Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory Τεχνοχώρος Φάμπρικα /Παράταση μέχρι 21/5

Παράταση έως τις 21 Μαΐου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Η παράσταση Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα παίρνει ακόμα μία παράταση, έως τις 21 Μαΐου, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού. Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, συνεργάστηκε για την παράσταση αυτή με τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρασαββίδη. Πρόκειται για μία σκηνική σύνθεση με αφορμή τη σκέψη και την προσωπικότητα του θρυλικού μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ενός αφανούς ήρωα της Ελλάδας. Παίζουν οι: Λυδία Βύρλα, Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Φάνης Κατέχος, Στέφανος Λώλος και Σάντυ Χατζηιωάννου.

Η παράσταση

Το έργο του Καραθεοδωρή, παρότι διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την μαθηματική επιστήμη, παρέμεινε χωρίς αναγνώριση στην πατρίδα του. Ο Καραθεοδωρής θεωρούταν ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της εποχής του, που βοήθησε στην εξέλιξη της θεωρίας της σχετικότητας τον ίδιο τον Αϊνστάιν, έδωσε λύση σε άλυτα μαθηματικά προβλήματα και θεμελίωσε την επιστήμη της Θερμοδυναμικής. Οι Έλληνες συνάδελφοί του απέρριψαν τον Καραθεοδωρή περισσότερες από μία φορές.

Η παράσταση δεν θέλει να αφηγηθεί τη βιογραφία του Καραθεοδωρή, αλλά να ξεδιπλώσει στη σκηνή το δαιδαλώδες μυαλό της ιδιοφυΐας, που χαρακτήρισε την επιστημονική σκέψη του προηγούμενου αιώνα. Απέναντι στη φρίκη και τη βαρβαρότητα των πολέμων που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα, τα μαθηματικά για τον Καραθεοδωρή μοιάζουν με ποίηση.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρασαββίδης σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αποφασίσαμε φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, να εμπνευστούμε από τη σκέψη και το έργο ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή του οποίου η μαθηματική διάνοια επηρέασε όλη την επιστημονική κοινότητα του 20ού αιώνα. Από την αρχή της διαδικασίας προσπαθήσαμε να εστιάσουμε όχι στη δημιουργία μια βιογραφικής παράστασης αλλά να βυθιστούμε στην εν γένει επαγωγική μαθηματική σκέψη μιας ιδιοφυΐας όπως ο Καραθεοδωρή, ίσως όχι τόσο στην ακραιφνώς επιστημονική της υπόσταση, όσο τελικά στη φιλοσοφική της θεώρηση. Να αναρωτηθούμε, όπως ο ίδιος, αν ο έρωτας μπορεί να κερδίσει τον θάνατο κι αν η συναισθηματική μας εντροπία μπορεί τελικά να μας κάνει αθάνατους. Παραδώσαμε μια αβανγκάρντ σκηνική σύνθεση χωρίς να ξέρουμε αν έχουμε δίκιο στην απόδειξη ενός θεωρήματος, ξέρουμε όμως με βεβαιότητα πως στην διατύπωση μιας εικασίας δεν έχουμε άδικο».

Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory

Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Μεγ. Αλεξάνδρου 125 &Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός

τηλ: 210 3411651


Παράταση παραστάσεων έως τις 21 Μαϊου
Παρασκευή και Σάββατο, 21.00

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.
 

Συντελεστές:
Κείμενα-Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρασαββίδης
Σύμβουλος Δραματουργίας: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Βάντζος

Σκηνογράφος: Θύμιος Κούκιος

Ενδυματολόγος: Μανωλία Κοκολογιάννη

Κινησιολογικό Training: Τζοβάννα Μιχαλιάδη-Σάρτι

Σχεδιασμός φωτισμού - Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης

Φωτιστής: Σπύρος Παπαδημητρίου

Βοηθός σκηνοθέτη β΄: Φένια Προβελεγγίου

Γραφιστικά: Θάνος Κερμίτσης

Hair styling – μακιγιάζ: Εμμανουέλα Κατέχου

Φωτογραφίες: Orlando Gjoni, Γιάννης Πουλημένος

Παίζουν (αλφαβητικά): Λυδία Βύρλα, Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Φάνης Κατέχος, Στέφανος Λώλος, Σάντυ Χατζηιωάννου

Προπώληση: 12 ευρώ – μειωμένο 10 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/theater/to-teleftaio-theorima-constantin-caratheodory/?fbclid=IwAR0889ZjuxdS45O6Wzh9ZM4OPt7r_62X3PT5INU5YWtBHZp6fPYKLx197d0