Εισαγγελική έρευνα για το μαύρο χρήμα της Novartis

Η εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο NOVARTIS συνεχίζεται εστιασμένη στις διαδρομές του μαύρου χρήματος. Οι καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών είναι αποκαλυπτικά για το δαιδαλώδες σύστημα δωροδοκίας που είχε στήσει η φαρμακευτική εταιρεία.

Στις γέφυρες του μαύρου χρήματος, που διοχετεύτηκε σε πολιτικούς και γιατρούς, επικεντρώνεται πλέον η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Ηλεκτρονική αλληλογραφία πρώην και νυν στελεχών, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, στοιχεία προμηθευτών, αλλά και γιατρών που έχουν συνεργαστεί με την εταιρεία, κατασχέθηκαν και έχουν γίνει φύλλο και φτερό, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να «δεθούν» όλες οι μαρτυρίες από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα.

ΑΡΧΕΙΑ FBI: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Τα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη Νοβάρτις που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, είναι αποκαλυπτικά για το δαιδαλώδες σύστημα που είχε στήσει η εταιρεία, προκειμένου να κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκων.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ένα πλήθος εταιρειών δημοσίων σχέσεων, εκδοτικών και διαφημιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τις καταθέσεις λειτουργούσαν ως «πλυντήριο» για το μαύρο χρήμα.

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: ΔΕΛΤΙΟ FBI

«Η Ελλάδα είχε μεγαλύτερα διαφημιστικά έξοδα από τη Γαλλία ή τη Γερμανία.Ο προϋπολογισμός του τμήματος επικοινωνίας ενισχύθηκε σημαντικά, ιδίως για έξοδα προώθησης.Το αρχικό ποσό για τον προϋπολογισμό ήταν περίπου 40.000 ευρώ και αυξήθηκε στις 500.000 ευρώ για την πρόσβαση στην αγορά.Ο προϋπολογισμός αναθεωρείτο κάθε έξι μήνες, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας».

Όπως αναφέρει στην κατάθεσή της, η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση»:-ΚΑΡΤΑ 1- οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες δεν υπήρχαν στο διαδίκτυο ούτε καν για τη δική τους προβολή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είχαν ούτε φυσική έδρα.Ήταν δηλαδή… εταιρείες-φαντάσματα.

ΤΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Η ΜΑΡΤΥΡΑΣ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ»

«Τα χρήματα, αφού διανέμονταν στα διάφορα προϊοντικά τμήματα (brands) της εταιρείας, προκειμένου να προωθηθούν εν συνεχεία στους δωροδοκούμενους κρατικούς αξιωματούχους, καταβάλλονταν ως αμοιβή σε εταιρείες διαφημιστικές, επικοινωνίας, εκδοτικές, συμβουλευτικές ένεκα παροχής υπηρεσιών, οι οποίες κατά ποσοστό 95% δεν παρέχονταν πραγματικά, ήταν εικονικές».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος μάλιστα αναφέρεται σε πέντε περιπτώσεις εταιρειών, κυρίως διαφημιστικών, που λειτουργούσαν και αυτές ως «βιτρίνα» για το ξέπλυμα του βρώμικου πολιτικού χρήματος.

ΤΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ»

«Οι ανωτέρω εταιρείες επέστρεφαν τα χρήματα στον κ.Φρ…, ο οποίος αφού παρακρατούσε το δικό του «μερίδιο», στη συνέχεια κατέβαλλε μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωροδοκία σε κρατικούς αξιωματούχους.Ο χρηματισμός γινόταν στο χέρι με βαλίτσα ή με δεσμίδες τυλιγμένες σε πορτοκαλί ταινίες».

