Κλειστές οι προβλήτες της Cosco

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή εν ώρα εργασίας από γερανογέφυρα στην προβλήτα ΙΙ τη Δευτέρα. Το εμπορικό τμήμα θα παραμείνει και σήμερα κλειστό, καθώς χθες αργά το βράδυ το σωματείο εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ, η ΕΝΕΔΕΠ, κήρυξε νέα 24ωρη απεργία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Πειραιά της προσφυγής που κατέθεσε η ΣΕΠ Α.Ε.(θυγατρική) του ομίλου Cosco, και η εργολαβική εταιρεία DPort Services που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείριση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στις δυο προβλήτες για λογαριασμό της ΣΕΠ Α.Ε., ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, το αίτημά τους απορρίφθηκε.

 Τα αιτήματα

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους στις δύο προβλήτες και επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Ωστόσο και στις δύο συναντήσεις (Τρίτη και Τετάρτη) που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της ΕΝΕΔΕΠ με τη διοίκηση του ΟΛΠ-Cosco, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό και οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ-Cosco αρνήθηκαν να συζητήσουν και να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματά τους.

Αυτά είναι:

● 6άρες πόστες (έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε πόστο).
● Κατάργηση των κόντρα βαρδιών.
● Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.
● Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. «Να μην κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για να τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, την πίεση να ζήσουν οι οικογένειές μας», τονίζουν.

Το απόγευμα της Τετάρτης η ΕΝΕΔΕΠ πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά με τη συμμετοχή συνδικάτων, φορέων, εργαζομένων και συλλογικοτήτων και στη συνέχεια έγινε πορεία στα γραφεία του ΟΛΠ στην Ακτή Ξαβερίου. Εξω από τα γραφεία του ΟΛΠ προκλήθηκε ένταση, όταν οι εργαζόμενοι βρήκαν κλειστή την πύλη που οδηγεί στα γραφεία, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώσουν στα κάγκελα, να φτάσουν τελικά στα γραφεία και να συναντηθούν με τους εκπροσώπους του ΟΛΠ-Cosco, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα.

Στη χθεσινή συγκέντρωση στον ΣΕΜΠΟ επικράτησε συγκίνηση όταν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημήτρη Δαγκλή που έφυγε από τη ζωή με αυτόν τον τραγικό τρόπο, ενώ παρούσα ήταν και η αδελφή του. Παράλληλα, ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό στα γραφεία της ΣΕΠ που έγραφε «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της Cosco».

Σήμερα στις 7 το πρωί οι εργαζόμενοι  συγκεντρωνονται στον ΣΕΜΠΟ και στη συνέχεια με μοτοπορεία  κατευθύνονται στο υπουργείο Ναυτιλίας.