Gala Marlis Petersen /Συναυλία στη μνήμη του Χρήστου Δ. Λαμπράκη (1934-2009)

Oι Μουσικοί της Καμεράτας –

Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής

Mάρκελλος Χρυσικόπουλος

Πιάνο | MatthiasLademann

 

Σάββατο 6 Νοεμβρίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Χορηγός WORLDINHARMONY

 

«Αυτόπουαναγνωρίζουν οκαλλιτεχνικόςκόσμοςκαιτο κοινό

στηνMarlisPetersenείναιηικανότητάτηςνασυνδυάζει

μιαφωνήσπάνιαςκρυστάλλινηςκαθαρότηταςκαι λαμπρότητας

μεμιαέντονησκηνικήπαρουσίαπουτηςεπιτρέπει

ναταυτίζεταιπλήρωςμετουςρόλουςτης

καινακάνειτημοίρατουςναφαντάζειπέρα ως πέρα αληθινή

καιπραγματική, κάθε στιγμή.»

Είναιηπιο εντυπωσιακή Λούλου και η πιο συγκλονιστική Σαλώμη της εποχής μας. Αγκαλιάζει με ευαισθησία, θεατρικότητα και μουσικότητα όποιον ρόλο ενσαρκώνει επί σκηνής. Σύντομα θα αναμετρηθείμε την επιβλητική Νόρμα του VincenzoBellini [Βιντσέντσο Μπελλίνι] αλλά και τις απαιτητικές ηρωίδες του RichardWagner[Ρίχαρντ Βάγκνερ]. Η σαγηνευτική σκηνική παρουσίατης, το ζεστό ηχόχρωμα και το υποκριτικό ταλέντο της έχουν κερδίσει όχι μόνο επαινετικές κριτικές αλλά και την αγάπη του κοινού σε πολλές χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, και στην Ελλάδα. ΗMarlisPetersen [Μάρλις Πέτερσεν] επιστρέφει, αυτόν το μήνα, σε μια από τις πιο αγαπημένες πόλεις της, την Αθήνα, για να αποδώσει τον δικό της μουσικό φόρο τιμής στον Χρήστο Λαμπράκη(1934-2009) με ένα γκαλά όπεραςαφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. Η πολυβραβευμένη σοπράνο, η οποία δηλώνει συγκινημένη για τη συμμετοχή της σε αυτή την επετειακή βραδιά που συνδυάζει τη φωνή της σοπράνο με τον πλούσιο ήχο ενός ορχηστρικού συνόλου και την ατμοσφαιρική απλότητα της πιανιστικής συνοδείας, επέλεξε να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μερικές από τις πιο γοητευτικές σελίδες του λυρικού ρεπερτορίου: arieantiche, αποσπάσματα από διάσημες όπερες του Haendel[Χαίντελ],τραγούδια, αλλά και άριες κοντσέρτου και τραγούδια για φωνή και πιάνο τουMozart[Μότσαρτ] και άλλων συνθετών.

Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι, ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας MatthiasLademann [Ματτίας Λάντεμαν] και οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής (σύνολο που ιδρύθηκε το 1991, με πρωτοβουλία του Χρ. Λαμπράκη). Toγνωστό αθηναϊκό σύνολο θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης ορχηστρικά από δημοφιλή προκλασικά έργα των Haendel[Χαίντελ],Porpora[Πόρπορα]καιVivaldi[Βιβάλντι]. Στημουσικήδιεύθυνση, οΜάρκελλοςΧρυσικόπουλος. Σολίστ στο βιολί, στην άρια της Αμίντα «L’amerò» από τον Βασιλιά ποιμένατου Mozart,θα είναι οSergiuNastasa[Σέργκιου Ναστάζα].

Το γκαλά της MarlisPetersen εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές και της σειράς εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Μεγάρου και πραγματοποιείται με τη χορηγία του μη κερδοσκοπικού οργανισμούWorldinHarmony.

Η γερμανίδα υψίφωνος MarlisPetersen

… είναιμίααπότιςπλέονπεριζήτητεςλυρικές σοπράνοτης εποχής μας. Έχει διακριθεί σε ρόλους της σύγχρονης μουσικής.

