Σύσσωμη επίθεση από την αντιπολίτευση για την (ν)τροπολογία της ΛΑΡΚΟ που οδηγεί σε μαζική απόλυση 1.060 εργαζομένων

Αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να πυροδοτήσει, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, τροπολογία με την οποία τροποποιούνται/συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τη "ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ" (ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.). Την τροπολογία κατέθεσε αιφνιδιαστικά  το βράδυ της Παρασκευής (14/06) η κυβέρνηση και οδηγεί σε μαζική απόλυση τους 1.060 εργαζόμενους της εταιρείας που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020.

Την ώρα που η Ολομέλεια θα συζητά την τροπολογία οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα βρίσκονται έξω από τη Βουλή, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι απολύσεις και να αποσυρθεί η τροπολογία.

 

Με την τροπολογία:

α. Προβλέπεται δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων, λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας καλύπτονται από Ελληνικό Δημόσιο

β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για διάστημα που λειτουργεί ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς το σκοπό συνέχισης λειτουργίας επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από Ε.Δ.

γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, αναφέρεται ότι εισάγονται ρυθμίσεις που εξειδικεύουν τα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας ΛΑΡΚΟ, "προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η β΄φάση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τη διάθεση των μεταλλείων από την εταιρεία και το Ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής προστασίας για το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας". 

Πυρά της αντιπολίτευσης για την τροπολογία

ΚΚΕ

Η τροπολογία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που ζήτησε πρώτος τον λόγο, «με αυτό το κατάπτυστο άρθρο (άρθρο 6), δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα να συνάπτει και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενός ή δύο μηνών».

«Αποτελεί απρόκλητη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης για να παρακάμψει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, τον αγώνα διαρκείας που κάνουν για να διατηρηθεί η εταιρεία και οι θέσεις εργασίας, αλλά και να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου που θα συνεδριάσει 17 Ιουνίου, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό αποτελεί «έγκλημα», τόσο σε βάρος των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ όσο και σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει.

 

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από τα λεγόμενα βαρίδια, που είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους και να παραδώσει καθαρή, χωρίς εργαζόμενους με δικαιώματα, την εταιρεία στις ορέξεις του επίδοξου επενδυτή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ,  σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το άρθρο για τη ΛΑΡΚΟ, θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Μίλησε επίσης για ακόμη ένα βήμα της προδιαγεγραμμένης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ στην οποία όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το χέρι τους.

Με δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία. "Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει τώρα πίσω την επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο", ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ κι πρόσθεσε: "Η κυβερνητική τροπολογία είναι η επόμενη πράξη ενός εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!".

ΣΥΡΙΖΑ

"Η τροπολογία οδηγεί στη μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ", κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης.

 "Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν "περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους", με τροπολογία ντροπής, που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφεραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι "αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθιστώντας τες επικίνδυνες ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφού έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε. Αυτά, σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων".

"Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης: απολύσεις, απαξίωση, φτωχοποίηση. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων της. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ", δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜέΡΑ25

"Η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ", κατήγγειλε με ανακοίνωση το ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι με το άρθρο 6 της τροπολογίας 1331/196 που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, "η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας το σχέδιο ξεπουλήματος της εταιρείας στο τελικό του στάδιο".

Το άρθρο 6 περιλαμβάνει τέσσερις (4) παραγράφους, αναφέρει το ΜέΡΑ25 και εξηγεί:

 "-Με την πρώτη, δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, να απολύσει δηλαδή όλους τους εργαζόμενους.

-Στην παρ.2 προβλέπεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της! Θα προσλαμβάνονται δηλαδή οι απολυμένοι με συμβάσεις ενός και δύο μηνών για να συντηρούν το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να το αρπάξει ο ιδιώτης!

-Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι η δαπάνη για τις απολύσεις, αποζημιώσεις κλπ, θα επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όταν είναι για καταστροφή, για ξεπούλημα, βρίσκονται κονδύλια. Όταν είναι για δημιουργία, για ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε ένα "πράσινο σχέδιο" ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως από το 2020 φωνάζει το ΜέΡΑ25, δεν υπάρχουν.

- Τέλος, με την παρ.4 προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους απολυμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άνω των 55, κάνοντας λόγο για ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, τα οποία όλα όμως θα οριστούν με αποφάσεις υπουργού…".

"Οι απολύσεις είχαν προαναγγελθεί από τον Φλεβάρη από τα πλέον επίσημα χείλη, Σταϊκούρας - Σκρέκας - Χατζηδάκης. Οι απολύσεις σημαίνουν και ξεσπίτωμα των οικογενειών των εργαζομένων. Η Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων. Επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη. Το δε άρθρο δεν αναφέρει την ΛΑΡΚΟ, αλλά περιφραστικά μιλά για την εταιρεία που έχει υπαχθεί σε ειδική διαχείριση βάσει του Ν. 4664/2020. Κεκαλυμμένη και fast-track η νομοθέτηση της Μητσοτάκης Α.Ε., θα ζήλευε και η μαφία ενδεχομένως… Μπροστά στο ξεπούλημα, τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα, το ΜέΡΑ25 προτάσσει τη Ρήξη με την Ολιγαρχία που κινεί τα νήματα του συνθηκολογημένου πολιτικού προσωπικού. Αλληλεγγύη και Αγώνας στο πλευρό των Εργαζομένων!", αναφέρει επίσης το ΜέΡΑ25. 

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, ποσού έως εννέα εκατομμυρίων διακοσίων είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (9.224.000) ευρώ, στην εταιρεία "Ellinair ΑΕ", για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημιάς που υπέστη. Η εν λόγω δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται με τις τροπολογίες, ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου που υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες στη χώρα και είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. «Το 2020 αναλάβατε μια νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία σας είπαμε ότι θα είναι ατελέσφορη. Και αυτό αποδεικνύεται σήμερα με το να την εντάξετε σε ειδικό καθεστώς, σε μια στιγμή που οι τιμές σιδηρονικελίου είναι οι υψηλότερες της δεκαετίας», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και κατήγγειλε ότι είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις δυνατότητες της.