Για κακουργήματα οι έρευνες σε «Κασταλία» και «Ταξιάρχαι»

Επεκτείνεται και στη δεύτερη κλινική της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, η εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και για τη νευροψυχιατρική κλινική στο Ελληνικό, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του Βαγγέλη Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι», έπειτα από την καταγραφή δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στην κλινική «Ταξιάρχης» είναι δύο νεκροί και 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε τροφίμους και προσωπικό. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ιχνηλατήσεις.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε λόγο για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, που ενδέχεται να προκύψουν για τους επιστημονικούς και διοικητικούς υπευθύνους της κλινικής.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στη νευροψυχιατρική κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό, όπου υπάρχουν 300 τρόφιμοι και 170 εργαζόμενοι. Διαγνωστικά τεστ έγιναν σε 110 εργαζόμενους και όλα βγήκαν αρνητικά. Μέχρι το μεσημέρι, αναμένονται τα αποτελέσματα και από τους υπόλοιπους ελέγχους

πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54