Μητσοτάκης – Κεραμέως / Ντροπή - Τιμωρούν τους φτωχούς μεταπτυχιακούς φοιτητές

Θα απαλλάσσονται από τα δίδακτρα μόνο εάν είναι άριστοι. Υποτροφία θα δίνεται μόνο εάν προσφέρουν δωρεάν εργασία στο Πανεπιστήμιο ως ανταλλαγή

Το πιο σκληρό της πρόσωπο δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους φτωχούς φοιτητές με το νόμο πλαίσιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ που παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως, αφού αποθεώνει το χρήμα και τιμωρεί εκείνους τους φοιτητές που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ανάμεσα στα 340 άρθρα του ογκωδέστατου νομοσχεδίου που μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, υπάρχει και μια πρόβλεψη που δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στο στόχο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ακόμα και στο θέμα της δυνατότητάς τους να σπουδάσουν και να κάνουν μεταπτυχιακό.

Μια με αδιανόητη ρύθμιση, ο νόμος πλαίσιο προβλέπει τη θέσπιση του «υποχρεωτικού κριτηρίου της αριστείας για τα τέλη απαλλαγής φοίτησης ευάλωτων ομάδων, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης ανταποδοτικών υποτροφιών με υποχρέωση προσφοράς έργου προς το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή το Πανεπιστήμιο».

Για να το κάνουμε λιανά, όποιος φτωχός φοιτητής θέλει να κάνει μεταπτυχιακό το οποίο έχει δίδακτρα, θα μπορεί να απαλλάσσεται από την καταβολή τους μόνο εάν είναι άριστος. Εάν είναι πολύ καλός, καλός ή μέτριος θα πρέπει να πληρώνει.

Δυστοπική είναι και η πρόβλεψη για χορήγηση ανταποδοτικής υποτροφίας «με υποχρέωση προσφοράς έργου προς το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή το Πανεπιστήμιο». Δηλαδή, για να πάρει ένας μεταπτυχιακός υποτροφία θα πρέπει να προσφέρει δωρεάν εργασία.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από τα δίδακτρα οι φοιτητές Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών σπουδών, των οποίων:

-το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 8.777 ευρώ

-το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 6.143,90 ευρώ

Μάλιστα, η τελευταία ΚΥΑ είχε υπογραφεί από τον υφυπουργό Παιδείας Α. Συρίγο στις 5 Ιουλίου 2021 και αφορούσε την απαλλαγή από τα δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Πηγή: avgi.gr