«Μαζεί ή Kintsugi – Η Σπασμένη Λέξη»: Έργα εμπνευσμένα από την ιαπωνική τέχνη του kintsugi στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη και το υλικό γίνεται το μέσο για να εκφραστεί ο αγώνας και η διαδρομή του με σκοπό να συναντήσει τον αληθινό εαυτό του και να φτάσει στην ολοκλήρωσή του

25 Οκτωβρίου - 25 Νοεμβρίου, 2022

Η έκθεση ζωγραφικής παιδιών & ενηλίκων «Μαζεί ή Kintsugi | Η Σπασμένη Λέξη» παρουσιάζεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου.

Η εικαστικός Έλλη Γρίβα επιμελείται έργα ειδικής ομάδας παιδιών και ενηλίκων, έργα εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία του kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης της επιδιόρθωσης των σπασμένων κεραμικών με ρητίνη αναμεμειγμένη με χρυσό.

Μέσα από αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία το κεραμικό μεταμορφώνεται σε κάτι νέο. Η ζημιά, η φθορά όπως και η ατέλεια λειτουργούν όχι σαν μειονέκτημα, αλλά ως προτέρημα. Το σπάσιμο πια δεν κρύβεται αλλά αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο και το χρυσό που ρέει κατά μήκος των ρωγμών προσδίδει στο αντικείμενο μια ξεχωριστή ομορφιά. Η θραύση και η επισκευή αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστα στοιχεία της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του και μέρος της ιστορίας του.

Μαζεί ή Kintsugi

Η εικαστικός γίνεται βοηθός-αρωγός σε αυτή τη διαδρομή. Μέσα από την ερμηνεία και ανάλυση των έργων και αφού λάβει υπόψη την διαφορετικότητα του κάθε δημιουργού, συμβάλλει ώστε οι ζωγραφιές, τα μικρά κομμάτια που φέρνει ο καθένας μέσα του, να «συγκολληθούν» και να ολοκληρωθούν σε ένα ενιαίο και ξεχωριστό νέο έργο, όπως συμβαίνει και στη φιλοσοφία του kintsugi.

Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη και το υλικό γίνεται το μέσο για να εκφραστεί ο αγώνας και η διαδρομή του με σκοπό να συναντήσει τον αληθινό εαυτό του και να φτάσει στην ολοκλήρωσή του.

Η ίδια αναφέρει «Οι ζωγραφιές των συμπορευτών μου, είναι οι ζωντανές αποδείξεις, του πώς η εμπιστοσύνη, η συνδεσιμότητα και η έκφραση, η αγάπη δηλαδή, μας απελευθερώνουν και μας θεραπεύουν. Η τέχνη ανακουφίζει.».

Μαζεί ή Kintsugi

Λίγα λόγια για την εικαστικό Έλλη Γρίβα

Απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. το 1994, πρώτη με υποτροφία. Πριν, είχε εγκαταλείψει τη νομική σχολή Θεσσαλονίκης στο τρίτο έτος. Από το 1999 που αποφοίτησε, είναι ενεργή στον χώρο της τέχνης. Χρησιμοποιεί ό,τι έχει, ζωγραφιές, λέξεις, το σώμα της, τη φωνή της, την τεχνολογία, το διαδίκτυο.  Έχει στο ενεργητικό της 16 ατομικές εκθέσεις, πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 3 τυπωμένες ποιητικές συλλογές. Είναι performer.

Κάνει live performances και performances σε video art. Έχει ενεργή παρουσία στα social media, και κυρίως στο fb, όπου γράφει και δημοσιεύει τη δουλειά της. Οι ζωγραφιές των Συμπορευτών της, είναι οι ζωντανές αποδείξεις, του πως, η εμπιστοσύνη, η συνδεσιμότητα και η έκφραση, η αγάπη δηλαδή, μας απελευθερώνουν και μας θεραπεύουν. Η ίδια δηλώνει: «Η τέχνη ανακουφίζει! Τολμήστε! Όσο ζούμε υπάρχει χρόνος για όλα! Μη ντρέπεστε! Η ντροπή δεν είναι φίλη μας, πάει σε άλλο σχολείο!».

Μαζεί ή Kintsugi

Μαζεί ή Kintsugi