Το κουκλόσπιτο - Πρεμιέρα

Η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι η Νόρα και ο Τόρβαλντ Χέλμερ στο «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Θέατρο Πορεία από τις 11 Νοεμβρίου

 

Μετά την Αγριόπαπια, ένα ακόμη έργο του Ίψεν, ένα ακόμη αριστούργημα δραματικής τέχνης αλλά και υπαρξιακής ανάγνωσης του κόσμου έρχεται ως κεντρική παραγωγή στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Δημήτρη Τάρλοου. Πρόκειται για το Κουκλόσπιτο, που ο μεγάλος Νορβηγός έγραψε το 1879 και εξερράγη σαν βόμβα στην εποχή του, καθώς με τολμηρό τρόπο πραγματεύεται –ανάμεσα σε άλλα– την τραγική υποκρισία που μπορεί να διαποτίζει έναν γάμο, τα κίβδηλα ιδεώδη, τις συνέπειες της επιπολαιότητας (ακόμη και της αθώας), τα ζωτικά μας ψεύδη, την Αλήθεια που, όπως έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, «είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή»…    
 
Στον ρόλο της Νόρας θα δούμε τη Λένα Παπαληγούρα, του Τόρβαλντ τον Γιώργο Χριστοδούλου, του Κρόκσταντ τον Θανάση Δόβρη, του γιατρού Ρανκ τον Κώστα Βασαρδάνη, της Λίντε τη Βίκυ Κατσίκα και της Ελένης την Όλγα Δαλέκου.

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ανήκει στην Κρυσταλία Θεοδώρου (CORNIZA), η οποία μάλιστα θα βρίσκεται επί σκηνής και θα αλληλεπιδρά με τους ηθοποιούς.

 
 

Ο Δημήτρης Τάρλοου σημειώνει:

“σε εποχές όπως αυτές που διανύουμε, το πιο εύκολο για κάποιον που ασχολείται με αυτό το εκπληκτικής πολυπλοκότητας –μα και δύναμης– έργο της κλασικής δραματουργίας θα ήταν να επικεντρώσει την προσοχή του στη βία που ασκείται ποικιλοτρόπως στο γυναικείο φύλο. 

Μεταφράζοντας το κείμενο, όμως, βρέθηκα μπροστά σε κάτι πολύ πιο αβυσσαλέο, ένα σε πολλά σημεία βιτριολικό σχόλιο για την ίδια την ανθρώπινη φύση: απροσδόκητη και αντιφατική, ικανή για το χειρότερο μα και για το θαύμα, ονειροπόλα ενώ βρίσκεται μέχρι τα ρουθούνια στη λάσπη, εκδικητική όσο και συγχωρητική, κινούμενη από το χρήμα και το σεξ, αλλά και με βαθιά προσδοκία για την πιο βαθιά τρυφερότητα. Η ίδια η έννοια του κουκλόσπιτου, ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται να συμβολίζει τη φυλακή της Νόρα, αποδεικνύεται περισσότερο ένα υπαρξιακό μαυσωλείο, ένα μουσείο νεκρών αισθημάτων ή ακόμα-ακόμα ένα ενυδρείο ψυχών που πλανώνται χαμένες στα απροσμέτρητα βάθη του παγωμένου ωκεανού της ύπαρξης”.

 

Συντελεστές

Μετάφραση- Απόδοση - Σκηνοθεσία:
Δημήτρης Τάρλοου

Συνεργάτις δραματουργός:
Έρι Κύργια

Σκηνικά:
Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια:
Αλέξανδρος Γαρνάβος &
Τζίνα Ηλιοπούλου


Πρωτότυπη μουσική:
Κρυσταλία Θεοδώρου (CORNIZA)

Κίνηση:
Εύη Οικονόμου

Φωτισμοί:
Αλέκος Αναστασίου
 

Βοηθός σκηνοθέτη:
Δήμητρα Κουτσοκώστα

Βοηθός σκηνογράφου:
Νάντια Κασσάρα

Βοηθός φωτιστή:
Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Διερμηνέας Νοηματικής:
Μυρτώ Γκανούρη

Σχεδιασμός κομμώσεων:
Θωμάς Γαλαζούλας

Σχεδιασμός μακιγιαζ:
Olga Faleichyk

Φωτογραφίες:
Μαρίζα Καψαμπέλη

Trailer:
Θωμάς Ζήκος
Πάτροκλος Σκαφίδας
 

Διανομή

Νόρα Χέλμερ:
Λένα Παπαληγούρα

Τόρβαλντ Χέλμερ:
Γιώργος Χριστοδούλου
                          
Κρόκσταντ:
Θανάσης Δόβρης 

Ράνκ:
Κώστας Βασαρδάνης

Λίντε:
Βίκυ Κατσίκα
      

Ελένη:
Όλγα Δαλέκου

Μουσικός επί σκηνής:
Κρυσταλία Θεοδώρου (CORNIZA)
 
 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Τετάρτη & Κυριακή
19:00


Πέμπτη & Παρασκευή
20:30

                          
Σάββατο 18:00 & 21:00
 
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
 

Το Όνειρο ενός γελοίου συνεχίζεται..

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε σε μόλις δύο εβδομάδες από την αθηναϊκή πρεμιέρα του, το αριστούργημα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι Το όνειρο ενός γελοίου, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, επιστρέφει στο Θέατρο Πορεία από 14 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη.

Το αριστούργημα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι Το όνειρο ενός γελοίου, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσίασή του από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, ήρθε φέτος στο θέατρο Πορεία. Ο Γιώργος Κουτλής, ένας από τους πλέον αξιοπρόσεκτους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, σε συνεργασία με τον σημαντικό συνθέτη της jazz Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Νικόλα Χανακούλα. Ένα εκρηκτικό σόλο που συνομιλεί με video art προβολές, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και μια ζωντανή χορωδία επί σκηνής.

 
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