ΜετάτοθριαμβευτικόντεμπούτοτηςωςΛούλουστηνΚρατικήΌπερατηςΒιέννης, άρχισενασυνεργάζεταιτακτικάμε μερικές από τις σπουδαιότερες λυρικές σκηνές του κόσμου, όπως η Όπερα του Παρισιού, το ThéâtredelaMonnaieτων Βρυξελλών, οι Κρατικές Όπερες του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Μονάχου και της Βιέννης, το TheateranderWien, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, η Όπερα του Λος Άντζελες, η ChicagoLyricOpera κ.ά. Επίσης, εμφανίζεται συχνά στα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και της Αιξ-αν-Προβάνς.

Τορεπερτόριότηςείναι ευρύ. Έχειτραγουδήσει, μεταξύ άλλων,Μαριέττα (Νεκρήπόλη του Korngold) καθώςκαι τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερεςΑλτσίνα του Haendel, Μανόν και Θαΐς του Massenet, Τραβιάτατου Verdi, αλλά και τον ρόλο της Ηλέκτρας στον Ιδομενέα του Mozart. Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν κάνει οι ερμηνείες της σε λυρικά έργα του RichardStrauss (Σαλώμηστην ομώνυμη όπερα και Μαρσαλίν στον Ιππότη με το ρόδο).

Ωςσολίστέχειδώσειρεσιτάλκαισυναυλίεςσεδιάσημες αίθουσες, ενώτραγούδησε και στα εγκαίνια της Αίθουσας της Φιλαρμονικής του Έλβα (Αμβούργο).

Τησεζόν 19-20 ήτανArtistinResidenceτηςΦιλαρμονικήςΟρχήστραςτουΒερολίνου.

Το 2020, τηςαπενεμήθηαπότοπεριοδικόOpernweltγιατέταρτηφοράοτίτλοςτης «Τραγουδίστριαςτηςχρονιάς» για την ερμηνεία της ως Σαλώμης στο TheateranderWien. Τηνίδιαχρονιάκέρδισε τοβραβείοOPUSKLASSIKγια το άλμπουμ της Dimensionen: INNENWELT.

Το 2021, τιμήθηκεμετοντίτλοτης «Kammersängerin» απότηνΚρατικήΌπερατηςΒαυαρίαςστο Μόναχο.

Κατάτηφετινήκαλλιτεχνικήπερίοδο, τοκοινόθαέχειτηνευκαιρίανατηναπολαύσειστοπολυαναμενόμενοντεμπούτο της ως Εμίλια Μάρτυ στην Υπόθεση Μακρόπουλου του Leoš Janáček (Κρατική Όπερα του Βερολίνου)και ως Μαρσαλίν στην αναβίωση της όπερας Ο Ιππότης με το ρόδοτου Richard Strauss (Κρατική Όπερα της Βαυαρίας).

O πιανίστας MatthiasLademann

… ανακάλυψε το πάθος του για τη μουσική δωματίου και την πιανιστική συνοδεία λυρικών τραγουδιστών κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ανώτερη Σχολή Μουσικής CarlMariavonWeber της Δρέσδης, δύο είδη στα οποία έχει εστιάσει το καλλιτεχνικό του ενδιαφέρον, αφότου αυτομόλησε από την πρώην ΛΓΔ στα 1989.

Έδρα του έγινε από το 1997 η Βιέννη. ΉτανεπίχρόνιακαλλιτεχνικόςσυνεργάτηςτουδιάσημουγερμανούτενόρουSiegfriedJerusalem, ενώέχεισυνοδεύσειπλειάδαδιάσημωντραγουδιστών. Ανάμεσάτους, ηDianaDamrau,EditaGruberová,PaulArminEdelmann, MathiasHausmann, SibyllaRubens, ChenReiss, GüntherGroissböck, DanielaFally, RobertHoll καιRobertDeanSmith.

Έχειεμφανιστείσεμερικάαπόταπιοφημισμένασυμφωνικάκέντρακαιθέατρατουκόσμου (AlteOperτηςΦρανκφούρτης, MusikvereinτηςΒιέννης, SemperoperτηςΔρέσδης, Philharmonieκαι DeutscheStaatsoperτουΒερολίνου, CarnegieHallτηςΝέαςΥόρκηςκαιΣκάλατουΜιλάνουκ.ά.).Προσκαλείται επίσης συχνά σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, την Αυστρία και σε άλλες χώρες.

