ΛΑΡΚΟ / Απολύουν τους εργαζόμενους παρά τη δικαστική απόφαση - Οργή κατά κυβέρνησης

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μεγάλη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά την αθέτηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού να συνεχιστεί η απασχόλησή τους μέχρι και την προσεχή Τρίτη 18 Ιουνίου και παρά το γεγονός ότι την ίδια μέρα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας είχε «παγώσει» τη διαδικασία απολύσεων και επέβαλε να μείνουν οι 850 εργαζόμενοι της μεταλλουργίας στις δουλειές τους, και κατ’ επέκταση στα σπίτια τους στους οικισμούς της εταιρείας, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ προχώρησαν ουσιαστικά σε απόλυση και «βάφτισαν» άνεργους τους 850 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Κι αυτό καθώς τους ενέταξαν, πέντε μέρες πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ακριβώς έναν μήνα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο Μαξίμου, όπου και δεσμεύτηκε ότι «θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου». Επιπλέον, είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και για «βιώσιμη λύση μέσω αξιόπιστων επενδυτών, χωρίς όμως παράταση ενός καθεστώτος που δεν προσφέρει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους και έρχεται σε αντίθεση με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού».

Η πρόκληση

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν πρόκληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας να ξεκινήσουν μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) τη διαδικασία που ανοίγει τα προγράμματα ανεργίας και τους χαρακτηρίζει «απολυμένους-άνεργους», παρά τη δικαστική απόφαση που δεσμεύει την κυβέρνηση μέχρι τις 18 Ιουνίου, οπότε εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα. Να σημειώσουμε ότι όλα τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είναι σε ετοιμότητα για διαρκείς κινητοποιήσεις, ενώ την Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 10 π.μ., έχει προγραμματιστεί νέα κάθοδός τους στην Αθήνα και συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία ενάντια στις απολύσεις τους.

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι τα προγράμματα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ προβλέπουν στους άνω των 55 ετών τη δυνατότητα να εργαστούν έως 7 έτη σε δήμους και περιφέρειες προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Για όσους είναι έως 54 ετών προσφέρεται εργασία για δύο χρόνια σε φορείς του δημόσιου τομέα.

Πηγή: avgi.gr