Το τέλος της δωρεάν φοιτητικής στέγασης εξετάζει η κυβέρνηση - Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Τον τερματισμό του θεσμού της δωρεάν στέγασης για τους φοιτητές περιεργάζεται η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προκρίνει την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για κατασκευή «φτηνής» και «ανταγωνιστικής φοιτητικής στέγης».

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, ενόψει του 12ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, έθεσε τα ζητήματα που αφορούν τη φοιτητική στέγη.

«Φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία μπορεί να έχουν δυνατότητα κι έχουν χώρο, να μην έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι επειδή οι κλίνες στις φοιτητικές εστίες είναι λίγες σε σχέση με τον αριθμό των ενδιαφερομένων φοιτητών, έχουν θεσπιστεί οικονομικά κριτήρια για την επιλογή εκείνων που θα μπορέσουν να σπουδάσουν με το κεκτημένο δικαίωμα ετών της δωρεάν στέγασης.

 

Στο πλαίσιο των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν λέω κατ' ανάγκη να είναι δωρεάν, αλλά ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε. Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου».

Όπως συμπλήρωσε αυτές είναι κάποιες ιδέες τις οποίες αναπτύσσει αυτή την εποχή η κυβέρνηση «για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ ακανθώδες πρόβλημα της στέγης και της αύξησης του κόστους διαβίωσης συνολικά».

Πηγή: tvxs.gr