Κοινή Επιστολή - Καταγγελία για τα Εργατικά Ατυχήματα στις Κινηματογραφικές Παραγωγές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΣΕΕ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ» – ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΤΑΙΝΙΑ

Μετά τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας "Αναλώσιμοι" στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και εφόσον επιβεβαιωθούν από τις αρχές, την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Είναι ευθύνη των αρμοδίων αρχών να διαπιστώσουν εάν οι πληροφορίες για τραυματισμούς ισχύουν, ή εάν η επίσημη διάψευση των δημοσιογραφικών πληροφοριών από την εταιρεία παραγωγής, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για τη Συνομοσπονδία, η ασφάλεια των εργαζομένων ανεξαρτήτως ιθαγένειας και χώρου εργασίας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται επί Ελληνικού εδάφους απαιτείται να απολαμβάνουν πλήρους προστασίας και δικαιωμάτων. Κανένας και καμία δεν είναι…«ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν όλες τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλειά τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΣΕΕ

 

ΠΡΟΣ:
  • Τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
  • Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
  • Τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού,  κ.  Νικόλαο  Γιατρομανωλάκη
  • Τον Γενικό Επιθεωρητή ΣΕΠΕ, κ. Χαράλαμπο Βούρτση

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Από το 2017, οπότε θεσπίστηκε το ΄΄επενδυτικό κίνητρο΄΄ του  cash rebate,  δεκάδες ξένες παραγωγές ήρθαν στην χώρα μας εκμεταλλευόμενες το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο. Από την πρώτη στιγμή ως εργαζόμενοι έχουμε ζητήσει αυστηρό εργασιακό πλαίσιο και τήρηση όλων των κανόνων υγείας και ασφάλειας από την μεριά των εταιρειών παραγωγής.

Μετά από δημοσιεύματα και πληροφορίες μάθαμε  ότι τρία άτομα που εργάζονται στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι 4» έχουν τραυματιστεί, με το ένα να βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Οι τραυματισμοί έγιναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ενώ τα γυρίσματα συνεχίζονται κανονικά.

Ζητάμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να συστηματοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία γυρισμάτων, ώστε να διερευνήσει την ασφάλεια των χώρων εργασίας και την επάρκεια των μέσων προστασίας, να διερευνήσει πιθανές ευθύνες της εταιρείας παραγωγής και να συμβάλει στην διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας και να συμβάλουν στην διαμόρφωση κανόνων που αφορούν το σύνολο της εργασιακής σχέσης με σκοπό την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων.

To cash debate από ένα εργαλείο προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό εξελίσσεται σε δυσφήμιση με τα διαδοχικά εργατικά ατυχήματα στις παραγωγές.

Για άλλη μια φόρα αποδεικνύεται η λανθασμένη πολιτικήτης Κυβέρνησης, να απαξιώσει συστηματικά τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα για την θέσπιση ρυθμίσεων τόσο για τον τρόπο εργασίας όσο και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας. Όλα αυτά θα πρέπει να  ρυθμίζονται, όπως ρυθμίζονται και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12/11/2021 - 17:45