Απεργία πείνας κρατούμενου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση

O Αθανάσιος Πικάσης, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, ξεκίνησε απεργία πείνας, καταγγέλλοντας την υπονόμευση των σπουδών του, λόγω μεταγωγής του. Στο πλευρό του στέκονται 150 κρατούμενοι απο την Α' πτέρυγα Κορυδαλλού, οι οποίοι κάνουν λόγο για άδικη μεταγωγή, που υπονομεύει το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση.

«Έχω μεταχθεί από το κατάστημα της Άμφισσας για οικογενειακούς λόγους καθώς και για λόγους σπουδών. Ο πατέρας μου αντιμετωπίζει πρόβλημα στη καρδιά (μπαλονακι ) και αδυνατεί να ταξιδεύει για να με επισκέπτεται. Σπουδάζω στο ΙΕΚ του κορυδαλλού, έχω ολοκληρώσει το πρώτο έτος χωρίς καθόλου απουσίες με άριστα και θα συνεχίσω τον δεύτερο κύκλο σπουδών τον Σεπτέμβριο. Επίσης, είμαι ενεργός φοιτητής στη ΠΑΔΑ Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική μου στις 15/07/2024 είναι προγραμματισμένη η εξέταση μαθήματος. Η διαταγή για την μεταγωγή μου συνιστά υπονόμευση των σπουδών μου αφού ακόμα και αν θεωρητικά θα μπορούσε να μου δοθεί η δυνατότητα να εξεταστώ σε άλλο κατάστημα πρακτικά είναι βέβαιο πως η τρέχουσα εξεταστική θα χαθεί (επικοινωνία μέσω κοινωνιολόγου με καθηγητές της σχολής – email – κωδικοί πρόσβασης και λοιπά). Από την άλλη η μεταγωγή μου θα σήμαινε σίγουρα τη διακοπή των σπουδών μου από το ΙΕΚ με την μέχρι στιγμής προσπάθεια μου να τερματίζεται άδικα. Έχω μεταχθεί ήδη μια φορά από το κατάστημα της Άμφισσας επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να υποστηρίζομαι από το οικογενειακό μου περιβάλλον, κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να υποστηρίζεται από το οικογενειακό του περιβάλλον.Από σήμερα 05/07/2024 ξεκινάω απεργία πείνας. Είναι το μόνο μέσο αγώνα που μπορώ να χρησιμοποιήσω και αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί αυτή η αδικία» αναφέρει ο κρατούμενος Πικάσης Αθανάσιος στην υπεύθυνη δήλωση που έχει καταθέσει από τις φυλακές και έχει αναρτηθεί στο indymedia.

Εικόνα: Indymedia

Στο πλευρό του στέκονται 150 κρατούμενοι απο την Α’ πτέρυγα Κορυδαλλού, οι οποίοι αναφέρουν: «Το δικαιωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση έχει κερδηθεί με αγώνες. Δεν θεωρήθηκε αυτονοητο, δεν μας χαρίστηκε αλλά διεκδηκηθηκε πολλές φορές με απεργίες πείνας που έθεσαν την ζωή και την υγεία μας σε κίνδυνο. Δεν πρόκειται να παραχωρησουμε τους αγώνες που στο παρελθον δώσανε οι συγγρατουμενοι μας στο όνομα μιας συγκυριακης και καταφανώς επικοινωνιακης διαχείρισης των πρόσφατων θλιβερων γεγονότων στην Δ πτέρυγα. Οι ανθρώπινες ζωές δεν συνψηφίζονται ούτε υπόκεινται στη ναζιστικη λογικη της συλλογικής ευθύνης. Όχι στις άδικες μεταγωγες που υπονομεύουν τα δικαιώματα μας και κατ επέκταση τις ίδιες μας τις ζωες. Το παρον κειμένο υπογράφουν 150 κρατούμενοι απο την Α’ πτέρυγα Κορυδαλλού». Μάλιστα, κρατούμενοι στις φυλακές μιλούν για «εκδικητική μεταγωγή», καθώς κάνουν λόγο για έναν κρατούμενο, που συμμετέχει στους αγώνες για τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

Η δικηγόρος του κρατουμένου, Βάνα Καμηλάρη, ανέφερε στο TPP, πως «ο κ. Πικάσης δεν έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα», αλλά πως «όλο αυτό το διάστημα είναι αφιερωμένος στις σπουδές του». Σε σχέση με τον ισχυρισμό πως ο κρατούμενος θα μπορούσε να συνεχίζει τις σπουδές του μέσω τηλεματικής από τη φυλακή που θα μεταχθεί, η συνήγορος τονίζει πως η αλλαγή περιβάλλοντος, αλλά και η όλη διαδικασία, καθώς στην περίπτωση αυτή θα απαιτούταν συνεργασία με νέο κοινωνιολόγο, καθιστούν αμφίβολο αν θα μπορέσει συνεχίσει, ενώ τονίζει πως και η διευθύντρια του ΙΕΚ συνηγορεί επίσης κατά της μεταφοράς του κρατουμένου.