Στις πολυάριθμες δισκογραφικές καταθέσεις του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: η ζωντανή ηχογράφηση του ρεσιτάλ του με την DianaDamrau (Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, 2005), οι παγκόσμιες πρεμιέρες του Μαγικού κόρνου του παιδιού του Mahler στην αρχική πιανιστική μορφή του καθώς και του Τραγουδιού της Γης, του ίδιου συνθέτη, στην εκδοχή του για τενόρο, βαρύτονο και πιάνο, ένας ψηφιακός δίσκος με ιταλικά τραγούδια σε συνεργασία με τη σοπράνο ChenReiss και το πρώτο cd(2018)από την τριλογία Dimensionen με τηνMarlisPetersen, το οποίο απέσπασε στη Γαλλία το δισκογραφικό βραβείο Diapasondor.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής…

… αποτελoύν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η πολυσχιδής και πλούσια δραστηριότητά τους και η φήμη τους εντός και εκτός Ελλάδας τους τοποθετούν όχι μόνο ανάμεσα στους σημαντικότερους πυλώνες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, αλλά τους κάνουν να ξεχωρίζουν ως ίσως οι πλέον διακεκριμένοι πρεσβευτές της μουσικής παραγωγής της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η Ορχήστρα, γνωστή εκτός Ελλάδας με τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea –που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση–, έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα, στην οποία ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürchner Zeitung) ή ως «το αντίδοτο εναντίον της κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph). Η Αrmonia Atenea θεωρείται σήμερα διεθνώς ένα από τα σπουδαιότερα σύνολα με ειδίκευση στις πρακτικές ιστορικής ερμηνείας με όργανα εποχής. 

 

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος…

… σπούδασε τσέμπαλο στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη (Σχολή Βινιανέλλι Αθηνών), από την οποία πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Συνέχισε στο Παρίσι με τους Romeo και Baumont, στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ με τους Gilbert και Rampe και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Conservatoire της Γενεύης (Prix de virtuosité avec distinction) με την Christiane Jaccottet, της οποίας ήταν ο τελευταίος μαθητής. Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις (MDG, SONY, DECCA)με διευθυντή ορχήστρας τον Γιώργο Πέτρου. Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων παλαιάς μουσικής Ex Silentio και Latinitas Nostra, με το οποίο έχει ηχογραφήσει αλλά και παρουσιάσει σε σκηνοθετημένη μορφή προκλασικά έργα (Φεστιβάλ Αθηνών, ΜΜΑ, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ) αλλά και πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στο πάντρεμα του Μπαρόκ με άλλα είδη μουσικής (βυζαντινή, οθωμανική, ηλεκτρονική κ.λπ.). Έχει διευθύνει την Venice Baroque Orchestra σε διπλό δίσκο με θέμα την Ολυμπιάδα του Metastasio (Naïve), cdπου απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc dela Musique. Ως μαέστρος έχει συμπράξει επανειλημμένως με την Καμεράτα, την ΚΟΑ και την ΚΟΘ αλλά και με σύνολα του εξωτερικού (Irish Baroque Orchestra, Bach Consort Wien κ.ά.). Εγκαινίασε τη σεζόν 2017-2018 της Kammeroper στη Βιέννη διευθύνοντας την όπερα Αριάδνη στη Νάξο του Porpora και την επόμενη χρονιά την Τρικυμία του Purcell. Έχει εμφανιστεί ως μαέστρος στο Theater an der Wien, στο Wigmore Hall, στην Όπερα του Bayreuth και στο Händel-Festspiele του Χάλλε. Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή «Παλίμψηστο» στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου

Masterclass με την Marlis Petersen

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

MASTERCLASSES

Το Μέγαρο διοργανώνει μια σειρά masterclasses με κορυφαίους σολίστ, τους οποίους φιλοξενεί φέτος και στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα. Απευθύνονται σε νέους μουσικούς, αποφοίτους ή τελειοφοίτους ωδείων και ανώτατων μουσικών τμημάτων, οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στα

μυστικά της μουσικής ερμηνείας και της τεχνικής του οργάνου τους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν κοντά σε σπουδαίους καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα και να επωφεληθούν από τη γνώση και την πείρα τους. Τα masterclasses θα είναι ανοικτά και σε ακροατήριο.

 

Για τους ενδιαφερόμενους μουσικούς

Πληροφορίες συμμετοχής: 2107282728

Για το ακροατήριο

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας (ηλεκτρονική κράτηση)

Απαραίτητη προσέλευση 30 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος

 

Τιμές εισιτηρίων

11 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 16 € 26€

34 € 42 € 52 €60 €

Διάρκεια

90 λεπτά περίπου (με παύση 5 λεπτών)

 

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

 

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα

 

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens