Νεκρός ο 28χρονος εργάτης από την έκρηξη σε εργοστάσιο βιομάζας στα Γρεβενά

Κόπηκε το νήμα της ζωής του 28χρονου εργαζόμενου που νοσηλευόταν, τις τελευταίες ώρες, με βαριά εγκαύματα σε κρίσιμη κατάσταση στο «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη, μετά τη χθεσινή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο ξυλείας και βιομάζας στα Γρεβενά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υγεία του άτυχου εργαζόμενου επιδεινωνόταν σταδιακά, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Παράλληλα, ένας ακόμη εργαζόμενος τραυματίστηκε έπειτα από εισπνοή μεγάλης ποσότητας καπνού, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Γρεβενών. Ωστόσο, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και η υγεία του είναι καλή.

Προς το παρόν, δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια που προκάλεσαν τη δεύτερη ισχυρή έκρηξη σε διάστημα δύο μηνών σε εργοστάσιο των Γρεβενών. Εργατικές ομοσπονδίες επιρρίπτουν τις ευθύνες στη διοίκηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Alfa Wood για αποτυχία λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας στον χώρο εργασίας. Η ίδια πετάει το μπαλάκι σε «αστάθμητους παράγοντες» αρνούμενη τις κατηγορίες.

Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος

Τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην έκρηξη και τον θάνατο του 28 χρόνου εργαζόμενου και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός δεύτερου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αlfa Wood στα Γρεβενά, ανέλαβε το προανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκε τετραμελής επιτροπή από πραγματογνώμονες, αποτελούμενη από δύο μηχανολόγους, έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό κι έναν χημικό μηχανικό, που μετά από διεξοδική έρευνα θα συντάξει το σχετικό πόρισμα που θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών Αντώνη Καλαϊδόπουλο, «το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα ξεκινήσει τις έρευνες μόλις η εταιρία αντλήσει τα νερά που έχουν κατακλύσει το χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη και η ακολούθησε η πυρκαγιά».

Εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν στην Πυροσβεστική ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής βρισκόταν εκτός λειτουργίας και γίνονταν συντηρήσεις σε ηλεκτρομηχανολογικά μέρη της εγκατάστασης υπό την επίβλεψη αλλοδαπών τεχνικών.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών σημειώνει ότι «το ατύχημα συνέβη από έκρηξη στον λέβητα της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής» και επισημαίνει ότι η εταιρεία κατασκευής του εργοστασίου, «που είχε την ευθύνη για τη συντήρηση δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα ένας συνάδελφος να δίνει μάχη για τη ζωή του με πολλαπλά τραύματα». Επίσης, ζητούν «την πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος και την πραγματική τιμωρία των υπευθύνων» και απαιτούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κράτους «να πραγματοποιούν αιφνίδιους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφαλείας στην εργασία».

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι ισχύος 1 ΜW και τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Απριλίου 2021.