ΕΣΗΕΑ / Απεργία σε 8 εφημερίδες που θέλουν να κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα

Η ΕΣΗΕΑ στέλνει επιστολή στον Γιάννη Οικονόμου καταγγέλλοντας τους 8 εκδότες για την παραβίαση των θεσμοθετημένων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης απεργίας, την Κυριακή 1η Μαΐου, στις εφημερίδες οι οποίες προτίθενται να κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τις εφημερίδες «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ESPRESSO», «ΕΣΤΙΑ», «ΚONTRA», «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» και «STAR PRESS». Σημειώνεται ότι η ΕΣΗΕΑ είχε ανακοινώσει ότι τη Δευτέρα, 2 Μαΐου θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αθλητικές εφημερίδες.

 Η ΕΣΗΕΑ και η ΕΤΗΠΤΑ τονίζουν ότι «δεν θα επιτρέψουν να καταστρατηγηθεί ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς με αυτόν τον πρωτοφανή και αυταρχικό τρόπο από εργοδότες που καταπατούν σταθερά την εργατική  νομοθεσία.

Δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή η συστηματική επίδειξη ασυνέπειας απέναντι στους εργαζόμενους και η συμπίεση των αμοιβών τους σε αναξιοπρεπή επίπεδα. Η κρίση στα έντυπα είναι υπαρκτή και επώδυνη αλλά δεν δικαιολογεί εργοδοτικές συμπεριφορές που φτάνουν να υποτιμούν την επαγγελματική αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζόμενων στον Τύπο».

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ υπογραμμίζουν ότι «προτίθενται να ζητήσουν ενημέρωση για τις οφειλές των συγκεκριμένων εκδοτών στα ασφαλιστικά Ταμεία και θα προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση της νομοθεσίας σε σχέση με τις αμοιβές των εξαιρέσιμων ημερών».

«Η ΕΣΗΕΑ ενημερώνει, επίσης, με επιστολές, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γ. Οικονόμου, για την παραβίαση από τους εν λόγω εκδότες, των θεσμοθετημένων για την Εργατική Πρωτομαγιά και επαναλαμβάνει με έμφαση ότι τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρές προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν ότι το δημόσιο χρήμα θα αξιοποιηθεί, τεκμηριωμένα, προς όφελος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους Ταμείων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.