«Κατέβασαν» το επίμαχο ΦΕΚ δήμευσης περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας - Καθαρή θέση των Τιράνων αναμένει η Ελλάδα

Έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Αλβανικής Κυβέρνησης απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για απαλλοτριώσεις περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας.
Μετά το αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή τοποθέτηση , όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών»  το σχετικό ΦΕΚ  αφαιρέθηκε από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα. 

Η «αφαίρεση» δεν σημαίνει «ανάκληση» του νόμου που έχει ψηφίσει το Αλβανικό Κοινοβούλιο τονίζουν Ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Η Αθήνα αναμένει καθαρή θέση των Τιράνων με την οποία θα ανακαλείται οριστικά η αποξένωση των Ελλήνων της μειονότητας από τις περιουσίες τους.

Τώρα, υπογραμμίζουν διπλωματικές  πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

  • Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα για τις δημεύσεις στην Αλβανία-Έντονες αντιδράσεις κομμάτων-Ανησυχούν οι ομογενείς (video)

«Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί», τόνισε από το Βουκουρέστι ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Αθήνα εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μέρος συνολικού σχεδίου για την υφαρπαγή των Ελληνικών περιουσιών, ειδικά στην περιοχή της Χειμάρρας. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

Κ. Μητσοτάκης: Αφορά το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου

«Δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαΐκή ‘Ενωση, όσο δεν υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά την Ευρώπη, αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφορά το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φώφη Γεννηματά: Τους λέμε έστω και τώρα να θέσουν επιτακτικά το θέμα,

τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

‘Ενωση Κεντρώων:

‘Καλούμε την Αλβανία να αναιρέσει την απόφασή άμεσα και να αναγνωρίσει εμπράκτως τους τίτλους ιδιοκτησίας των ομογενών μας. Δεν νοούνται σχέσεις καλής γειτονίας ή ευρωπαϊκή προοπτική, εάν η αλβανική πλευρά επιμένει σε παρόμοιες μεθοδεύσεις».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ:

«Η Αθήνα θα κάνει χρήση όλων των μέσων για την ανατροπή μιας τέτοιας μεροληπτικής απόφασης, που στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα και πλήττει κατάφωρα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».Για σχέδιο εθνοκάθαρσης κάνει λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης.


ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54