών για να αντέξουν οι εργαζόμενοι τη ζέστη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν και καταγγελίες για …κοριούς στο ίδιο πόστο. Επίσης, λόγω της μη συντήρησης του εξοπλισμού του αεροδρομίου ήρθε καταγγελία από συναδέλφους ότι τους χτύπησε το ρεύμα (!!!) από τους ιμάντες που μεταφέρουν τις βαλίτσες στον χώρο του διαχωρισμού των αποσκευών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εργασίας και με εργαζόμενους που καλύπτουν δυο και τρία πόστα, οι ίδιοι καλούνται να δουλέψουν σπαστό ωράριο ακόμα και "τρίσπαστο"  προκειμένου να βγει η δουλειά χωρίς να έχουμε φτάσει ακόμα στο πικ της σεζόν.  Κερασάκι στην τούρτα η αύξηση στο κόμιστρο της στάθμευσης που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δίνουν το 1/10 του μισθού τους στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ προκειμένου να μην παρανομούν».

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες των μεγάλων εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης και των λοιπών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και εφαρμόζουν τέτοιες συνθήκες. Τεράστιες επίσης είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και οι ευθύνες του αερολιμενάρχη Ηρακλείου που όχι μόνο επιτρέπει τέτοιες συνθήκες στον χώρο ευθύνης του, αλλά συστηματικά αντιδρά επιθετικά σε κάθε υπόδειξη του σωματείου για αυτή την κατάσταση», υπογραμμίζει επίσης η Ένωση. 

Καλεί τους εργαζόμενους «να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση. Να έρθουν τώρα σε επαφή με το σωματείο μας, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και να βάλουμε μαζί φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία. Τώρα είναι η ώρα για αγώνα και πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους απέναντι σε τέτοια ζητήματα, μετά το πέρας της σεζόν θα είμαστε απλά μερικοί ακόμη αριθμοί που οι περισσότεροι εξ αυτών θα μείνουν έξω και από το ταμείο ανεργίας». {902.gr]