Πασχαλινό γλέντι κεκλεισμένων των θυρών και Aνάσταση στα μπαλκόνια (video)

Η εικόνα του αγαπημένου προσώπου στην οθόνη του κινητού, το απέραντο γαλάζιο στα νησιά, οι άδειοι δρόμοι και πλατείες, οι πασχαλινές μυρωδιές απ` τα μπαλκόνια και η ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής,  σκιαγραφούν την Ελλάδα, που αγωνίζεται να ξεπεράσει την πανδημία το κορονοϊού, και να κρατήσει ζωντανές τις αξίες της.

Tα γλέντια τούτη τη μέρα τα προσαρμόσαμε στους λίγους και καλούς, στην πυλωτή, την ταράτσα και την αυλή.

Εικόνες από την Αττική, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά.

Οι αυλές, οι πυλωτές και οι ταράτσες είχαν την τιμητική τους, αφού άλλο τέτοιο Πάσχα δεν έχουμε ξαναζήσει και όλοι μας πρέπει να γιορτάσουμε σπίτι, με τους απολύτως κοντινούς μας ανθρώπους.

Το μεγάλο στοίχημα σήμερα, είναι να αποφευχθούν προσπάθειες πολιτών να μετακινηθούν εντός πόλεων, σε κοντινές αποστάσεις, για να κάνουν Πάσχα με φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Στα Τρίκαλα, τις ευχές και τις ευχαριστίες τους σε γιατρούς και νοσηλευτές εξέφρασαν κτηνοτρόφοι. Έψησαν 20 αρνιά και τα πρόσφεραν.

Σε πόλεις με άδειους δρόμους αλλά ολόθερμες τις ψυχές και την προσμονή για γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα γιόρτασαν φέτος οι Έλληνες την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Απ’ άκρη σ΄άκρη ο κόσμος στα μπαλκόνια με κόκκινα κεράκια και τα βεγγαλικά στα μπαλκόνια, η φετινή γιορτή ήταν μοναδική στην ιστορία και έδειξε ότι μπορούμε να αγαπάμε τον πλησίον μας και από μακριά όχι επειδή επιβάλλεται αλλά επειδή αυτή είναι σήμερα η υπέρτατη θυσία που επιτάσσει το αναστάσιμο μήνυμα.

Κεκλεισμένων των θυρών έγινε η λειτουργία της Ανάστασης και το «Χριστός Ανέστη» το έψαλλαν από τα μπαλκόνια τους οι Αθηναίοι, αλλά και οι κάτοικοι άλλων πόλεων, κρατώντας κόκκινα κεριά, ανταλλάσσοντας ευχές.

«Το φως νικάει το σκοτάδι»

«Το φως νικάει το σκοτάδι. Τίποτε πια δεν μπορεί να μας φοβίσει», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Ανάσταση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

«Γιορτάζουμε το Πάσχα, ζώντας σε έναν κόσμο, που συνεχίζει να αναμετράται με τη φτώχεια και την αδικία, με τη βία και τις αντιπαραθέσεις, και που από φέτος δοκιμάζεται πολύ σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού. Όμως η Ανάσταση του Κυρίου είναι η προσδοκία και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», αναφέρει στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους νέους λέγοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι νέοι είναι η ελπίδα και το αύριο της ανθρωπότητας.

Με βεγγαλικά και κεριά στα χέρια υποδέχτηκαν το αναστάσιμο μήνυμα, ενώ η αναστάσιμη λειτουργία μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2.

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54