Υπό ανάφλεξη τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα [εικόνες + βίντεο]

Τουλάχιστον 34 άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Όστιν του Τέξας και 50 στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, καθώς οι δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών που διαμαρτύρονται για τη σφαγή στη Γάζα επεκτείνονται.

Από τη Μασαχουσέτη έως την Καλιφόρνια χιλιάδες φοιτητές αυτή τη βδομάδα κινητοποιούνται συμμετέχοντας σε πορείες ή κατασκηνώνουν σε χώρους πανεπιστημίων απαιτώντας από τα ιδρύματα να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και να απομακρυνθούν από εταιρείες που βοηθούν στην συνέχιση της αιματηρής σύγκρουσης στη Γάζα. 

Με συνθήματα υποδέχθηκαν τους αστυνομικούς οι φοιτητές στο Όστιν του Τέξας.

| (Mikala Compton/Austin American-Statesman via AP)

Οι κινητοποιήσεις έχουν φέρει μαζικές αποβολές και συλλήψεις εκατοντάδων ενώ οι απειλές από τις αμερικανικές αρχές, αλλά και πρυτανικές αρχές συνεχίζονται. 

Στην Καλιφόρνια διαδηλωτές έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις στο Μπέρκλεϊ και στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ενώ στα βόρεια της πολιτείας, στην κρατική πολυτεχνική σχολή, διαμαρτυρόμενοι έχουν καταλάβει σημεία των εγκαταστάσεων δημιουργώντας οδοφράγματα, κάτι που έφερε αναστολή μαθημάτων. 

Στο Μπέρκλεϊ οι διαμαρτυρίες μπήκαν στην τέταρτη ημέρα με πολλές σκηνές να έχουν στηθεί στο κέντρο του πανεπιστημίου, με πολλούς φοιτητές να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Ζητούν από το πανεπιστήμιο να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς με την Black Rock και άλλες εταιρείες που είναι συνένοχες στα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα.  Η περιβόητη BlackRock έχει ένα πορτφόλιο επενδύσεων στο Μπέρκλεϊ ύψους 427 εκατομμυρίων με τις πρυτανικές αρχές να απαντούν ότι μια αλλαγή στην στρατηγική δεν είναι εφικτή. Προς το παρόν η αστυνομική παρουσία είναι ελάχιστη, όμως οι φοιτητές εκτιμούν ότι αυτό θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να εμείνουν στις κινητοποιήσεις τους. Ζητούν, ακόμη, ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ, δηλαδή να σταματήσουν οι συνεργασίες με ισραηλινά πανεπιστήμια, αλλά και τη δημιουργία προγράμματος παλαιστινιακών σπουδών. 

Στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια η αστυνομία ήρθε σε αντιπαράθεση με φοιτητές για τις σκηνές που έχουν στήσει σε χώρους των πανεπιστημίων προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για σπρωξίματα και βία των αστυνομικών κατά φοιτητών.

Στην κρατική σχολή Πολυτεχνείου που βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Καλιφόρνια έκλεισε τα μαθήματα διεξάγοντα εξ αποστάσεων, καθώς δεκάδες φοιτητές έχουν καταλάβει ένα κτίριο ως διαμαρτυρία..  «Νομίζω ότι η λύση είναι να συμμετέχεις, γιατί έτσι αισθάνομαι ότι κάνω ό,τι μου αναλογεί. Ακόμη κι εάν δεν είναι αρκετό, κάνω ότι καλύτερο μπορώ« δηλώνει ένας φοιτητής σε εφημερίδα του Σακραμέντο. 

Στο Όστιν του Τέξας εκατοντάδες αστυνομικοί, ακόμη και έφιπποι, επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να τους απομακρύνουν από χώρους του πανεπιστημίου. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας φωτογράφος, ενώ άλλος δημοσιογράφος έχασε χτυπήθηκε μέσα στον χαμό και χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες για να σταματήσει η αιμορραγία.

Θέση παίρνει και το προσωπικό του πανεπιστημίου, το οποίο ανακοίνωσε απεργία ως αντίδραση στην «στρατιωτική απάντηση» απέναντι σε μια ειρηνική διαμαρτυρία. 

Το πρωί της Τετάρτης φοιτητές του Χάρβαρντ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά των πειθαρχικών μέτρων εναντίον ομάδας φοιτητών που σύστησε επιτροπή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ενώ απαιτούν από το πανεπιστήμιο να απομακρυνθεί από τους δεσμούς του με το Ισραήλ. 

Απειλές για Εθνοφρουρά στο Κολούμπια

Στο Κολούμπια η καταστολή μπαίνει σε νέα επίπεδα, καθώς τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου επισκέφθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, μαζί με μια κουστωδία μελών του συντηρητικού κόμματος.

Ο πολιτικός έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από το κοινό, όμως δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «οχλαγωγία» τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να μιλήσει για «ιό αντισημιτισμού», ο οποίος μπαίνει στα πανεπιστήμια. 

Επιτέθηκε, μάλιστα, στις πρυτανικές αρχές κατηγορώντας τες ότι άφησαν αυτούς τους «παράνομους προβοκάτορες και ριζοσπάστες να πάρουν τα ηνία», για να προσθέσει ότι «εάν δεν σταματήσουν οι απειλές και ο εκφοβισμός, θα έρθει η ώρα της εθνοφρουράς».

Ο Τζόνσον ζήτησε, ακόμη, την παραίτηση της Μινούς Σαφίκ, της πρύτανη του Κολούμπια, την οποία κατηγόρησε ότι απέτυχε να προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές και επέτρεψε τις διαδηλώσεις. 

Στον Τζόνσον απάντησε η Κάθι Χόκουλ, Δημοκρατική κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, που χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως διχαστική, ενώ η γερουσιαστής Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ επιτέθηκε στις πρυτανικές αρχές για την «επικίνδυνη ενέργειά τους» να καλέσουν την αστυνομία για ειρηνικές διαδηλώσεις.

Στο Κολούμπια υπάρχουν και Εβραίοι φοιτητές που καταγγέλλουν ότι εμποδίστηκαν από διαδηλωτές να παρακολουθήσουν μαθήματα, αλλά έπεσαν και θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Από τους διοργανωτές η απάντηση είναι πως η εμπρηστική ρητορική προέρχεται από άτομα που δεν έχουν σχέση με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Η επίσκεψη του Τζόνσον αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα, καθώς η αμερικανική πολιτική σκηνή δείχνει να έχει αντιληφθεί την κατάσταση και πολλές αντιπροσωπείες και από τα δύο κόμματα έχουν σπεύσει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αυτή την εβδομάδα. 

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, όμως, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, δεν προγραμματίζει επίσκεψη στο Κολούμπια.