Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοινώνει τις εκδηλώσεις του για την καλλιτεχνική περίοδο 2021 -2022

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμπληρώνοντας την τρίτη δεκαετία της έντονης παρουσίας του στην ελληνική και διεθνή πολιτιστική σκηνή, συνεχίζει την πορεία του κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2021–2022, με ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία και επιθυμία να φιλοξενηθούν στις αίθουσές του νέες παραγωγές,σπουδαίες ορχήστρες και σημαντικοί έλληνες και ξένοι σολίστ, να δοθεί βήμα στη σύγχρονη μουσικήκαι να προσφερθεί η δυνατότητα στους θεατές όλων των ηλικιών να βιώσουν ζωντανά μέσα στους χώρους του μοναδικές εμπειρίες πολιτισμού.

Το Μέγαρο, αυτή τη σεζόν, δημιουργείδύο νέους κύκλους εκδηλώσεων, τους PianoMasters, με τη συμμετοχή τριών λαμπρών αστεριών του πιανιστικού στερεώματος –EvgenyKissin[Γεβγκένι Κίσσιν], KhatiaBuniatishvili[Κάτια Μπουνιατισβίλι], IvoPogorelich[Ίβο Πογκορέλτις]–, και του MegaronSpringFestival, μιας ανοιξιάτικης γιορτής της μουσικής και του χορού, στην οποία δίνουν το «παρών» η περίφημη MarthaGrahamDanceCompany, αλλά και διεθνούς φήμης σολίστ και σύνολα, όπως ο βιολίσταςYuryBashmet[ΓιούριΜπασμέτ]και οι MoscowSoloists [Σολίστ της Μόσχας], οι πιανίστες Katia[Κάτια] και MarielleLabèque[ΜαριέλΛαμπέκ], το σύνολο κρουστών PercussionsdeStrasbourg και δύο βιρτουόζοι του πιάνου από τη Ρωσία, ο καταξιωμένος GrigorySokolov [ΓκριγκόριΣοκόλοφ] και η ανερχόμενη AlexandraDovgan[Αλεξάνδρα Ντόβγκαν]. 

Στις καινούργιες φετινές παραγωγές συγκαταλέγονται δύο νέες παραγγελίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: το νέο λυρικό έργο του Γιώργου Κουρουπού «Ελπίς πατρίδος» σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, το οποίο γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και το μουσικό ιστορικό δράμα«Το κάλεσμα του Προμηθέα– 1821» σε κείμενο-σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και μουσική-διεύθυνση ορχήστρας του Νίκου Ξανθούλη, με ένα λαμπρό καστ ηθοποιών,όπως ο Γιώργος Χριστοδούλου, ο Μάξιμος Μουμούρης και ο Δημήτρης Πιατάς.

Οι φίλοι του χορού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «SalemaRevisited», με το οποίο ο διεθνής έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκηςγιορτάζει τα τριαντάχρονα του Μεγάρου. Ακόμη, επιστρέφειστην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με δύο νέες χορογραφίες, το ιδιαίτερα αγαπητό στην ΕλλάδαΝederlandsDansTheater, η ομάδα σύγχρονου χορού από την Ολλανδία που άνοιξε νέους δρόμους στην έκφραση μέσω της ορχηστικής τέχνης.

Στο πλαίσιο του δημοφιλούς κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Ερμηνευτές, ο θρυλικός μαέστροςDanielBarenboim[Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ] διευθύνει τηνBerlinStaatskapelle[ΜπερλίνΣτάατσκαπελλε]σε τέσσερις συναυλίες. Φιλοξενούμενοι του Μεγάρου θα είναι επίσης, αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, η LucerneFestivalStrings [Έγχορδα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης]με τη διάσημη βιολονίστα Midoriκαθώς και η PhilharmoniaOrchestra του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση τουφιλανδού μαέστρου Sanntu-MatiasRouvali [Σάντου-ΜατίαςΡόουβαλι], μεσολίστ έναν από τους πιο πολυβραβευμένους νέους πιανίστες, τον Νοτιοκορεάτη Seong-JinCho [Σονγκ-Τζιν Τσο].

Από τον κύκλοΜεγάλοι Ερμηνευτές ξεχωρίζουν επίσης οι συναυλίες της αγαπημένης σοπράνο του ελληνικού κοινού MarlisPetersen[ΜάρλιςΠέτερσεν], του καταξιωμένου γερμανού βαρύτονου MatthiasGoerne [ΜαττίαςΓκαίρνε]με τον διάσημο ChristophEschenbach [KρίστοφΈσενμπαχ] στο πιάνο, αλλά και δύο διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών, του έλληναβαρύτονου Δημήτρη Πλατανιάκαι της σοπράνο DinaraAlieva[ΝτινάραΑλίεβα], σε ένα ξεχωριστό γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στο πρόγραμμα του ίδιου κύκλου εντάσσονται επίσης οι πρώτες εμφανίσεις στην Ελλάδα του κορυφαίου ισπανού οργανίστα Juan de laRubia[Χουάν ντε λα Ρούμπια] και του πολυβραβευμένου EmersonQuartet [Κουαρτέτου Έμερσον], το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο της μουσικής δωματίου εδώ και 40 χρόνια, αλλά και τα ρεσιτάλ δύο σπουδαίων πιανιστών με μακρά διεθνή παρουσίαστις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου, τηςMariaJoãoPires[Μαρία ΖοάουΠίρες] και της MitsukoUchida[ΜιτσούκοΟυτσίντα].

Όσο για τον ελληνικό ποιητικό λόγο και τη μουσική, βρίσκουν την καλύτερη έκφρασή τους μέσα από τα χείλη δύο ιδιαίτερων ερμηνευτών, τηςΜαρίας Φαραντούρη και τουΔημήτρη Καταλειφού, που τιμούν τον πρόσφατα χαμένο Μίκη Θεοδωράκη μετη μουσική παράσταση«Επέστρεφε στην ποίηση» που είναιαφιερωμένη στον μεγάλο έλληνα συνθέτη.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

Ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος DanielBarenboim[Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ] διευθύνει την BerlinStaatskapelle [ΜπερλίνΣτάατσκαπελλε] σε τέσσερις συναυλίες που εστιάζουν σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες του γερμανικού Ρομαντισμού, τον JohannesBrahms [Γιοχάννες Μπραμς] και τον RobertSchumann [Ρόμπερτ Σούμαν]. Οι φίλοι της ορχηστρικής μουσικής θα απολαύσουν από τις 27/10/2021έως τις 31/10/2021 τις τέσσεριςΣυμφωνίες του Brahms και τις τέσσερις ΣυμφωνίεςτουSchumann. Οι εμφανίσεις του συνόλου στο Μέγαρο πραγματοποιούνται με τη χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ.

Ο κύκλοςΜεγάλες Ορχήστρες συνεχίζεται τον Φεβρουάριο(20/2/2022) με την LucerneFestivalStrings[Έγχορδα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης], ένα φημισμένο σύνολο δωματίου που εκπροσωπεί επάξια την Ελβετία στις μουσικές σκηνές του κόσμου, και με προσκεκλημένη σολίστ μία από τις μεγαλύτερες βιολονίστες της εποχής μας, την Midori[Μιντόρι], η οποία έδωσε δείγματα του σπουδαίου ταλέντου της από τα έντεκα μόλις χρόνια της και συνεχίζει να διαπρέπει διεθνώς εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο επίλογος(7/5/2022) ανήκει στηνPhilharmoniaOrchestraκαι στον βασικό αρχιμουσικό της, τον ΦινλανδόSanntuMatiasRouvali[ΣάντουΜατίαςΡόουβαλι], έναν μαέστρο με έντονη ιδιοσυγκρασία που φημίζεται για τις γεμάτες πάθος ερμηνείες του. Μαζί τους, επί σκηνής, o Νοτιοκορεάτης Seong-JinCho[Σονγκ-Τζιν Τσο], ένας πιανίστας με ατσάλινη τεχνική και εντυπωσιακή εκφραστικότηταπου ενθουσιάζει κοινό και κριτικούς, όπου κι αν εμφανίζεται.

PIANO MASTERS

Ονέος κύκλοςPianoMastersυποδέχεται, τον Σεπτέμβριο, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τρεις κορυφαίουςβιρτουόζους του πιάνου, τονEvgenyKissin[ΓιεβγκένιΚίσσιν], τηνKhatiaBuniatishvili[Κάτια Μπουνιατισβίλι] και τονIvoPogorelich[Ίβο Πογκορέλιτς].Η αυλαία ανοίγει στις 24/9/2021με το ρεσιτάλ του E.Kissin, ενός δεξιοτέχνη που υπήρξε παιδί-θαύμα και έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μαέστρους-θρύλους όπως ο HerbertvonKarajan [Χέρμπερτ φον Κάραγιαν]. Ο κύκλος συνεχίζεται με την K.Buniatishvili (26/9/2021), ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς πιανιστικού στερεώματος, και κλείνει στις 30/9/2021 με τον I.Pogorelich, γνωστό για την έντονη ιδιοσυγκρασία και τον πληθωρικότου ήχο, ο οποίος αγαπά ιδιαίτερα το ρομαντικό ρεπερτόριο.

 

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ

Στις 6/10/2021έρχονται στο Μέγαρο τέσσερις διάσημοι έλληνεςερμηνευτές, οΓιάννης Βακαρέλης,οΚυπριανός Κατσαρής, ο Αχιλλέας Γουάστωρκαι ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν, σε έναρεσιτάλ για 4 πιάνα, ένα πανόραμα μεταγραφών αγαπημένων έργων του συμφωνικού και οπερατικού ρεπερτορίου.Με τους τέσσερις πιανίστες συμπράττει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζει σεπαγκόσμια πρεμιέρα τη χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου πάνωστο θρυλικόBoléroτου ΜauriceRavel[ΜωρίςΡαβέλ](συνεργασίαΜΜΑ–ΕΛΣ).

Στο πλαίσιο του κύκλουΜεγάλοι Ερμηνευτές, ο Ισπανός Juan de laRubia[Χουάν ντε λα Ρούμπια], δεξιοτέχνης οργανίστας του καθεδρικού της Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (23/10/2021), σε ένα πολυαναμενόμενορεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με ένα πρόγραμμα, στο οποίο δεσπόζουν έργα δύο επιφανών εκπροσώπων της γερμανικής και γαλλικής παράδοσης: του JohannSebastianBach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ] και του CésarFranck[Σεζάρ Φρανκ].

Τον Νοέμβριο (6/11/2021), το Μέγαρο υποδέχεται την αγαπημένη MarlisPetersen[MάρλιςΠέτερσεν],τον πιανίστα MatthiasLademan [ΜαττίαςΛάντεμαν] και τους Μουσικούς της ΚαμεράταςΟρχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον ΜάρκελλοΧρυσικόπουλοσε μια συναυλία αφιερωμένη στονΧρήστο Λαμπράκη. Θα ακουστούν αποσπάσματα από όπερες του Haendel [Χαίντελ] και άριες κοντσέρτου του Mozart [Μότσαρτ]. Χορηγός: WorldinHarmony.

Ένα μήνα αργότερα (4/12/2021), ο διακεκριμένος βαρύτονοςMatthiasGoerne[ΜαττίαςΓκαίρνε], ο οποίος είναι γνωστός διεθνώς για τις αισθαντικές ερμηνείες του στη γερμανική φωνητική μουσική δωματίου, δίνει ρεσιτάλ στο Μέγαρο με τον φημισμένο μαέστρο ChristophEschenbach [ΚρίστοφΈσενμπαχ] στο πιάνο, παρουσιάζοντας τον αριστουργηματικό κύκλο τραγουδιών«Winterreise» [«Xειμωνιάτικο ταξίδι»] του FranzSchubert [Φραντς Σούμπερτ].

Η νέα χρονιάεγκαινιάζεται στις 12/1/2022από την πιανίσταMariaJoãoPires[Μαρία ΖοάουΠίρες], μια ερμηνεύτριααφοσιωμένη, μέσα από την καλλιτεχνική αλλά και παιδαγωγική της δράση, στην αναζήτηση συσχετισμών ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Μια καλλιτέχνιδα γενναιόδωρη, ταγμένηστην υποστήριξη της νέας γενιάς μουσικών.

Τον Μάρτιο, ο κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές είναι αφιερωμένος στην όπερα και στη μουσική δωματίου.Στις 3/3/2022 δύο διεθνούς φήμης τραγουδιστές, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάςμε πολυετή σταδιοδρομία στα λυρικά θέατρα του εξωτερικού και η σοπράνοDinaraAlieva[ΝτινάραΑλίεβα], γνώριμη του ελληνικού κοινού από το γκαλά-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας που παρουσίασε στο Μέγαρο το 2017, ερμηνεύουν αγαπημένες άριες του οπερατικού ρεπερτορίου.

