Αθανασία Κανελλοπούλου: Χωρίς επιθυμία και φόβο δεν μπορεί να υπάρξει καμιά εικόνα

Της Μαρίας Κωνσταντοπούλου

Η χορογράφος Αθανασία Κανελλοπούλου μας μιλά για την παράσταση της Nadja-Who Am I? που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Μαϊου 2022 στο Σύγχρονο θέατρο.

Ποιο είναι το μήνυμα/κεντρική ιδέα του έργου;

Κύρια έμπνευση του έργου ‘’Nadja-Who Am I?’’ στάθηκε το φωτογραφικό υλικό της Αμερικανίδας Φωτογράφου Francesca Woodman. Οι φωτογραφίες της κινούνται διαρκώς σε ένα μεταίχμιο, σε έναν ενδιάμεσο οριακό χώρο, μεταξύ ορατού και αόρατου, φανταστικού και πραγματικού, ζωής και θανάτου. Οι αναφορές της σε αρχετυπικές μορφές,  σύμβολα και λογοτεχνικά κείμενα του υπερρεαλισμού, μια λυρική μετατόπιση της πραγματικότητας σε άλλα επίπεδα, αλλά και μια βαθιά προσωπική μου ανάγκη να ερευνήσω πτυχές της γυναικείας ταυτότητας και φύσης, ξεδίπλωσαν τον χορογραφικό καμβά. Ένα βασικό στοιχείο των εικόνων της είναι η αργή ταχύτητα, και ως αποτέλεσμα οι φωτογραφίες της φαίνονται θολές, φευγαλέες. Σαν ένα φάντασμα να κινείται μαζί της στο χώρο, ή ένας άλλος εαυτός. Ή σαν να κλείνει συνωμοτικά το μάτι στον θάνατο και στην τρέλα.  Όπως και η ‘’Νάτζα’’ του Μπρετόν, ένα βιβλίο-σταθμός όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για πολλούς συγγραφείς. ‘’Ποιος είμαι’’; Με αυτή την ερώτηση  ξεκινάει ο Αντρέ Μπρετόν το βιβλίο του ‘’Νάντια’ ή Νάτζα, όπως  προφέρεται συνήθως.

Ποια είναι όμως η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, που τόσο επηρέασε τη Francesca Woodman, και κατ΄επέκταση τη χορογραφική σύνθεση του έργου ‘’Nadja-Who Am I?’’;

Η Νάτζα είναι τόσο αληθινή όσο μια ιστορία ανάμεσα σε δύο άγνωστους ταξιδιώτες. Ένα άπιαστο βλέμμα. Έρχεται για να διώξει το πέπλο από την όραση του ανθρώπου για να μπορέσει να δει την άλλη πλευρά της φύσης του, όχι αυτή του καθήκοντος, αλλά της επιθυμίας. Πόσο πραγματικό είναι το πρόσωπό της; ‘’Πραγματικό είναι αυτό που έχει φωτογραφηθεί’’ κατά τη Susan Sontag. Και εδώ ακριβώς έρχεται η φωτογραφία  σαν επαναστατική πράξη, ως μέσο αντίστασης στη φθορά και στο αναπόφευκτο τέλος. Γιατί φωτογραφίζοντας κάτι το καθιστάς αιώνιο. Ποια πραγματικά είναι η Νάτζα; Ίσως μια αλλόκοτη σύνθεση πραγματικότητας και φαντασίας που δημιουργεί μια νέα υπερ-πραγματικότητα που ξεπερνάει τα όρια του αισθητού. Ίσως η επιθυμία για αυτό που θα ήθελα να είμαι ή τίποτα περισσότερο από ένα αίνιγμα, όπως είναι και ή ίδια η ύπαρξη άλλωστε. Ή όπως αναρωτιέται και ο Μπρετόν για τη Νάτζα: ‘’Ποια είσαι; -Είμαι μια περιπλανώμενη ψυχή’- ‘’Καθόλου στατική, δηλαδή κλεισμένη μέσα στο πέτρινό της όνειρο,  ούτε υποταγμένη στον ξέφρενο καλπασμό’’.

Ποιος είναι ο κύριος άξονας του έργου;

Το έργο έχει κύριο άξονα τις φωτογραφίες της Woodman, που σε τόσο νεαρή ηλικία έδωσε τέλος στη ζωή της. Ολόκληρη η χορογραφική σύνθεση του έργου ξεδιπλώνει πτυχές από το έργο και τη ζωή της, παρουσιάζοντας όχι την πραγματικότητα, αλλά την εικόνα της πραγματικότητας, σαν μια σπουδή που ενίοτε παρεισφρέει το ‘’punctum’’, μια μικρή αμυχή,  ένα λάθος, που όμως χωρίς αυτό η φωτογραφία και κατ΄επέκταση η Τέχνη θα ήταν ανούσια. Το ‘’punctum’’ ήταν το κεντρί στη ζωή της Nadja και της Francesca, καθώς και οι δυο χάνονταν και παραπλανιόντουσαν σε λαβύρινθους του νου και της φαντασίας, για να συναντηθούν αργότερα στον καθρέπτη του κόσμου. Πέρα λοιπόν από τις καθημερινές συμβάσεις, κάπου εκεί έξω περιπλανιέται μια Νάτζα, που σπάει διαρκώς τους φραγμούς και τους νομοτελειακούς κανόνες. Χωρίς επιθυμία και φόβο δεν μπορεί να υπάρξει καμιά εικόνα.

Η Αθανασία Κανελλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Έχει σπουδάσει με υποτροφία κλασσικό και σύγχρονο χορό στη ‘’Rambert School of Ballet and Contemporary Dance’’ στο Λονδίνο και στη Σχολή της Martha Graham στη Νέα Υόρκη. Έχει επίσης σπουδάσει Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας και παραδοσιακή μουσική (πολίτικο λαούτο). Επί 18 συναπτά έτη έζησε στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με πολλές ομάδες σύγχρονου χορού,  όπως  Les Ballets C de la B/ Koen Augustijnen (2008-2010), Tanztheater Wuppertal PinaBausch, (guest artist 2002-2008), Jasmin Vardimon Company( 2006-2008), Cocoondance, Alexandra Waierstall, Gregor Zoellig( Tanztheater Osnabrueck),  In jung Jun, Guy Weissman, Rami Levi, Jossi Berg κ.α .

Από το 2008 έχει χορογραφήσει συνολικά 18 έργα , πολλά εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη,  Μέση Ανατολή και Β. Αφρική. (Παλαιστίνη, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Mάλτα, Τουρκία, Κύπρο, Πορτογαλία, Αγγλία, Ισλανδία, Αίγυπτο κ.α).  Η χορογραφική της έρευνα αφορά σε θέματα κοινωνικο-πολιτικά και σε μια βαθύτερη εμβάθυνση και κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Έχει προσκληθεί ως χορογράφος  από την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Μάλτας ( Zfin Malta Dance Ensemble)  την ομάδα της Jasmin Vardimon, (JV2), το Κέντρο Σύγχρονου Χορού στο Κάιρο, την Ακαδημία Τεχνών της Ισλανδίας, ( Iceland Academy of Arts), την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Παλαιστίνης, Sareyyet Ramallah, το πανεπιστήμιο της Μάλτας (Dance Studies University of Malta), την Ακαδημία Χορού της Νορβηγίας. Παραδίδει σεμινάρια σύγχρονου χορού, χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού σε ομάδες και σε Ακαδημίες Χορού,  όπως  Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης,  SEAD Academy Αυστρία , Greenwich DanceAgency, Mimar Sinan University of Fine Arts  Istanbul, Iceland Academy of Arts,Dance Studies University of Malta, Vibra Slovenia,  Garage 29 Βρυξέλλες, Club Zak Πολωνία,  Seoul Arts Centre, Cairo Contemporary Dance Centre κ.α.  Από το 2017 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και από το 2021 διδάσκει Αυτοσχεδιασμό και Χορογραφία στην ΚΣΟΤ. To 2018 ίδρυσε την ομάδα ‘’Athanasia Kanellopoulou Performing Arts’’ ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής έρευνας και ανταλλαγής.

http://athanasiakanellopoulou.blogspot.com/

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ: https://vimeo.com/696875462

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημερομηνίες Παραστάσεων: 9-10 Μαΐου 2022
Ώρα: 21.00
Διάρκεια: 55 λεπτά
Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα 118 54, (Μετρό Κεραμεικός)
Εισιτήριο: Γενική είσοδος: 12 ευρώ | Άνεργοι/φοιτητές/άνω των 65 : 10 ευρώ
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/nadja-who-am-i/

Ηλεκτρονικά στο TicketServices.gr ,  στο εκδοτήριο της TicketServices Πανεπιστημίου 39, τηλεφωνικά στο 2107234567 και στο ταμείο του θεάτρου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29/04/2022 - 10:20