«Και άλλες φαρμακευτικές εκτός από τη Νοβάρτις, έχουν ζημιώσει το δημόσιο με αντίστοιχες πρακτικές», εκτίμησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κάνοντας λόγο για υπόγειες συναλλαγές των εταιρειών με υπουργικά γραφεία.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Παν.Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε:«Εάν οι φαρμακευτικές έβρισκαν κλειστές υπουργικές πόρτες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτές τις πρακτικές;-Όχι βέβαια (…) Έχουν πολλοί πάθει αϋπνίες, φοβούνται τι τους ξημερώνει (…) για εμένα προσωπική εκτίμηση, δεν είναι μόνο η Νοβάρτις αυτή η οποία μετέρχεται τέτοιες διαδικασίες (…) 6 δις ζημία από μία εταιρεία αποκλείεται να υπάρχει, δεν γίνεται αυτό.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ: ΠΩΣ… ΧΡΥΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΧΑΠΙ

Όπως αποκαλύπτει τόσο η έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών όσο και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα, η Νοβάρτις έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα ήταν εκείνες που καθόριζαν τις τιμές και στην υπόλοιπη Ευρώπη.Όσο πιο υψηλή ήταν, δηλαδή, η τιμή ενός φαρμάκου στη χώρα μας τόσο υψηλότερη θα ήταν και σε άλλες χώρες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εισαγωγής τριών πανάκριβων ογκολογικών φαρμάκων, τα οποία η Νοβάρτις κατάφερε να βάλει στην ελληνική αγορά, παρακάμπτοντας ακόμα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις που είχε επιβάλει στη χώρα μας η τρόικα.

Όπως αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας «Σαράφης», τα φάρμακα αυτά δεν είχαν κυκλοφορήσει ευρέως στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά μόνο στην Αγγλία και τη Γερμανία και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές.

ΤΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ»

«Η Νοβάρτις Ελλάς χρησιμοποιούσε κατ’ εξακολούθηση τη μέθοδο του ξεπλύματος ποσών για δωροδοκίες σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους (…) Μετά τον ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2013, εκδόθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορθωτικό δελτίο τιμών, στο οποίο σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων της Νοβάρτις (…).Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τη ζημία που επήλθε στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, επιτυγχάνετο τεράστιο κέρδος για τη Νοβάρτις παγκοσμίως, καθώς η Ελλάδα γινόταν χώρα αναφοράς για τουλάχιστον 29 χώρες».

«Η υπόθεση Νοβάρτις αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε πρώην υπουργός που ζήτησε να καταθέσει ως… προστατευόμενος μάρτυρας.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου υποστηρίζοντας ότι «Υπήρξε ένας πρώην υπουργός, ο οποίος γνωρίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία εναντίον του ζήτησε να υπαχθεί ως προστατευόμενος μάρτυρας στο FBI, αλλά το FBI του αρνήθηκε, δεν γνωρίζω τους λόγους ακριβώς (…) Η όλη εικόνα είναι ότι ήξεραν από πριν, κανείς δεν ήξερε την έκταση, αλλά και οι εμπλεκόμενοι ήξεραν ότι είναι εμπλεκόμενοι».

Από την πλευρά της η Νοβάρτις κάνει λόγο για «ανακρίβειες» και «εικασίες», σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται από τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές και επαναλαμβάνει την επιδίωξή της να διαλευκανθεί η υπόθεση «το ταχύτερο δυνατό».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ NOVARTIS

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υπόθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες, εικασίες, πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και αναφορές χωρίς κανένα σεβασμό σε εργαζομένους μας.Η πραγματικότητα είναι ότι για περισσότερους από 14 μήνες η Novartis συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές ενώ διεξάγει και τη δική της εσωτερική έρευνα.Επιδίωξή μας είναι η υπόθεση αυτή να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό με διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλους τους εμπλεκομένους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την «Εστία», το άνοιγμα του τροφοδότη λογαριασμού της Νοβάρτις στην Ελβετία είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστεί μυστικός τραπεζικός λογαριασμός πρώην υπουργού που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει εάν πρόκειται για έναν από τους 8 υπουργούς των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στη δικογραφία ή για νέο πρόσωπο, το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκουν στην υπόθεση, χωρίς το όνομά του να έχει γίνει γνωστό.Πηγή:ΕΡΤ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54