ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / 9.4.2022 / Pink Floyd: Νέο τραγούδι τριάντα χρόνια μετά αφιερωμένο στην Ουκρανία

Οι Pink Floyd κυκλοφορούν το πρώτο τους νέο κομμάτι εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες για να συγκεντρώσουν χρήματα για τον λαό της Ουκρανίας.
Νέα τραγούδι μετά από τρεις δεκαετίες κυκλοφόρησαν οι Pink Floyd προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο David Gilmour και ο Nick Mason συναντήθηκαν με τον επί χρόνια μπασίστα των Pink Floyd Guy Pratt και τον Nitin Sawhney στα πλήκτρα και ηχογράφησαν το τραγούδι γυρίζοντας ταυτόχρονα και το video clip, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Mat Whitecross.


Πηγή έμπνευσής τους αποτέλεσε το τραγούδι ενός Ουκρανού που εγκατέλειψε μια διεθνή περιοδεία για να πολεμήσει για τη χώρα του και τραυματίστηκε. 


Το σινγκλ «Hey Hey, Rise Up» ηχογραφήθηκε την περασμένη εβδομάδα και πρόκειται για μια ανανεωμένη εκδοχή ενός ύμνου διαμαρτυρίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα φωνητικά στο κομμάτι των Pink Floyd προέρχονται από ένα viral βίντεο που δημοσίευσε ο Ουκρανός τραγουδιστής τρεις μέρες μετά την εισβολη, όπου ο ίδιος εμφανίζεται ντυμένος με μαχητικό εξοπλισμό, κρατώντας ένα τουφέκι και τραγουδώντας έναν ουκρανικό ύμνο διαμαρτυρίας στην πλατεία Sofiyskaya του Κιέβου.

Το «The Red Viburnum in the Meadow» είναι ένας ύμνος που γράφτηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τραγουδήθηκε σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης της Ουκρανίας.

Οι Pink Floyd προσέδωσαν τη δική τους ροκ νότα στο τραγούδι, με τον Ντέιβιντ Γκίλμουρ να προσφέρει ένα δυνατό σόλο κιθάρας. Ο τελευταίος στίχος του ύμνου, «Hey, hey, up and joice», ήταν η έμπνευση για τον τίτλο του κομματιού. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ανθρωπιστικό Ταμείο της Ουκρανίας.

Ο David Gilmour, ο οποίος έχει συγγενείς από την Ουκρανία (η κόρη του γιού του είναι Ουκρανή) είπε: «Και εμείς, όπως τόσοι άλλοι, νιώθουμε εδώ και καιρό τη σύγχυση και τον θυμό που προκαλεί αυτή η βίαιη πράξη. Μία ειρηνική και ανεξάρτητη χώρα, δέχεται επίθεση και βλέπει τους κατοίκους να δολοφονούνται από μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου» και συνέχισε τονίζοντας πως οι ελπίζει το τραγούδι να κερδίσει δημοτικότητα ώστε να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται για τη στήριξη των αμάχων.

Ακούστε το τραγούδι τους: