Οργή και καταδίκες για το θάνατο του εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ

Στον απόηχο της απώλειας της ζωής του εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ, συγκεντρώσαμε όσες αντιδράσεις - ανακοινώσεις φορέων έχουν βγει μέχρι αυτή τη στιγμή, για το γεγογνός αυτό.
 

Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλορύχων ΛΑΡΚΟ- "ο Άγιος Ιωάννης": "Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  του  Σωματείου  μας  και  όλοι  οι  εργαζόμενοι  από  τα  ΜΕΤΑΛΕΙΑ   εκφράζουμε τα θερμά μας  συλλυπητήρια  στην  οικογένεια  του  αδικοχαμένου  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ  και  πατέρα  τριών  παιδιών.
Δυστυχώς  για  την  οικογένεια  της  ΛΑΡΚΟ  προστέθηκε άλλος  ένας θάνατος.
Οι  εργαζόμενοι  της  ΛΑΡΚΟ  ελπίζουμε  να  είναι  ο  τελευταίος".
 

ΕΚ Φθιώτιδας: "Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του αλλά και την οργή του για το νέο θανατηφόρο και εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 11:00 το πρωί εν ώρα εργασίας στη ΛΑΡΚΟ και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός νέου εργαζόμενου 42 ετών και πατέρα  τριών  παιδιών.

Δυστυχώς για την οικογένεια των εργαζομένων ο θάνατος ξαναχτύπησε...και όχι με ευθύνη τους αλλά με ευθύνη των ανεύθυνουπεύθυνων Διοικούντων της ΛΑΡΚΟ και κατ΄ επέκταση των Κυβερνώντων, που στην κυριολεξία έχουν εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στην τύχη τους, χωρίς κανένα έλεγχο των άθλιων συνθηκών εργασίας, με ανυπαρξία των ελάχιστων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας και μοναδική τους επιθυμία το ξεπούλημα της μεγάλης αυτής εταιρείας «άρον –άρον».
Το αν σταυρώνονται οι εργαζόμενοι λίγο τους ενδιαφέρει.
Καλούμε την Δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα για την πλήρη διαλεύκανση  των συνθηκών του ατυχήματος και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων".


 
Η ΓΣΕΕ:
"Η ΓΣΕΕ εκφράζει την οργή και τη θλίψη της για το εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο Γεώργιος Κούτσικος, πατέρας 3 παιδιών.
Ο σαραντάχρονος εργάτης έπεσε από ύψος 20 μέτρων μετά από υποχώρηση παταριού ενώ εκτελούσε εργασίες σε πύργο πλύσεως.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τη μάχη για το μεροκάματο, οι εγκληματικές ελλείψεις μέτρων ασφαλείας και οι ανύπαρκτοι μηχανισμοί ελέγχων από την Πολιτεία οδηγούν σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.
Ας μας απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας πότε η Επιθεώρηση Μεταλλείων έκανε τον τελευταίο έλεγχο στη ΛΑΡΚΟ και γενικότερα στα μεταλλεία της χώρας.
Δεν είναι δυνατόν να σταματούν οι έλεγχοι επειδή η έδρα της Επιθεώρησης είναι στην Αθήνα.
Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπονται οι εργαζόμενοι στην τύχη τους επειδή η διοίκηση και η Κυβέρνηση ενδιαφέρονται μόνο για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την απόδοση ευθυνών ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου".

 

Oι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ατύχημα:
"Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 42χρονου εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ και πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος έχασε τη ζωή του στον αγώνα για το μεροκάματο και την επιβίωση, σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 2013, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.
Ζητούμε να γίνει έρευνα  από τις αρμόδιες υπηρεσίες (επιθεώρηση εργασίας και εισαγγελικές αρχές) ώστε να διαλευκανθούν οι αιτίες του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες".

Γιάννης  Σταθάς
Βασίλης Κυριακάκης
Βαγγελής Αποστόλου
Βουλευτές  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


 N.E. Φθιώτιδας ΚΚΕ: "Ένα ακόμα θανατηφόρο έγκλημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα , ο εργαζόμενος Κούτσικος Γιώργος 40 χρονών πατέρας 3 παιδιών, προστέθηκε στα δεκάδες εργατικά ‘ατυχήματα’.  
Κι αυτό αποτέλεσμα  συνδυασμού παραγόντων:
εργολαβίες , εντατικοποίηση της δουλειάς, απαξίωση της επιχείρησης με σκοπό την παράδοση της στο κεφάλαιο, λειψά μέτρα ασφαλείας και πρόχειρες επισκευές οδηγούν τους εργάτες είτε στο θάνατο είτε στην αναπηρία.

Είναι καιρός η εργατική τάξη , ο λαός να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να μην θεωρούνται αναλώσιμοι.  Να πάψουν να θυσιάζονται  για την αστική τάξη και το κοινωνικοπολιτικό της σύστημα.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να απαιτήσουν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα ασφαλείας παντού για να μην θρηνήσει η εργατική τάξη και άλλα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας".
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βοιωτίας: "Nα μη μετρήσουμε άλλα θύματα. Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα που δολοφονεί.
Ακόμα ένας εργάτης προστίθεται στη λίστα των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά ένας 40χρονος, πατέρας 3 παιδιών έπεσε από ύψος 25 μέτρων. Είναι πρόκληση όμως να μιλάμε για ατυχήματα, για θανάτους εργατών που αντιμετωπίζονται ως στατιστικά συμβάντα ενώ οι πραγματικοί ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο.

Ένοχη είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους έχουν θυσιάσει τα πάντα στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου υποταγμένες πλήρως στις επιταγές της Ε.Ε. και ΔΝΤ. Οι σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, οι εργολαβίες, η εντατικοποίηση των ρυθμών δουλειάς σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων αποτελούν κανόνα για εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες σε όλη την Ελλάδα και όλα αυτά χάρη στον Μνημονιακό Μεσαίωνα που έχουν επιβάλλει.

Ένοχες είναι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι τοποθετημένες διοικήσεις τους που έχουν συνειδητά επιβάλλει την υποβάθμιση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ με σκοπό να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να ιδιωτικοποιηθεί, διαδικασία που βρίσκεται άλλωστε σε εξέλιξη.

Δηλώνουμε την βαθιά μας θλίψη και συμπαράσταση στην οικογένεια του 40χρονου πατέρα. Καλούμε τον εργαζόμενο λαό να επιβάλλει την καταδίκη των πραγματικών ενόχων για την απουσία μέτρων και συνθηκών ασφάλειας που οδήγησαν στο θάνατό του.

Να μην μετρήσουμε άλλα θύματα!  Τα δεκάδες κρούσματα εργατικών «ατυχημάτων» έχουν ενόχους! Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα που δολοφονεί! Ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συστράτευση για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, των ιδιωτικοποίησεων, της εντατικοποίησης, της ελαστικής εργασίας, των απολύσεων".

Πηγή: larkikanea.blogspot.gr