Κώστας Μπακογιάννης / Σοβαρό ατόπημα - Συνυπέγραψε διακήρυξη μαζί με δήμαρχο του ψευδοκράτους

Συμμετείχε σε φόρουμ δημάρχων και συνυπέγραψε διακήρυξη μαζί με τον αποκαλούμενο «δήμαρχο της Β. Λευκωσίας» - Τι απαντάει μετά τον σάλο

Οδήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης φαίνεται πως έπεσε σε ένα σοβαρό διπλωματικό ατόπημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φλωρεντία, όπου συμμετείχε στο Φόρουμ των Δημάρχων της Μεσογείου.

Το φόρουμ των δημάρχων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και συμμετείχαν περισσότεροι από 100 δήμαρχοι πόλεων της Μεσογείου, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Τελ Αβίβ και η Αθήνα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», μεταξύ των συμμετεχόντων στο φόρουμ ήταν και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης περιοχής της Β. Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντσί, ο οποίος όχι μόνο συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου αλλά υπέγραψε και το κείμενο των συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε ως διακήρυξη υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι ίδιος αναφέρθηκε στο επίσημο πρόγραμμα ως εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας Λευκωσίας, ενώ το όνομά του μπήκε στον κατάλογο με του δημάρχους.

Την ώρα που ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωνε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι οι πόλεις ως ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός καλούνται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον αυταρχισμό, ταυτόχρονα συμμετείχε σε κοινή σύνοδο με τον «δήμαρχο» της μοναδικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που βρίσκεται υπό κατοχή.

Για τη στάση του δημάρχου Αθηναίων προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν η υπογραφή ενός επίσημου διεθνούς κειμένου με έναν αξιωματούχο του ψευδοκράτους, δεν αποτελεί έμμεση αναγνώρισή του;

Υπενθυμίζεται η στάση που είχε κρατήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού προξενείου της Ν. Υόρκης επειδή βρισκόταν εκεί ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του ψευδοκράτους. Θα αντιδράσει άραγε με την ίδια σφοδρότητα για το διπλωματικό ατόπημα έγινε από τον ανιψιό του πρωθυπουργού;

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που ανέβασε ο Μεχμέτ Χαρμαντσί από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου και φαίνεται ξεκάθαρα πως συμμετείχε επίσημα στη σύνοδο ως δήμαρχος της κατεχόμενης «Βόρειας Λευκωσίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα εκφράζεται έντονα ο προβληματισμός για τον κίνδυνο να συσχετιστεί η κατοχή στη Βόρεια Κύπρο με την αναγνώριση των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς, ο Μεχμέτ Χαρμαντσί σε συνέντευξή του στον επίσημο ιστότοπο του Βατικανού (Vatican Νews) καταδικάζει μεν τη ρωσική εισβολή αλλά παράλληλα δεν αναφέρεται στην πρόσφατη αναγνώριση των δύο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ο συντάκτης του κειμένου του ιστότοπου τον αποκαλεί «δήμαρχο της Β. Λευκωσίας».

Ο Μεχμέτ Χαρμαντσί, παρότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφέρεται ως εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας Λευκωσίας, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των δημάρχων που συμμετείχαν στο φόρουμ και όχι στη λίστα με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους -και μάλιστα ως «εκπρόσωπος της Β. Κύπρου»- ενώ ο ίδιος δηλώνει ευθαρσώς στην επίσημη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δήμαρχος της Β. Λευκωσίας».

O Μεχμέτ Χαρμαντσί μετά το τέλος της συνόδου, έγραψε στο Facebook: «Να έχετε όλοι μια όμορφη Κυριακή. Μαζί με τις κορυφαίες πρωτεύουσες του κόσμου και τις σημαντικές μεσογειακές πόλεις, υπογράψαμε τη Διακήρυξη της Φλωρεντίας.

Συμφωνήσαμε ότι θα περάσουμε από ισχυρή διπλωματία της πόλης, εκπαίδευση, πολιτισμό και βασικές υπηρεσίες, και αποτελεσματικούς δεσμούς συμμετοχής στις τραγωδίες των εκτοπισμένων στην περιοχή μας.

Κάναμε μια υπερήφανη και σημαντική εκπροσώπηση εκ μέρους της χώρας και της πόλης μας».

Τι απαντάει ο δήμος Αθηναίων

Ο αποκαλούμενος «δήμαρχος Βόρειας Λευκωσίας» συμμετείχε στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας, όχι ως δήμαρχος αναφέρει από την πλευρά του ο δήμος Αθηναίων.

Ειδικότερα, σε επιστολή που έστειλε στο 2020mag αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Χαρμάντσι, συμμετείχε στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας και όχι ως δήμαρχος, δηλαδή σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.

Προφανώς, λοιπόν, δε συνέτρεχε κανένας λόγος για να ματαιώσει ο Δήμος Αθηναίων τη συμμετοχή του στο Φόρουμ, -απόφαση που ελήφθη σε συνεννόηση με τη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ιδιαίτερα σε αυτήν τη κρίσιμη συγκυρία με τα γεγονότα στην Ουκρανία, την κατάφωρη παραβίαση τους Διεθνούς Δικαίου, την αμφισβήτηση την εθνικής κυριαρχίας, την επιβουλή στη δημοκρατία και την ειρήνη, να παραπέμπουν στην Κυπριακή τραγωδία του 1974 , είναι, αν μη τι άλλο, υποχρέωση της Αθήνας να συμμετέχει σε αυτά τα υψίστης σημασίας φόρα και να ορθώνει τη φωνή της».

Πηγή: avgi.gr