Στις 8/3/2022το πολυβραβευμένο ΕmersonQuartet[Κουαρτέτο Έμερσον] των 9 GRAMMY® και των 30 ηχογραφήσεων έρχεται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης για να μας μυήσει στον κόσμο του μαγικού ήχου τους, ο οποίος γοητεύει τους ακροατές απανταχού της Γης εδώ και περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.

 

Οι φετινές συναυλίες του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές ολοκληρώνονται στις 24/5/2022 με το ρεσιτάλ της MitsukoUchida[ΜιτσούκοΟυτσίντα], μιας από τις ιδανικότερες ερμηνεύτριες του καιρού μας σε έργα Mozart [Μότσαρτ] και Schubert [Σούμπερτ], η οποία έχει αποσπάσει διεθνώς πλήθος βραβείων και διακρίσεων για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα αλλά και για τη σημαντική εκπαιδευτική της δράση.

MEGARON SPRING FESTIVAL

ToMέγαρο Μουσικής Αθηνών φέρνει την άνοιξη στις τέχνες παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην τριαντάχρονη ιστορία του το MegaronSpringFestival, μια εαρινή καλλιτεχνική διοργάνωση διάρκειας δύο περίπου εβδομάδων, στην οποία δίνουν το «παρών» διεθνούς φήμης πιανίστες και μουσικά σύνολα, αλλά και η χορευτική ομάδα MarthaGrahamDanceCompany.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 29/3/2022 με τον YuriBashmet[ΓιούριΜπασμέτ], έναν από τους καλύτερους σολίστ της βιόλας παγκοσμίως, ο οποίος εμφανίζεται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης–την οποία είχε εγκαινιάσει ο ίδιος πριν από 30 χρόνια–, πλαισιωμένος από τους MoscowSoloists [Σολίστ της Μόσχας]. Ακολουθούν στις 31/3/2022 δύο μεγάλες κυρίες του πιάνου, η Katia[Κάτια] και MarielleLabèque [ΜαριέλΛαμπέκ], και στις 10/4/2022 η ορχήστρα PercussionsdeStrasbourg[Σύνολο Κρουστών του Στρασβούργου] σε ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη. Τη διαδέχεται στις 14/4/2022, στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, ο κορυφαίος ρώσος βιρτουόζος του πιάνου GrigorySokolov [ΓκριγκόριΣοκόλοφ], ενώ τη σκυτάλη παίρνει στις 15/4/2022 η ανερχόμενη πιανίστα –επίσης ρωσίδα–AlexandraDovgan[Αλεξάνδρα Ντόβγκαν] που έχει σαρώσει τα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Την ίδια βραδιά (15/4/2022) αρχίζουν οι παραστάσεις της MarthaGrahamDanceCompany, της ιστορικής ομάδας που δημιούργησε η ιέρεια του μοντέρνου χορού, οι οποίες τελειώνουν στις 17/4/2022, σηματοδοτώντας το τέλος του MegaronSpringFestival.

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Τον Οκτώβριο (7, 8, 9/10/2021), έχει προγραμματιστεί η νέα παραγωγή-παραγγελία του Μεγάρου «Το κάλεσμα του Προμηθέα1821», ένα μουσικό ιστορικό δράμα στο οποίο συμμετέχει ένα λαμπρό καστ ελλήνων ηθοποιών.Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει οΧριστόφορος Χριστοφής, ενώ τη μουσική έγραψε ο συνθέτηςΝίκος Ξανθούλης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διεύθυνση ορχήστρας. Η χορογραφία είναι της ΈρσηςΠήττα, τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και τα κοστούμια της ΕριέτταςΒορδώνη. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Στις βιντεοπροβολές, ο Χρήστος Μαγγανάς. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Γιώργος Χριστοδούλου (Γκαίτε), Στάθης Κόικας (Μεφίστο), Σπύρος Σταμούλης (Λόρδος Βύρων), Αλμπέρτο Φάις (Άγνωστος), Παναγιώτης Γεωργούλας (Ξάνθος), Μάξιμος Μουμούρης (Καποδίστριας). Στον ρόλο του Ναπολέοντα, ο Δημήτρης Πιατάς. Χορεύουν:Ελισάβετ Δελακά, Δήμητρα, Κόκκορη, Ασπασία Λαιμού. Τραγουδά η Θεοδώρα Μπάκα.

 

«Το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη» (12/10/2021) είναι ο τίτλος μίας ακόμη νέας παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία συνδυάζει κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή, «διαβασμένα» από την ποίηση του Γιώργου Βέλτσου, με τον μουσικό αναστοχασμό του Γιώργου Χατζημιχελάκη (σύνθεση).

Από τις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών σε συμπαραγωγή με το ΜΜΑ ξεχωρίζει η βραδιά με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση – Έτος Σαιν-Σανς», στην οποία λαμβάνει μέρος ο διεθνούς φήμης πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ ο λευκορώσος μαέστρος VyacheslavVolich [ΒιατσεσλάβΒόλιτς] (15/10/2021).

Τέλος, τον Δεκέμβριο (8 & 10/12/2021) κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο το νέο λυρικό έργο του Γιώργου Κουρουπού «Ελπίς πατρίδος» σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, το οποίο αποτελεί ανάθεση του ΜΜΑ στον συνθέτη και γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μια καινούργια παραγωγή του ΜΜΑ σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, στην οποία λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι μονωδοίΤάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Ειρήνη Καράγιαννη,Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας, Μιχάλης Ψύρρας. Τα πολυφωνικά μέρη ερμηνεύει η Χορωδία της ΕΡΤ, ενώ την  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Νίκη Ψυχογιού, και τους φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα.

ΧΟΡΟΣ

Με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «SalemaRevisited» (νέα παραγωγή) γιορτάζει ο διεθνής έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκηςτα τριαντάχρονα του Μεγάρου(16 & 17/10/2021). Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ένταση και στον παλμό των χορών της Κρήτης, τόπο καταγωγής του Φωνιαδάκη, σε πρωτότυπη μουσική του Πάρη Περυσινάκη. Συνταξιδιώτες του, οι μουσικοί Γιώργος Σκορδαλός, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος ΒαρθακούρηςκαιΓιώργος Μακρής.Τους φωτισμούς υπογράφει οΣάκης Μπιρμπίλης, και τα κοστούμια ο Τάσος Σοφρωνίου.Υποστηρικτής του διεθνούς έλληνα χορογράφου είναι ο  Όμιλος Εταιριών Κατράδης.

 

Το ΝederlandsDansTheater, μια από τις πλέον εμβληματικές ομάδες σύγχρονου χορού, επιστρέφει για τέσσερις παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (10–13/3/2022) με δύο νέες χορογραφίες–αλλά και μία παλαιότερη του JiříKylián [ΓίρζιΚίλιαν]– που σίγουρα θα συζητηθούν.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

Δύο ξεχωριστοί ερμηνευτές, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός, στις δύο εμφανίσεις τους στο Μέγαρο με τίτλο «“Επέστρεφε στην ποίηση”–Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη» (1 & 2/10/2021), προσφέρουν στο κοινό ένα απάνθισμα του ελληνικού ποιητικού λόγου, αυτούσιου και μελοποιημένου από τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Παπαδημητρίου κ.ά.Συμμετέχει ο Βασίλης Γισδάκης.Μαζί τους οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής (ενορχηστρώσεις, πιάνο), DavidLynch(σαξόφωνο, φλάουτο), Ηρακλής Ζάκκας(μπουζούκι, μαντολίνο), Μιχάλης Πορφύρης(βιολοντσέλο).

ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ

Με αφορμή την επετειακή χρονιά 2021, το σύνολο παλαιάς μουσικής ExSilentio, που ειδικεύεται σε μουσικές θεματικές ιστορικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζει μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης κατά την Αναγέννηση(9/11/2021). Αυτή τη φορά, στη συναυλία «Ελλάδα στην Αναγέννηση», μας προτείνουν να ακούσουμε κοσμική και θρησκευτική μουσική του 15ου και 16ου αιώνα τόσο από έλληνες συνθέτες της εποχής, όσο και από Δυτικούς που έζησαν στην Κρήτη, την Κύπρο και αλλού. Λαμβάνουν μέρος: Φανή Αντωνέλου, Θεοδώρα Μπάκα, Νίκος Ζιάζιαρης (φωνή), Φλώρα Παπαδοπούλου (γοτθική & αναγεννησιακή άρπα), Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτα με ράμφος & μουσική διεύθυνση), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα& βιόλα ντα γκάμπα), Αντώνιος Αετόπουλος (ψάλτης). Σε φιλική συμμετοχή ο ψάλτης Χαράλαμπος Ριμπάς.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΛΙΣΤ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η σειρά αυτή περιλαμβάνει ρεσιτάλ γνωστών και ανερχόμενων καλλιτεχνών σε νέες ενδιαφέρουσες συμπράξεις: Σίμος Παπάνας (βιολί) και Κάρολος Ζουγανέλης (πιάνο) (8/11/2021), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) και Απόστολος Παληός (πιάνο) (22/11/2021), Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο)και Αναστάσιος Πάππας(πιάνο) (1/12/2021)Γιώργος Καλούδης (λύρα) και Ειρήνη Τσιρακίδου (σοπράνο) (7/12/2021), Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο) και Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) (11/12/2021).

 

ΘΕΑΤΡΟ

Στον δημοφιλή κύκλο Θέατρο@MegaronUndergroundσυνεχίζεται η παράσταση «6 φορές» (9–31/10/2021) με πρωταγωνίστρια την Όλια Λαζαρίδουσε έξι διαφορετικούς ρόλους. Η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί και η μουσική επιμέλεια είναι του ΓιώργουΝανούρη.

Στις 4/12/2021 παρουσιάζονται τα «Εμφύλια έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου (συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ) σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, μουσική Δημήτρη Οικονομάκηκαι επιμέλεια σκηνικού-κουστουμιών Ελένης Μανωλοπούλου. Τους ρόλους ερμηνεύει η Χρυσάνθη Δούζη. Τη συνοδεύει επί σκηνής ο μουσικός Δημήτρης Μπακέας (πνευστά, κρουστά). Πρωταγωνιστές αυτού του έργου, το οποίο βάζει την Ελλάδα μπροστά στον καθρέφτη, είναι ιστορικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις εμφύλιες διαμάχες εντός του ελλαδικού χώρου από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα.

Επίσης,από τις 17/1/2022 έως τις 6/2/2022 ανεβαίνει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη η«Αυλή των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική Στέφανου Κορκολή. Πρόκειται για το  γνωστό θεατρικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μορφή μιούζικαλ, στη διανομή του οποίου συμμετέχουν η ερμηνεύτρια Γλυκερία στον ρόλο της Αστά, στην πρώτη της θεατρική εμφάνιση, η Μαίρη Χρονοπούλου(Μαίρη),η Ρούλα Πατεράκη (Αννετώς),ο Ηλίας Λογοθέτης (Ιορδάνης),ο Γιώργος Γάλλος (Στέλιος),ο Βασίλης Μπισμπίκης (Μπάμπης),η Κατερίνα Παπουτσάκη(Όλγα),η Κόρα Καρβούνη (Μαρία),η Μαρία Διακοπαναγιώτου(Ντόρα),ηΜαρίζαΤσάρη(Μαρία),ο Γιώργος Τσιαντούλας(Στράτος), ο Αλέξανδρος Βάρθης(Γιάννης),ο Κώστας Λάσκος (Άνδρας)και η Σωτηρία Ρουβολή(Γυναίκα). Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος έγραψε στους στίχους των τραγουδιών που ακούγονται στην παράσταση. ΗΜαρίσσα Τριανταφυλλίδου υπογράφει τη δραματουργία, και ο Φωκάς Ευαγγελινός τις χορογραφίες. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Ελένη Μανωλοπούλου και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Συμπαραγωγή: Λυκόφως ΑΜΚΕ – ΜΜΑ.

 

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Τα φετινά Χριστούγεννα, όπως κάθε χρόνο, μας περιμένει στο Μέγαρο ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για κάθε ηλικία!

Την αρχή κάνει ο θίασος του Ηλία Καρελλά με τη νέα παραγωγή«Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου»(18– 30/12/2021). Σε αυτή την ολοκαίνουργια μουσική κωμωδία, ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών και οι φίλοι του προετοιμάζονται πυρετωδώς για το χριστουγεννιάτικο γκαλά του διάσημου θεάτρου, όμως ο Καλικάντζαρος των Χριστουγέννων προσπαθεί να τους ανατρέψει τα σχέδια.Συμπαραγωγή: Θίασος Ηλία Καρελλά–ΜΜΑ. 

Από το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά«Ο Καρυοθραύστης», μια χορευτική υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια, βασισμένη στην υπέροχη μουσική του PyotrIlyichTchaikovsky [Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι]. Το κοσμαγάπητο μπαλέτο που χορογράφησε ο μεγάλος YuryGrirorovich[ΓιούριΓκριγκορόβιτς], προβάλλεται στο Μέγαρο στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς δορυφορικών μεταδόσεων TheBolshoiBalletLive(19/12/2021)σε συνεργασία με την PathéLive.

Στις 22/12/2021το ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble, το πολυφωνικό σχήμα που προκάλεσε αίσθηση με τη συγκινητική ερμηνεία του, τον προηγούμενο Μάρτιο, σε μια σπάνια μελοποιημένη εκδοχή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» από τον Νικόλαο Μάντζαρο, επιστρέφει στο Μέγαρο για να παρουσιάσει χριστουγεννιάτικα έργα για ανδρικό χορωδιακό σύνολο. 

Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα(23/12/2021), η οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ουρανία Γκάσιου, πιστή στο ραντεβού της με το φιλόμουσο κοινό, δίνει το καθιερωμένο εορταστικό ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, έχοντας ως βασικό άξονα του προγράμματός της τη μουσική του JohannSebastianBach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ]. Η διακεκριμένη σολίστ θα ερμηνεύσει επίσης παρτιτούρες μεταγενέστερων συνθετών.

Το γιορτινό ταξίδι συνεχίζεται με την παρουσίαση για πρώτη φοράστην Ελλάδα της θεατρικής διασκευής της «Υπέροχης ζωής» [«It’s a Wonderful Life»] του FrankCapra [Φρανκ Κάπρα], μιας από τις πιο κλασικές χολιγουντιανές ταινίες με θέμα τα Χριστούγεννα (23/12/2021 – 5/1/2022). Η Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη μετατρέπεται σε ζωντανό ραδιοτηλεοπτικό στούντιο της δεκαετίας του 1940, όπου επτά ηθοποιοί και μια μεγάλη τζαζ ορχήστρα ζωντανεύουν την υπόθεση του φιλμ. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Ψαρράς, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη.Η μετάφραση είναι του Νίκου Χατζόπουλου.Σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Βάνας Γιαννούλα και οι φωτισμοί του Σίμου Σαρκετζή. Τους ηθοποιούς πλαισιώνει η AthensCollectiveOrchestra. Τη σύνθεση, ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης. Συμπαραγωγή: Λυκόφως ΑΜΚΕ – ΜΜΑ.

Όσο για το πρωτοχρονιάτικο γκαλά της στο Μέγαρο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνώνερμηνεύει αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες και πλαισιώνει, σε λαμπερές άριες, τέσσερις αναγνωρισμένους έλληνες μονωδούς: τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τη μετζοσοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου, τον τενόρο MarioZeffiri [Μάριο Τζεφίρι] και τον βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό.Διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής. Συμπαραγωγή: ΚΟΑ – ΜΜΑ.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει εδώ και τρεις δεκαετίες βήμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Φέτος προσφέρειστους ακροατές τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης έργα σημαντικών ελλήνων συνθετών του καιρού μας (24/3/2022). Θα ακουστούν το Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη με σολίστ τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, και το Κοντσέρτο για τσέλοτου ΧρήστουΣαμαρά με τον Ρενάτο Ρίπο στα σολιστικά μέρη. Τους πλαισιώνει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο «Επαναπατρισμός της Διασποράς» είναι ένα εγχείρημα του ErgonEnsembleκαι του Μεγάρου που έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού με ελληνικής καταγωγής συνθέτες σύγχρονης μουσικής ή έλληνες συνθέτες που δρουν εκτός επικράτειας. Φέτος, το δραστήριο οργανικό σύνολο παρουσιάζει τέσσερα έργα μουσικής δωματίου ελλήνων συνθετών που είχαν ή έχουν έδρα τους το Παρίσι, όπως οι Απέργης, Ξενάκης, Σακαγιάν και Τζώρτζης (19/10/2021).

 

Στην ίδια ενότητα εκδηλώσεων ανήκει και η συναυλία του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων (25/11/2021), το οποίο επικεντρώνειτην πληθωρική καλλιτεχνική του δράση στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Στο πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνονται έργα αντιπροσωπευτικών συνθετών του 20ού αιώνα, όπως, μεταξύ άλλων, Stravinsky[Στραβίνσκι], Berio[Μπέριο] και Boulez[Μπουλέζ], αλλά και ελληνίδων και ξένων συνθετριών της εποχής μας, όπως η JuliaWolfe [Τζούλια Γουλφ] και η Καλλιόπη Τσουπάκη.

ΓΕΦΥΡΕΣ

Εμπλουτισμένες και ανανεωμένες, οι ΓΕΦΥΡΕΣ(καλλιτεχνική επιμέλεια-προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) συνεχίζουν το ταξίδι τους και αυτή τη σεζόν, διασχίζοντας τα σύνορα των μουσικών πολιτισμών, των τεχνών και της τεχνολογίας.

Οι Ανοιχτές Πλατφόρμες, σε δυναμική συνέργεια με την ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), μέσα από διαδικτυακές και φυσικές ακροάσεις όλων των ειδών της μουσικής, υποδέχονται από τον Νοέμβριο έλληνες και ξένους δημιουργούς που ζουν στην Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού, ενώ ο Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης Animegaron, σε συνεργασία με το Animasyros, ανακοινώνει τη διαγωνιστική ταινία animation στις 27 Σεπτεμβρίου.

Αλλά και όσοι αγαπούν τηworldmusic δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Τον Φεβρουάριο θα απολαύσουν στο Μέγαρο τηνOrchestraBaobab (28/2/2022), μια ιστορική σενεγαλέζικη μπάντα που θα μας ταξιδέψει στους ρυθμούς της Κούβας και στις μουσικές της Δυτικής Αφρικής. Συμπαραγωγή: HUBEVENTS – MMA.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Οι ανανεωμένες εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου δίνουν, αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, την ευκαιρία σε οικογένειες, παιδιά, ενήλικες, σχολεία και ειδικές ομάδες κοινού να ανακαλύψουν γνωστές και κρυφές πτυχές του, ενώ κάθε σαββατοκύριακο μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα που μας εισάγουν στη βιωματική και διαθεματική επαφή της μουσικής με τις άλλες τέχνες.

Όσο για Το Μέγαρο των παιδιών, τον αγαπημένο κύκλο εκδηλώσεων για όλη τη οικογένεια, φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά (13–21/11/2021) το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, που απευθύνεται σε παιδιά και νέους έως 18 ετών. Διοργάνωση: Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ΑΜΚΕ. Συμπαραγωγή: Neda Film ΜMA. Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα: athicff.com

 

ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ…

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων(ΕΛΣΟΝ), αλλά και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ) θα είναι κοντά μας με τις εκδηλώσεις τους για μια ακόμη χρονιά.

Η ΕΛΣΟΝ, η ορχήστρα νέων inresidence του Μεγάρου, οι μουσικοί της οποίας έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα του ταλέντου τους εντός και εκτός Ελλάδος, εμφανίζεται στις 13/12/2021 υπό τον αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό της διευθυντή Διονύση Γραμμένο στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, όπου θα παρουσιάσει μερικά από τα ωραιότερα έργα του ρωσικού συμφωνικού ρεπερτορίου. Σολίστ της βραδιάς θα είναι η πιανίστα AnnaFedorova[Άννα Φεντόροβα] και ο βιολονίστας Γιώργος Μπάνος.

Επίσης, στις 20/10/2021 η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, ένα σύνολο με τακτικές εμφανίσεις στο Μέγαρο, θα φέρει το κοινό σε επαφή με σπάνια αριστουργήματα της ευρύτερης ευρωπαϊκής εργογραφίας. Θα τη διευθύνει οΒύρων Φιδετζής, ένας μαέστροςπροσηλωμένος, εδώ και δεκαετίες, στην ανάδειξη κρυμμένων ή και άγνωστων πτυχών της ελληνικής αλλά και διεθνούς δημιουργίας. Σολίστ στο σαγηνευτικό Κοντσέρτο για βιολί του Korngold, ο διακεκριμένος βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής. Συμπαραγωγή: ΦΟΑ – ΜΜΑ.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

 

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα

 

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens