Η χορογράφος Βάσω Γιαννακοπούλου μας παρουσιάζει τη νέα παράσταση της Flutter στο Bios

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

- Μετά την παράσταση σας Πύθωνος 36, που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2019 έρχεται η νέα με τίτλο Flutter. Τι συνδέει αυτά τα δυο έργα;

Η ανάγκη να διερευνήσω, παρέα με τους συνεργάτες μου, τη βαθύτερη δομή της ψυχής. Όχι ως μελέτη. Ως ανάγκη περισσότερο, να μοιραστώ με τον κόσμο τις προσωπικές μου ανησυχίες, το δικό μου εσωτερικό ταξίδι στον εαυτό και σε ό,τι μας περιβάλλει. Γιατί πιστεύω πως εκεί μπορεί να συναντηθώ με όλους μας. Αυτό με ενδιαφέρει: η συνάντηση.

- Ο ήρωας της παράστασης στέκεται απέναντι στον κόσμο αλλά κυρίως στον εαυτό του. Πόσο εύκολο ή δύσκολο για έναν δημιουργό να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στο κοινό μέσω μιας performance χορού;

Ο χορός είναι αφαιρετική έκφραση κι ως εκ τούτου ποτέ δεν είναι εύκολο να σκιαγραφήσει κανείς την ψυχή, στο μέτρο που δεν θα επιλέξει να στραφεί σε περιγραφές, παρά να κάνει 'βουτιά στο μέσα’. Από την άλλη, η γλώσσα του σώματος πολύ δύσκολα ψεύδεται. Έτσι αν επενδύσει κανείς σε αυτή τη 'βουτιά',  μάλλον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βαθιά συνάντηση με το ουσιώδες, που ελπίζουμε ότι θα φέρει και την πηχτή και ζουμερή ατμόσφαιρα της συνάντησης με το κοινό.

- Πως σχολιάζετε την περίοδο πανδημίας για την καλλιτεχνική έμπνευση; Λειτούργησε ενισχυτικά ή αποτρεπτικά αυτός ο εγκλεισμός των ανθρώπων;

Κάθε εμπόδιο αποτελεί ένα είδος ανάσχεσης στην κανονικότητα. Τότε είναι που δημιουργείται καινούργιος χώρος για καινούργιες πιθανότητες, και τότε η φαντασία και άρα η δημιουργικότητα είναι στα καλύτερά της. Έτσι και με την πανδημία. Στερηθήκαμε κι αυτό μας έφερε λαχτάρα.

- Στα σχέδια σας είναι οι παραστάσεις σας να ταξιδεύουν εκτός Αθήνας αλλά και εκτός Ελλάδας;

Αλίμονο. Ποιος δεν θα ήθελε να επικοινωνήσει με μυαλά και ψυχές διαφορετικής κουλτούρας, εντός της επικράτειας αλλά κυρίως εκτός; Μόνο μεγαλύτερο άνοιγμα μπορεί να φέρει μια τέτοια συνθήκη, στη δημιουργία εννοώ αλλά και σε επίπεδο κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει. Εκεί βέβαια πάντα εγείρονται ζητήματα οικονομικής υποστήριξης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

- Μιλήστε μας για την ομάδα που συν εργαστήκατε στη νέα παράσταση σας.

Ας ξεκινήσω από το ότι οι συνεργάτες που επιλέγω λειτουργούν συχνά ως παράγοντες που ενισχύουν την όρεξη και την επιθυμία μου για δημιουργία. Χωρίς αυτούς δεν είναι τίποτα το ίδιο. Έχοντας πει αυτό, είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη συνεργασία μου με όλους της ομάδας μας. Εξ ορισμού οι παραστατικές τέχνες είναι ομαδική, συνεργατική υπόθεση. Για εμένα λίγο παραπάνω. Γιατί έχω ανάγκη από τη θερμοκρασία της συντροφιάς, τόσο στη ζωή όσο και στη δημιουργία. 

Η Βάσω Γιαννακοπούλου  γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στη σχολή χορού της Δ. Γρηγοριάδου, στο φυτώριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (K.Σ.Ο.Τ) και αποφοίτησε από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών. Αφιερώθηκε στην έρευνα του ανθρώπινου σώματος και αυτό ήταν που την οδήγησε στις μετέπειτα σπουδές της πάνω στη μέθοδο Feldenkrais. Από το 1990 η καριέρα της στον χορό εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή της σε διεθνείς παραγωγές και τη διδασκαλία σύγχρονου χορού. Η πρώτη της χορογραφική δουλειά Night Miror(2003) έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και Φεστιβάλ Χορού Αθήνας. Ιδρύει μαζί με τον φωτιστή Τάσο Παλαιορούτα το χοροθέατρο Νταλίκα (2004), έργα της Δίγωνο (2004), Φύλλο και φτερό (2005), Πουθενά (2006), Ευγενείς αποδράσεις (2008), Η Μαρία πάει στο ποτάμι (2010), Πύθωνος 36 (2019) έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάστηκε στην χορογραφική ομάδα των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και τελετής έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων Μπακού 2015 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Δ. Παπαϊωάννου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Χορού́ με τον οποίο έχουν πραγματοποιήσει σειρά από δράσεις, χορογραφικά εργαστήρια και παραστάσεις σε Φεστιβάλ Χορού  θέατρα και διοργανώσεις ανά την Ελλάδα. Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις με σκηνοθέτες μεταξύ αυτών: Δ. Ξανθόπουλος, D. Olbrychski, Γ. Μαυραγάνη, Ν. Φωσκόλου κ.α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

15–18 Δεκεμβρίου 2021 / 21.30
ΒΙΟS, Πειραιώς 84

Flutter, η νέα παράσταση χορού-performance της Βάσως Γιαννακοπούλου θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στο Bios.
Ερμηνεύει ο Νώντας Δαμόπουλος
Αθήνα, σήμερα, τώρα. Το σπίτι ενός άνδρα, ο πιο προσωπικός του χώρος, φιλοξενεί ως κρησφύγετο του αστικού εργένικου μύθου τις εκφάνσεις και τις πτυχές του χαρακτήρα του και αποκαλύπτει τους τρόπους και τα μέσα διαφυγής από την καθημερινότητά του.Μετά το σόλο της γυναίκας που διαμένει στην οδό «Πύθωνος 36», που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2019, ανοίγει η κλειδαρότρυπα του απέναντι διαμερίσματος στη συμβολή με την οδό «Κρίσσης 11».Το κοινό γίνεται θεατής ακόμα ενός ενδιάμεσου χώρου όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο, που στέκεται απέναντι στον κόσμο, μα πιο πολύ απέναντι στον εαυτό του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

σύλληψη | χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου
ερμηνεία: Νώντας Δαμόπουλος
δραματουργία: Σίμος Πατιερίδης
μουσική | live electronics: Χρύσανθος Χριστοδούλου
σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
σκηνογραφική επιμέλεια | κοστούμι: Κένι Μακλέλαν
κατασκευή καρέκλας: Πέτρος Συρίγος
φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
βίντεο | φωτογραφία: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς
γραφιστικά: Γιάννης Μπαριτάκης
παραγωγή | εκτέλεση: Shared productions
facebook: https://www.facebook.com/dalika.dancetheater

ΒIOS
Πειραιώς 84, Αθήνα
15–18 Δεκεμβρίου 2021
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια παράστασης: 50’
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Κρατήσεις : +30 210 3425335
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/flutter-tis-vasos-giannakopoulou-sto-bios/

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 2020-2021Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02/12/2021 - 16:35